Pivo, májka a Hra o trůny v Dubrovníku - uneseni

Pivo, májka a Hra o trůny v Dubrovníku

by - 21.3.18

Dubrovník v Chorvatsku

Chorvatsko, česká klasika všech klasik. Škodovka naložená plzněma a májkou a jede se na Jadran. Kdo z vás to nezažil? Ok, možná preferujete jinou značku piva a čínský polívky k tomu, ale u moře v Chorvatsku byl skoro každý Čech. Aspoň já snad neznám nikoho v dospělym věku, kdo nebyl. Ale co kromě toho moře? Města, památky a tak. Jak jste na tom? Něco mi říká, že tam už to bude slabší. Ještě si tak představuju, že někteří se zastaví na Plitvických jezerech. Je to cestou k moři, navíc se tu natáčel Vinnetou a kdo by nemiloval rudýho gentlemana?

Mně bohužel Plitvický jezera ve sbírce chybí a to Vinnetoua miluju, můj bílý bratře. Ale zase mám ve sbírce jiný televizní hit. Hru o trůny. Znáte, koukáte, milujete? Já koukala snad na první tři série, ale Davida to tak zoufale nebavilo, až mě to přestalo bavit taky. Zajímavý, že seriál s drakama je kravina, ale se Star Trekem tu musim žít dlouho a blaze nonstop. V každym případě s postupující mateřskou demencí jsem se stejně v tý spleti vztahů, postav a zvratů, co se ve Hře o trůny odehrává, totálně ztratila, takže jsem to vzdala.

mramorové centrum Dubrovníku


Speciální prohlídky pro všechny fanoušky Hry o trůny


Ale pak jsou tu lidi, co děti nemaj, seriál milujou a dokonce se zvládaj vyznat i v jeho knižní předloze. A jelikož se část seriálu natáčela právě v Dubrovníku, míří plno seriálových fanoušků právě sem. Dubrovník byl hlavní lokací pro Královo Přístaviště. Historické město s mohutnými hradbami, jak kdyby ze scénáře vypadlo, takže žádný kulisy potřeba a jste uprostřed seriálu. A nenatáčely se tu jen scény z Králova Přístaviště, ale tři miliony dalších věcí. No, jestli jste fanoušci koukněte na web. V nabídce jsou i speciální seriálový prohlídky, kdybyste náhodou v létě do Dubrovníku chtěli zavítat.

Velkolepý hradby, které uchvátily tvůrce Hry o trůny, jsou rozhodně jedním z hlavních zdejších turistických taháků, seriál neseriál. A jo, dokážu si představit, že chodit po hradbách, z jedný strany moře, z druhý starý město musí být fakt pecka, ale taky to pecku stálo. Nejsem žádnej škrt, za vstupy na dovolených utratíme dost, ta částka za hradby (kterou už si nepamatuju) mě ale tehdy nějak vytočila, takže tenhle zážitek jsme si neužili. Zpětně mi to je líto, jenže když cestujete Balkánem a po přejezdu chorvatský hranice je najednou všechno minimálně jednou tak dražší, nějak vás přejde chuť vytahovat peněženku (aby bylo jasno, Dubrovník jsme zvládli po cestě Rumunsko, Bulharsko, Makedonie, Kosovo, Albánie, Černá Hora...zastávka před Dubrovníkem byl nádherný Kotor).

Jíst se ale musí a chorvatskej chobotnicovej salát já miluju, takže tady jsem peněženku obětovala. A když sedíte s výhledem na hradby a moře u dobrýho jídla, stojí to za hodně. A na tuhle restauraci vzpomínám tak ráda, že se mi jí podařilo i najít. Na tripadvisoru si sice nestojí úplně nejlíp, ale moje jídlo bylo skvělý a výhled k nezaplacení.

centrum Dubrovníku v Chorvatsku

A ještě kapka historie


Dubrovník byl vždy významný přístav a prosperoval z námořního obchodu. Krátkou dobu byl pod nadvládou Benátek a mně vlastně i ty Benátky připomíná. Vzhledově tedy ne, Dubrovník je zářivě světlý město s dlažbou vyleštěnou jak zrcadlo, až jsem se na ní málem natáhla (fakt to klouže). Benátky jsou proti němu o dost víc schmutzig. Ale v obou městech chybí podstatná věc – auta. U Benátek je to tak nějak jasný, tam si škodovka neškytne, Dubrovník ale na kanálech neleží, přesto je historické město jednou velkou pěší zónou. Vstupní branou auto neprojede. Zásobování sem může jen časně ráno a přes den jsou prý povoleny jen tři výjimky – sanitky hasiči a svatebčané. Nevím, jaké to je pro obyvatelstvo, pro turisty ovšem velmi osvěžující. Prostě se jen procházíte a kocháte se. I když vzhledem k tomu, že jde o oblíbené místo obrovitánských výletních lodí (jakože pomalu velikosti sídláku), které zde plivou davy turistů, v sezoně tu musí být dost našlapáno. My tu byli začátkem října a stejně bylo turistů požehnaně.

Co vy a Chorvatsko? Milujete, nenávidíte, chystáte se? Dubrovník přece jen leží už dost daleko, ale pokud pojedete někam k Makarský, zkuste navštívit aspoň Split. Tam maj taky krásně. A nějaký ten kus Hry o trůny se tam natáčel taky.

Cestujete do Dubrovníku s dětmi? Prý to tam je s nimi skvělý. My v týhle době děti ještě neměli, ale našla jsem vám jeden tuze praktický článek o Dubrovníku s dětmi. Mimochodem se tam píše, že v sezoně (červenec - srpen), je lepší se Dubrovníku vyhnout obloukem. Což jsem si myslela.

Láká vás dovolená v Chorvatsku? Základní informace o počasí, místech i výběr a recenze jednotlivých hotelů najdete také na webu Invia, kde si případně můžete i celou dovolenou objednat, pokud si na cestování na vlastní pěst netroufáte.



úzké uličky v centru Dubrovníku

Dubrovník

Dubrovník

Dubrovník

výzdoba historických budov v centru Dubrovníku

památky v Dubrovníku

kočka v Dubrovníku




Může se vám líbit

4 comments