Turistou ve vlastnim městě (Detective Trail v Praze) - uneseni

Turistou ve vlastnim městě (Detective Trail v Praze)

by - 30.5.18


 

Dlouho jsem přemýšlela, jak pojmout článek o Praze. Vlastně tak dlouho ne, prostě jsem ho odložila na druhou kolej, protože jak psát o městě, kde jste se narodili, vyrostli a prostě tu žijete celý život? Vidět ho těma turistickýma očima moc nejde a navíc musim přiznat, že na výlety do centra stejně nechodim. Jakože bych šla jen tak bezcílně bloumat, koukat jak vyvoraná myš a plíst se pod nohy místnim, co jdou zrovna na nákup. Chodim do centra spíš do galerie, do archivu, do knihovny a turisti jsou ty lidi, co mi překážej v cestě, když odněkud přemisťuju tunu knih nebo aspoň sebe.

Pak mi přistála do mailu nabídka zkusit si projít pražskou Detective Trail neboli cestu za pokladem s panem Jezevcem. Letem světem vysvětlim. Tahle hra vás provede městem, po cestě luštíte různý hádanky a když je vyluštíte, dostanete na konci malý poklad. Hrát můžete v různých městech Evropy a teď došlo i na Prahu. Cíl je navíc v Lelí’s Cupcakes, což je podnik, který jsem už nějakou dobu chtěla navštívit. A hlavně! Sice děti vláčíme po všech čertech, ale Prahu jsme jim ještě pořádně neukázali. Jako Stázka z toho má tak kytí a pípí, takže prd, ale Tonička už by naši matku stověžatou mohla poznat trochu líp a něco se o ní dozvědět.

A tak jsme v sobotu vyrazili. A musim říct, že stát se na den turistou ve vlastním městě a zažít Prahu úplně jinak, byl jeden z nejlepších zážitků poslední doby. Kochala jsem se, překážela a loudala se jak vyvoranej Číňan. Dokonce jsem na sebe na Staromáku od nějakýho turistolapky nechala za pade nafoukat bubliny. A musim přiznat, že i když jsme šli centrem a prošli takový zásadnosti jako Staroměstské náměstí a Karlův most (a mojí milovanou Kampu), mapa nás také zavedla i do ulic, kterýma jsem v životě nešla. Došlo mi, že jsem nikdy nebyla na prohlídce Klementina a těch skulptur, co v Praze vyrostlo? O mnoha jsem ani netušila.


Což je naprosto skvělý zjištění. I když máte pocit, že Prahu znáte jak svý boty, stejně vás dokáže šíleně překvapit. A já smekám před autorem téhle trasy, protože je tu fakt dobře nakombinovaný to provařený (pokud jste v Praze třeba poprvé) s tim neprovařenym (pokud tu třeba bydlíte) a tu hru si užije každý. Tim myslim i všechny věkový kategorie, protože si to užila i Tonička, který jsou tři, užili jsme si to my, užili by si to určitě i naši rodiče. Hádanky nejsou nijak těžký, často něco hledáte a s tím vám může pomoct i malý děcko.

Takže to by byl tip na pěkný odpoledne (pokud si třeba lámete hlavu kam s dětmi v Praze). Ještě přidám tip na dětskou restauraci, protože těch je v Praze jak šafránu. Detective Trail začíná u Obecního domu, takže doporučuju to jako my začít obědem v italský restauraci Pizza Nuova. Skvělá pizza, těstoviny, dětskej koutek (o víkendu i hlídací pani, yes!!!) a když si dáte degustaci, nebudete ani napružený, že vám jídlo stihlo vystydnout dřív, než jste nakrmili děti.

A pár užitečných informací na závěr

Trasa nám zabrala cca 3 hodiny a to šla tak půlku Tonička pěšky, takže dospělý normálně chodící osoby to zvládnou i rychlejc jak za uvedený dvě a tři čtvrtě hodiny. Jo, a šli jsme i s kočárem. Po cestě jsou schody (třeba ty z Karlova mostu na Kampu), ale upřímně myslim, že by všechny měly jít nějak obejít. Celá ta legrace stojí 3 eura, takže za lidovku neboli za málo peněz hodně muziky. Jo a nevede to přes Hrad, takže nikde nebudete muset stát jako vocasové, aby vás pustili na nádvoří. Tak honbě za pokladem s panem Jezevcem zdar!

Začátek trasy u Obecního domu

A pro lehkou představu o úkolech...to vždycky takhle něco hledáte...

...a hledáte.



A nějaký ty sochy


A památeční fotka cíle a oblíbený opice, kterou jsme v pondělí ztratili po cestě z chuchelskýho zookoutku. Prolezla jsem všechny křoví, ale po opici se slehla zem, tak snad jí někdo adoptoval.

Lelí's cupcakes


Může se vám líbit

4 comments