Co dělat ve Vegas, když člověk nehraje? - uneseni

Co dělat ve Vegas, když člověk nehraje?

by - 4.5.17


          Otázka je jasná. A taky je jasný, že do Vegas se jezdí hlavně za alkoholem, hazardem a za lehkýma holkama, ale tu poslední položku většinou zamilovaný dvojice ve svém dovolenkovém itineráři nemívají. Takže pokud budete mít těchto tradičních zábav dost a budete chtít vyplnit den něčím hodnotnějším, mám tu dva tipy, kvůli kterým se vyplatí překonat kocovinu a vykopat se z pokoje.

            My jsme se vydatně nasnídali a vyrazili do Muzea jaderných testů. Takhle to zní vcelku nudně, co by tam asi tak mohlo být, že jo? Popravdě to byl výběr mojí kamarádky, ale fakt to doporučuji. Ono se totiž dozvíte, že k tradičním zábavám ve Vegas kdysi patřilo pozorování atomových hřibů, protože nedaleko v poušti to byla jedna velká jaderná střelnice. Vlastně to byla jedna z hlavních věcí, kvůli kterým se do Vegas jezdívalo. Volila se Miss atomová bomba a pily se atomový koktejly, prostě to byla velká móda. Z dnešního pohledu je tahle zábava hodně ujetá a mnoho turistů za tuhle roztomilou kratochvíli později draze zaplatilo. Stručnou představu o někdejších party s atomovou bombou si můžete udělat tady.

V muzeu uvidíte různé dobové filmy a plno zábavných atomových předmětů. Pak tu byla ještě taková expozice věnovaná oblasti 51, proslulýmu tajemnýmu místu, kde americká vláda zaručeně drží mimozemšťany, ale to byla fakt spíš taková legrace a nic úžasnýho. Mimochodem i do oblasti 51 můžete z Vegas vyjet a zkusit, jestli náhodou neuvidíte mimozemšťana. Ale spíš tam neuvidíte kromě cedule „Area 51“ nic. Vlastně poušť uvidíte, ale tak ta je kolem Vegas všude.

Po muzeu jsme se vypravili na Hooverovu přehradu, obrovitý kolos ve stylu art deco a ve své době největší přehradu na světě. Právě její výstavba byla jedním z impulsů pro velký rozvoj Vegas. Přehrada se stavěla ve 30. letech v době velké hospodářské krize, aby usměrnila řeku Colorado, na které bylo obyvatelstvo několika států závislé. Řeka ale na jaře přinášela velké záplavy, v pozdním létě zase často vysychala a bylo třeba ji zkrotit. Práci na tomto velkolepém, technicky náročném a inovativním projektu našlo velké množství lidí, které bylo potřeba někde ubytovat. Pro tyto účely bylo postaveno u přehrady městečko Boulder City. Dělníky bylo ovšem nutné držet na uzdě, takže v městečku byl zakázán alkohol, hazard a lehký holky a přesně na tyhle zábavy bylo o kousek dál Vegas.

Bohužel jsme na přehradu dojeli až pozdě odpoledne, takže jsme se nedostali na prohlídky. Můžete si totiž podívat do útrob přehrady a do zdejší vodní elektrárny, což by nás s Davidem hodně zajímalo. V Česku jsme takhle byli na prohlídce vodních elektráren Dalešice a Dlouhé Stráně a oboje můžu jen doporučit. A to říkám, i když těm vodním turbínám pořád vůbec nerozumím. Naštěstí má Hooverova přehrada infocentrum s vydařenou expozicí, kde se dozvíte leccos o historii stavby, o všech těch technických zázracích a vůbec si trochu zopakujete fyziku, což rozhodně potřebuju. Asi bych měla navštěvovat vodní elektrárny častěji nebo aspoň oprášit středoškolský učebnice.

A slaná tečka nakonec. Kamarádka našla na těch internetech údajně nejlepší tacos ve Vegas. Tacos, co na ně chodí Mexikánci, kterých je ve Vegas plno. Takže jsme se to bájné místo vydali hledat a ozkoušet, co je na tom pravdy. A pověst nelhala, protože tyhle tacos byly prostě nejlepší. Jedno z jídel na předních příčkách mýho chuťovýho žebříčku (o jiných z žebříčku se dočtete tu). Absolutně netuším, kde ve Vegas to bylo, ale fotka říká, že šlo o podnik Tacos el Gordo, a těch je podle googlu ve Vegas víc. Tak snad jsou tak dobrý všechny. Dostala sem z toho strašnou chuť na mexický jídlo. Bohužel nic tak dobrýho jako ve Vegas v Čechách asi neseženu.

Tacos El Gordo

Mňam!

Muzeum jaderných testů

Pohled do expozice

Pohled do expozice na Hooverově přehradě








David mezi Nevadou a Arizonou

Může se vám líbit

2 comments