Malebně zřícený Aggstein – hrad, který budou milovat nejen děti - uneseni

Malebně zřícený Aggstein – hrad, který budou milovat nejen děti

by - 18.4.18



Údolí Wachau v Rakousku už jsem tu vychvalovala až do nebes. Dokonce jsem o něm napsala samostatný článek pro web Ověřeno rodiči, kde mimochodem najdete plno dobrých tipů, kam se vypravit s dětmi, a já jsem ráda, že tam občas taky přispěju svojí troškou do mlýna. Inu, ale ten můj minulý článek byl samý víno a jídlo a na cíle našich výletů už v něm moc nezbylo místo. Takže dneska bych vás ráda vzala na zříceninu hradu Aggstein. Z těch pamětihodností ve Wachau je to asi nejzábavnější místo pro děti a výhledy z hradeb do údolí jsou samozřejmě úchvatný.

Zřícenina Aggstein se nachází v takovym ideálnim poločase rozpadu, aby ještě bylo poznat, že to kdysi býval hrad plný rytířů, a zároveň to mělo takovou správně romantickou a tajemnou atmosféru. Prostě není to ani hromada kamení, ani hotový barák. Hrad byl postaven někdy kolem roku 1200 a vzhledem k jeho poloze šlo o velmi těžko dobytnou pevnost. Wikipedie tvrdí, že byl považován za nedobytný, ale v tom samém článku se dočtete, že byl několikrát dobyt. Inu, čert, aby se v tom vyznal a není to až tak podstatný. V každém případě má naprosto dokonalou polohu, aby „hlídal“ dění na Dunaji tekoucí pod ním a aby z něj byl dokonalý výhled do dalekého kraje. Dříve to mělo praktické využití, dnes se můžete těmi pohledy do sytosti kochat. Hrad je navíc obklopen lesy, což celou tu středověkou romantickou atmosféru jako z dob Robina Hooda podtrhuje. A i když jsme v Rakousku, ten Robin Hood tu není úplně mimo. O pár kilometrů dál, na zřícenině hradu Dürnstein (ten už je za poločasem rozpadu), byl vězněn anglický král Richard I. Lví srdce. A právě v době, kdy byl Richard v rakouském zajetí, se legenda o Robinu Hoodovi měla odehrát.


Celý hrad Aggstein prošel v letech 2003-2004 náročnou rekonstrukcí (zlatý evropský fondy, že), takže je uživatelsky velmi příjemný a přístupný a nabízí všechno potřebné turistické zázemí od obchodu se suvenýry (kde mě dost zaujaly houbařský příručky, v okolních lesích bych čekala žně) po překvapivě dobrou restauraci. K hradu se pohodlně dostanete autem, což teda už moc romantický není, dala bych přednost cestě lesy, ale se dvěma malýma dětma by to bylo ještě míň romantický jak přijet škodovkou.

Během rekonstrukce byl Aggstein doplněn řadou schodišť, takže ho můžete projít opravdu celý a dostanete se i do několika zachovaných (tj. se střechou) interiérů. Jedním z nich je zámecká kaple a tahle procházka po hradbách vám dá poměrně dobrou představu, jak se zde dříve žilo. Pokud vládnete němčinou a máte už starší děti, nabízí tu dokonce jakousi dobrodružnou hru. Na její součásti (tedy figuríny) jsme tu a tam narazili. Vypadalo to vcelku zábavně (stránky hradu tu a hra tu), ovšem bavily by se větší děti než ty naše. Pro ty menší je zase na záchodě přebalovák. Pro mnohé nepodstatná informace, mě ale fakt, že nemusím více či méně nebezpečně improvizovat, vždycky potěší.


Prostě ideální rodinný výlet. Navíc hodinu a půl od Znojma, takže si kvůli tomu nemusíte pořizovat celou dovolenou v Rakousku a stačí vám se na jeden den vyvalit ze sklípku. Akorát teda bacha na počasí. Ve Wachau je takový slunečně podivný. I když kolikrát letní ráno vypadá hnusně, před polednem se všechno roztrhá (jak říkala i majitelka našeho penzionu) a je pařák jako prase. Nebo aspoň většinu dní byl. Až na den, kdy jsme vyrazili na Aggstein. To kdyby vám bylo divný, proč na fotkách hopkáme v ultraletních šatičkách (přes který jsem naštěstí odněkud pro Toničku vykouzlila triko).













Může se vám líbit

0 comments