Antelope Canyon, sen každýho fotonadšence (aneb nejfotogeničtější antilopa) - uneseni

Antelope Canyon, sen každýho fotonadšence (aneb nejfotogeničtější antilopa)

by - 11.4.18



           Fotíte rádi? Nebo aspoň trochu rádi? Jestli jo, musím vám ukázat naprosto božsky fotogenický místo. A i když vám foťák nic neřiká, stejně se vám tam bude líbit. Zázrak přírody, krásný barvičky a Navahové jako bonus. To je Antelope Canyon. Není sice tak známý a velký jako Grand Canyon, ale zapůsobil na mě víc. I když je Grand Canyon obrovský a působivý, možná je to s nim spíš na delší vztah a ne jen na letmou pusu na tvář. Tady na Antilopí kaňon vám stačí jedno setkání za pěknýho světla a máte zážitek všech zážitků.

            Schválně jsem napsala Antilopí kaňon, ale dál hodlám používat tu anglickou variantu, když dovolíte. Kolem a kolem jsem spíš pro užívání českých výrazů, ale ono i o tom Grand Canyonu se mluví jako o Grand Canyonu. Velký kaňon řikaj možná tak staří bratři Vinnetou s Old Shatterhandem a jejich spolužáci. A Grand kaňon po anglicko-česku mi přijde jako fakt prasárna.

            A ještě pro přesnost. Antelope Canyon jsou vlastně dva kaňony – Horní (Upper Antelope Canyon) a Dolní (Lower Antelope Canyon). Pokud byste se chtěli vydat na prohlídku některého z nich na vlastní pěst, ani to nezkoušejte. Dostanete se tam jen s navažským průvodcem (místo se nachází v indiánské rezervaci Navahů) a navíc ten Horní je zavalen turisty a Dolní může být pro změnu zavalen vodou. Tyhle kaňony jsou totiž vyschlá řečiště a při prudkých srážkách mohou být raz dva zaplavený. V Dolním, kam se leze po žebřících, roku 1997 utonulo 11 turistů při bleskové povodni. Od té doby teda zlepšili bezpečnostní opatření a pečlivě kontrolují počasí, aby se podobná tragédie nemohla opakovat.


            My při našem road tripu po Americe navštívili jen Horní kaňon. Ani nevím proč, možná jsem se bála tý vody nebo se to asi nějak organizačně nehodilo. Přece jen jsme každý den jeli někam dál a jelikož je Upper Antelope Canyon mnohem víc turistický, víc nám vyhovovaly prohlídky, který byly každou hodinu. V každym případě, ať chcete kamkoli, prohlídku s průvodcem si musíte předem rezervovat (my rezervovali tady). A radši na to koukněte s dostatečnym předstihem, bývá to probraný. A to zvlášť kolem poledne, kdy jde do kaňonu nejvíc světla a vytváří se silné světelné kužely, takže z toho vytřískáte takový „E.T. volá domů“ fotky jako já. A řeknu vám, bylo to jako stát pod pořádnym reflektorem. Fakt úplně jak ten paprsek, který vyšlou mimozemšťani, když někoho berou na vesmírnou loď. Průvodce vám navíc do těch světelných kuželů bude házet písek, což dělá hodně zajímavé efekty. Na prohlídky se ale nesmí se stativem, pokud chcete stativ, objednejte si speciální fotoprohlídku. Taky je nabízejí.

            Světelné kužely můžete fotit od dubna do září (my byli v dubnu), kdy taky čekejte větší davy. Mimo tuhle sezonu už jsou ty světelný efekty prý horší. A stejně tak v Dolním kaňonu těch kuželů tolik nepotkáte, ale zase je tam prý víc místa a míň turistů (je taky hůř přístupný).


            A ještě jedna podstatná věc. Čas. Čas je drahý a čas jsou peníze (zvlášť pro Japonce). Po cestě jsem studovala našeho průvodce a narazila na tohle: Na rozdíl od Arizony se rezervace Navahů řídí horským letním časem. V létě je tedy čas v rezervaci o jednu hodinu před Arizonou. Prohlídku jsme měli rezervovanou (a zaplacenou). Podstatná byla otázka: Kolik je teda vlastně hodin? Byla jsem z toho trochu nervózní. Pokud maj o hodinu víc jak Arizona, znamená to, že prohlídka bude o hodinu dřív, než čekáme? Zmatení napomáhal fakt, že každý hodiny, co jsme potkali, ukazovaly jinak. Inu, na prohlídku jsme dorazili s dostatečným předstihem. Přijeli jsme na parkoviště, paní nám dala lístek, kde bylo tolik, kolik mělo být i podle nás. Jupí, jsme tu akorát. Ujdeme pár kroků a že jsme tu teda na tu prohlídku. „We don’t do Arizona time,“ řekla nám pani (volně přeloženo: Arizonskej čas máme někde) a ukázala na hodiny vedle sebe, kde bylo o hodinu míň jak u parkovací budky o pár kroků zpět. Fajn, tak jsme aspoň měli čas na pořádnou snídani. Když jsme se vrátili a pani tohle řekla japonskýmu turistovi, vypadalo to, že frajer na místě spáchá rituální sebevraždu. Takže bacha, v tom čase se tam poměrně snadno ztratíte. Jak si tam lidi domlouvaj schůzky, fakt nechápu.

PS: Antelope Canyon leží kousek od města Page, kde najdete i nocleh. Taky asi lépe rezervovat předem. My objeli několik motelů, než jsme se vůbec někde večer chytli. Na prohlídku Antelope Canyonu jsme pak dorazili na parkoviště za město, odkud nás ke kaňonu vezli hromadně auty. Vstupy nejsou zrovna laciný a myslim, že jsme museli zaplatit i nějaký vstup (na tom parkovišti) na území Navahů. Ale dostali jsme za to aspoň mapičku.











Může se vám líbit

0 comments