Půjdem spolu do Betléma - uneseni

Půjdem spolu do Betléma

by - 3.1.18

Jeden z betlémů postavených v domácnosti ve Třešti

To jsem takhle večer viděla v televizi reportáž o tom, jak v jednom městě chodíte od domu k domu a prohlížíte si betlémy. Přišlo mi docela zajímavý jet se mrknout, jak to vypadá doma u sousedů na Vysočině, a hlavně ty obrovský vyřezávaný betlémy vypadaly dost hezky. A vůbec co by to bylo za Vánoce bez betlémů? Chtěla jsem obejít pár pražských kostelů, ale po reportáži bylo rozhodnuto. Ten jeden den, kdy nechodíme po návštěvách, vyrážíme směr Třešť.

Nevím, jak dalece jste obeznámeni s tradicí betlémářství v Třešti. Já o ní netušila nic (hanba mi). S betlémy mám spojený tak akorát Třebechovice pod Orebem, kde jsem pro jistotu nebyla (nebo si to nepamatuju). Možná nejste takový ignoranti jako já a víte, že Třešť to jsou prostě vyřezávaný betlémy.

Betlémářství tu má dlouhou tradici, na kterou jsou místní právem hrdí, a řezbářství se předává z generace na generaci. Podrobněji si o zdejší historii betlémů můžete přečíst na stránkách spolku přátel betlémů v Třešti, ale hodím alespoň pár dat pro představu. Betlémářství v Třešti vzniklo na počátku 19. století, ale to šlo ještě o betlémy papírové. Dřevěné, které můžete vidět dnes, se začaly objevovat ve druhé polovině 19. století, a tehdy vznikly i ty nejstarší figurky. Neboli jak řekla Toničce jedna paní, u níž doma jsme byli: „Ty panáčci jsou starší jak všechny babičky na světě.“

tradiční betlém v Třešti

Postupem času se betlémy rozšiřovaly dále a dále, přibývalo jim nových obyvatel, až nakonec vznikly a stále vznikají celé vesnice, města a kraje zrozené z fantazie místních lidových řezbářů. Najdete tam rybáře, houbaře, všechna možná i nemožná zvířata, tuhle chlapi sekají dřevo, tuhle dámy tkají látky, tamhle pečou brambory, život někdejší i současné vesnice tu máte jako na dlani a můžete objevovat stovky a tisíce jejích příběhů.

Jsou to vážně jiné světy, ve kterých by se dalo procházet a ztrácet klidně celé hodiny. Do jednoho z betlémů je dokonce zakleto mnoho slavných osobností od Masaryka, přes Havla až k Ladovi s kocourem Mikešem. Co mě obzvlášť zaujalo, byly ty krásně ztvárněné rybníčky a potůčky. V betlémech často teče opravdová voda a v jednom najdete dokonce i živé rybičky (pokud se nepletu je to u Havlíků, na mapce číslo 7). A hlavně si můžete popovídat s autory a majiteli, kteří vám třeba prozradí, že postavit betlém trvalo tři dny, že každý rok se korpus obloží čerstvým mechem, na který se potom rozestaví figurky. A po Hromnicích se betlém zase uklidí a na místě zůstane jen korpus, který čeká na další Vánoce, na nový mech, nové návštěvníky a třeba i nové obyvatele.

A jak to vlastně probíhá? Přijedete do Třešti a zamíříte do Schumpeterova domu, kde je infocentrum, pobočka Muzea Vysočiny a také stálá expozice betlémů. Pod jednou střechou je jich tu nejvíc, takže doporučuji návštěvu začít zde. Také tu dostanete plánek všech betlémů. Stáhnout si ho můžete i na webu a obrázek najdete (pro představu) i na konci tohohle článku. No, a pak už jen chodíte a doufáte, že pan domácí bude doma. Nevím, jak se u betlémů drží stráže ve všední den, ale v sobotu jsme neměli problém, že bychom se někam nedozvonili. A jen málokde jsme museli zvonit, protože jsme nebyli jediní zájemci. Ale nečekejte žádné davy. Tahle událost by snesla a zasloužila návštěvníků mnohem víc. Jo, a taky nečekejte, že byste šli k někomu do obýváku. Ty betlémy jsou tak veliký, že zabírají celou místnost a většinou je lidé mají v nějakém stavení na zahradě.  

Když se vám narodí děti, svátky dostanou nový rozměr. Chcete jim ukázat všechno, co se na svátcích líbilo vám, předat jim tradice, které si pamatujete ze svého dětství, a zároveň začnete vytvářet tradice nové. Z třešťských betlémů jsme viděli jen kousek a já bych byla hrozně ráda, kdyby se z tohohle naše rodinná tradice stala a my příští rok viděli další kousky. Musím říct, že tohle mě absolutně dostalo a jestli máte jen kousíček času, určitě se na tohle betlémské putování po Třešti vydejte. Čas máte ještě do 2. 2.          

Malé doplnění z roku 2022


Bohužel k další návštěvě Třešti už jsme se nedostali. V posledních letech navíc s touhle betlémskou cestou zamával i covid. Letos jsou po pauze betlémy v domácnostech opět přístupné a opravdu doporučuji se sem na výlet vydat. Jen prosím, buďte uctiví a ohleduplní. Většina betlémářů je důchodového věku a od dalšího stavění a vystavování betlémů je prý odrazují i neukáznění návštěvníci.
 

Schumpeterův dům v Třešti
Schumpeterův dům

betlémy v Schumpeterově domě v Třešti

Lada s Mikešem v jednom z třešťských betlémů
Lada s Mikešem

třešťský betlém

tři králové v jednom z betlémů

tekoucí voda v jednom z betlémů

betlém v rodině Bukvajových
Bukvajovi

betlém v rodině Bukvajových
Pan Bukvaj je jedním ze stále tvořících řezbářů. Pokud budete mít štěstí, můžete si u něj nějakou figurku koupit. My jako základ do našeho betléma zakoupili prase. Taky jsem pochopila, že vyřezává na objednávku, jestli chcete začít něčim tradičnějšim, než je prase.

betlém v Třešti
Betlém doslova obrůstá celou místnost

betlém u Havlíků v Třešti
Havlíkovi

živé rybičky v jednom z třešťských betlémů
Živý rybičky

betlém v rodině Novotných v Třešti
Novotný

detail betlému v Třešti


betlém rodiny Valentů v Třešti
Valentovi

vánoční stromeček v Třešti
Podvečerní Třešť

mapa betlémů v Třešti
Pláneček

Může se vám líbit

2 comments