Vánoční DIY dárky, který zvládne každý jelito - uneseni

Vánoční DIY dárky, který zvládne každý jelito

by - 12.12.18



Letos máma přišla s tim, že Vánoce budou chudý. Chodí s tim teda každej rok a nikdy chudý nejsou. I když by nám s Davidem stačila klidně flaška napůl, máma to nikdy nevydrží. Beru tuhle její větu jako takovou vánoční tradici. Znamení, že se blíží svátky. Letos tomu ovšem nasadila korunu. Prej, že si budeme dárky vyrábět. Že to dělaj u její kamarádky a je to fakt žůžo. Jako žůžo by to bylo, kdyby nám někdo vyrobil flašku whisky (že jo, kluci z Třebíče), ale tohle vypadá spíš na vyšívaný dečky a keramický sněhuláky.

Vlastnoručně dělaný dárky od srdíčka jsou bezpochyby skvělý, ale jestli se do nich hodláte pouštět, zapřemýšlejte, jestli jsou skvělý i na druhý pohled. Jestli vaše babička bude mít opravdu radost, když z toho hrbatýho sněhuláka bude do konce života utírat prach. Tím vás rozhodně nechci od takových dárků odrazovat. Když se nad tim trochu zamyslíte, může to naopak být docela fajn – originální, často i levný a hlavně bude vidět, že vám na dotyčnym záleží. Přece jen to chce víc práce, než koupit tu flašku.

Další problém, který s DIY dárky mám (pro neznalý zkratka DIY rovná se do it yourself, tedy udělej si sám), je, že aby to k něčemu bylo, často potřebujete komplikovaněji dostupný materiál. A přece jen každý nemá čas běhat po obchodech, pošta je v předvánočnim období nespolehlivá a co když si vzpomenete na poslední chvíli. Plno DIY inspirace najdete třeba na blozích Ivy a Evy. Já jim nechci fušovat do řemesla. Timhle článkem se snažim spíš o inspiraci na dárky, který zvládne opravdu každý s minimem talentu, času i peněz, takový DIY dárky pro zoufalce. Tak jdem na to.


Domácí granola


Recept na tohle domácí müsli mám z Outdoorové kuchařky od Petry Pospěchové (o její Regionální kuchařce jsem psala tady) a přísahám, že nic lepšího stejně nekoupíte.

Potřebujete: 250 g ovesných vloček, 75 g strouhaného kokosu, 100 g slunečnicových semínek, lžíci třtinovýho cukru, lžíci medu, decku jablečnýho džusu, nějaký ty oříšky a sušený ovoce (já většinou používám sušený meruňky a mandle, zkoušela jsem i datle, ale v zásadě to bude fungovat se všim, co máte rádi a co máte doma).

V kastrolu zahřejete džus a rozpustíte v něm med a cukr. Pak přidáte vločky, kokos, slunečnicový semínka a oříšky, pořádně promícháte a necháte trochu opíct. Troubu předehřejete na 170 stupňů, směs rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a dáte píct na cirka 30 minut. Zhruba po deseti minutách směs ale vždycky trochu promíchejte, ať se vám to nepřipeče. Trochu teda může, protože trochu připečený je to nejlepší. Když máte dopečeno a opečeno, vyndejte z trouby a po vychladnutí přidejte nakrájený meruňky nebo jiný ovoce.


Šumivý koule do koupele


Tuhle věc mi byl čert dlužen. První šumivky jsme koupili holkám v Americe. Odškodný za moje dlouhý vybírání spoďárů u Victoria’s Secret. A u Victorie maj všechno. I tyhle šumivý věci do koupele (konkrétně tenhle pes za to může). A od tý doby se to táhne a chtěj to do vany furt. Obchodu Lush se s dětma vyhybám obloukem, páč to je horší, jak jít kolem hračkářství. Takže jsem pátrala, jestli se to nedá vyrobit doma (jinak to fakt stojí nesmysl) a zjistila jsem, že dá a dost jednoduše.

Potřebujete: hrnek jedlý sody (kupovala jsem tu, ale poslouží i pytliky ze supermaketu), půl hrnku kyseliny citronový (= zhruba pět pytlíků ze supermarketu), lžíce rozpuštěnýho kokosovýho oleje, lžíce esenciálního oleje, vodu a rozprašovač a případně potravinářský barvivo (ideálně v prášku).


Je to lehký jak facka. Suchý ingredience smícháte v míse, přidáte olej, promícháte metličkou a teď to zásadní – přidáváte vodu, aby vám to drželo pohromadě. Ovšem nemůžete to tam přilejt, protože tim spustíte šumivou reakci, takže musíte vždycky opatrně pokropit vodou z rozprašovače, zamíchat metličkou a tak pořád dokolečka. Když směs zmáčknete v dlani a drží vám to pohromadě, jste ve finále a můžete plnit formičky. Jako formička poslouží klidně kelímek od jogurtu, já použila dětský kelímky do vany z Tchiba. Formičku pořádně napěchujete, pak už to jen vyklopíte a necháte vyschnout.

Všechno seženete v supermarketu nebo v drogerii. Oleje klidně můžete přidat víc a nemusíte se držet jen kokosu. Výhoda je, že to je fakt hodně variabilní zábava. Můžete experimentovat s různými vůněmi, přidávat sušený květy a vytvářet šumivky různých barev a tvarů. Na originální návod, ze kterýho jsem vycházela, koukněte sem. Jo, a pokud někoho chcete obdarovávat šumivkou, zjistěte si, jestli má vanu. Jinak je to dárek, víte k čemu…


Sůl do koupele


Věc pro ultralíný. To zvládnete i v polední pauze, jestli máte poblíž drogerku. Potřebujete akorát koupelovou sůl, něco sušenýho a něco voňavýho. Já použila koupelovou sůl, která už byla ovoněná tymiánem, přidala jsem pytlík mátovýho čaje (jako roztrženej, sušená máta bude lepší, ale chcem to rychlý a lehký) a nějaký ty kapky eukalyptovýho oleje. Smícháte to všechno dohromady a hups šups, hotovo. Tahle směs pořádně protáhne nos, takže to můžete dát i někomu bez vany a nazývat do lékem proti rýmě. Páč jak říká tchyně, na rýmu je nejlepší strčit nohy do lavoru.

Jak to zabalit


Výše napsaný je samozřejmě jen půlka úspěchu. Ideál je koupit na granolu a koupelovou sůl nějaký hezký sklenice a šumivky zabalit do celofánu. Pokud ale fakt poběžíte večer do supermarketu, pravděpodobně tam nic z toho nekoupíte. I na to jsem ale myslela. Dobře poslouží papír na pečení, ze kterýho pomocí lepenky, sešívačky nebo třeba jehly a nitě (záleží, co máte po ruce), zvládnete dát dohromady sáček.


Nebo koupíte třeba marmeládu ve sklenici, marmeládu vyndáte, sklenici umyjete a nandáte do toho koupelovou sůl nebo granolu. Pokud chcete, aby to vypadalo líp než jako dárek ve sklenici od marmelády, můžete vzít nějaký kus látky (nebo starý triko), vystřihnete kolečko a uvážete na víčko stužkou. Další upgrade, který ale není až tak praktickej na přenášení, je napatlat sklenici lepidlem Herkules a opatlat jí ve strouhanym kokosu. Vypadá to sněžně, vánočně a dá se to pak použít jako svícen na čajovku.

Tak to by bylo. Snad jste nabrali inspiraci a já jdu dál vyrábět. Protože rodino a přátelé, přesně tohle letos dostanete. Všichni.

Může se vám líbit

4 comments