Benediktinské opatství Pannonhalma - uneseni

Benediktinské opatství Pannonhalma

by - 25.2.16



          Lány levandule je proslulá hlavně francouzská Provence. Od 17. století se levandule pěstuje také v maďarském klášteře Pannonhalma a je zdejší nejznámější bylinou. Místní benediktini z ní vyrábí mýdla, oleje, soli do koupele, čaje, sirupy, najdete ji třeba v čokoládě a předpokládám, že i v benediktinských bylinných likérech připravovaných podle tradičních receptur. A kromě toho všeho jsou zde rozsáhlé vinice. Ročně se tu prý naplní na 300 000 lahví a ve zdejším vinném sklípku je možné si domluvit i ochutnávku. K tomu navíc překrásná knihovna a klášterní muzeum. Pro mě je to tu v podstatě takový malý ráj na zemi.


Klášter sv. Martina se vypíná na kopci nad stejnojmenným městem nedaleko silnice z Vídně na Budapešť. Jméno Pannonhalma pochází až z 19. století a je maďarskou verzí latinského názvu Mons Sacer Pannoniae, tedy Svatý vrch Panonie. Klášter byl založen již roku 996 a zajímavá je i souvislost s českou zemí. Prvním opatem v Pannonhalmě se stal Anastasius I. (v Maďarsku známý jako Astrik), který byl zároveň prvním opatem Břevnovského kláštera v Praze. Tento nejstarší mužský klášter v Čechách založil roku 993 kníže Boleslav II. s pražským biskupem Vojtěchem z rodu Slavníkovců. Jak si mnozí pamatují ze školních lavic, Slavníkovci byli roku 995 na Libici vyvražděni a tato událost pravděpodobně vedla břevnovského opata Anastasia jako přítele Slavníkovců opustit Čechy a vydat se do Maďarska, kde ostatně nakonec udělal asi lepší kariéru. Kromě toho, že se stal prvním opatem v Pannonhalmě, později působil jako diplomat ve službách krále Štěpána I. a byl i první arcibiskup ostřihomský.

Výhled do okolí

Pannonhalma není „pouhou“ památkou s více než tisíciletou historií zapsanou na seznam UNESCO, ale stále živoucím místem. I když klášteru v minulosti několikrát hrozil zánik, ať už kvůli Turkům, Josefovi II. či komunistickému režimu, jeho význam byl takový, že všechny rány osudu přečkal. Velkou měrou se na tom podílela i zdejší škola, která funguje dodnes. Klášter se neustále rozvíjí i architektonicky. Poměrně nedávno bylo vybudováno návštěvnické centrum, vinařství, restaurace a také dům svatého Jakuba, skromnější ubytování pro turisty a poutníky. Nutno poznamenat, že jde o stavby střízlivé, prosté, čistých linií a velmi kvalitní, které se pyšní i různými architektonickými cenami.


Knihovna

Nové je tu souladu jak s okolní přírodou, tak se staršími stavbami, na které je samozřejmě klášterní komplex bohatý. Během jeho dlouhé historie se zde vystřídaly v podstatě všechny umělecké slohy. Bazilika svatého Martina byla vybudována na začátku 13. století v raně gotickém slohu, ale nedávný průzkum odhalil také zbytky starší románské stavby. Interiér baziliky potom pochází až ze století 18. a 19., kdy se napravovaly škody po útocích Turků. Samotný klášter byl z největší části postaven v 15. století a z dob klasicismu pochází nádherná knihovna, která v současné době čítá na 400 000 svazků a hlavně obsahuje i některé velmi cenné maďarské písemné památky. Vše si můžete prohlédnout s audio průvodcem, který je i ve slovenštině (přece jen nejsme tak daleko od hranic) a na prohlídku si můžete dopřát tolik času, kolik jen potřebujete. Samozřejmě musíte počítat s tím, že klášter pořád aktivně žije a během bohoslužeb v bazilice nejde běhat s foťákem.


Po prohlídce kláštera lze pokračovat do místního muzea, kde v době naší návštěvy probíhala výstava ikon, a projít se v klášterních zahradách. Samozřejmě je také možné ochutnat a koupit si místní produkty, ať už v restauraci nebo v obchůdku u bylinkové zahrady. Musím říct, že jsem byla z místních věcí tak unesená, že jsem je potom z tepla domova ještě objednávala na jejich e-shopu. Ale bohužel internetový obchod nenabízí všechno, co jde koupit na místě. Takže se vyplatí si udělat výlet ideálně s přespáním, aby byl čas na ochutnávku místního vína. Naštěstí to není moc daleko. 
Bylinková zahrada a obchod


Může se vám líbit

1 comments