10 tipů na letní výlety (nejen) s dětmi - uneseni

10 tipů na letní výlety (nejen) s dětmi

by - 23.6.21

 
výlet s dětmi na zámek Kačina


Kam jet na výlet s dětmi, řešíme skoro každý víkend. Nebo teda řešíme…takhle to zní jak nějaká složitá procedura, něco jak vybírání vysoký školy, ale tak to není. Prostě máme různě po hlavách, časopisech nebo instagramech poukládaných plno míst, kam bysme někdy vyrazili, a z toho průběžně vybíráme podle počasí, jak se vyspíme nebo kde se nacházíme. Většinu času jsme omezený nějakou rozumnou dojezdovou vzdáleností z Prahy nebo Dalešic. No, mapička tady na blogu je v tomto ohledu poměrně výmluvná.

Ale zpět k otázce „Kam jet na výlet s dětmi“. Blíží se léto, prázdniny, výletní sezona a tahle otázka je aktuálnější než ve zbývajících měsících roku. Jelikož většinu výletů házim jen na facebookovou stránku, kde to zapadne, říkala jsem si, že aspoň deset nejlepších vyberu do článku, ať je to pěkně pohromadě, dobře se to hledá a může se to pěkně připnout na blogovou mapičku. Mapičky jsou praktický, já je mám ráda, protože když jsem někde v neznámých končinách, stačí mrknout a vim, co zajímavýho potkat okolo. Na výlety s dětmi hodně doporučuju tu na webu Ověřeno rodiči.

výlet s dětmi do kláštera Rosa Coeli u Brna

Jako výletní cíle většinou nevyhledáváme tyhlety různý kinder-ráje. Ne, že bysme to s dětma absolutně vynechávali, ale radši jezdíme na místa, který jsou zajímavý pro nás všechny. Pokud maj děti zrovna blbou náladu, baví to aspoň nás dospělý a děti za nějakou chvíli většinou naskočej taky. V kinder-ráji jsme za takovejch blbejch konstelací hvězd tak akorát zpruzelý všichni. (Kvůli vám sem jedem a vy se tváříte kyselý vokurky?!?!) 

Takže tady je našich deset nejlepších výletů s dětmi posledních zhruba dvou let, který se na blogu ještě neobjevily. Pořadí čistě náhodné.
 

1) Klášter Rosa Coeli v Dolních Kounicích

Magický trosky kláštera zarostlý břečťanem, kde si připadáte jako objevitel dávných civilizací. Opravdu to tu mělo takový Indiana Jones feeling, i když ten Indy se zrovna pozůstatky gotických klášterů nezabýval. V historii klášter několikrát vyhořel a od 16. století kolem něj probíhalo takové „chcete mě“, ale zase díky tomu se nám dochovaly oku velmi lahodící ruiny. Holky to tam tak nadchlo, že jsme tam v jednom měsíci museli jet hned dvakrát. Mimochodem taky je to hezká lokace na takový ty instagramový fotečky.


rajský dvůr kláštera Rosa Coeli

klášter Rosa Coeli

 

2) Znojmo – Loucký klášter a naučná stezka S mlokem Gránickým údolím

Znojmu už se sice vlastního článku dostalo, protože nás úplně dostalo, ale právě proto ho musim nacpat i sem. V Louckym klášteře je centrum Znovínu, kde si samozřejmě můžete dobře nakoupit a všechna vína ochutnat. A taky tu je dětský hřiště s atrakcemi ze sudů od vína. Pod znojemskym zámkem se zase můžete napojit na hezkou naučnou stezku, kterou vás provede mlok Hugo. Znojmo mám v hledáčku i tohle léto, protože se mi zdá, že je to velmi baby friendly město a mnoho věcí stále čeká na prozkoumání. A je tady ten Znovín, že.

vinařské dětské hřiště u návštěvnického centra Znovín Znojmo

stezka pro děti Gránickým údolím ve Znojmě

 

3) Skanzen Kouřim

Skanzeny obecně mi přijdou jako dobrý cíl výletů s dětmi. Vypadá to tam jak z pohádky, je to pod širym nebem, takže se tam dá do sytosti lítat, a navíc i nějak mimoděk poznáte, jakže to dřív vlastně asi fungovalo. Prostě tam je i ta vzdělávací stránka věci. V Kouřimi maj navíc i stádo koz a ovcí, který můžete klidně nakrmit pampeliškovym listim. Pokud se jim teda bud chtít. Nejhezčí pampeliškový listí roste u pokladny, kde nám doporučili, ať si pro kozy nějaký natrháme. K ohradě jsme jim donesli hotovou kytici a kozy na nás tak akorát hodily bobek.

Poměrně informativně bohaté webovky skanzenu zde. Najdete tam i aktuální info o lidových obyčejích a tak.

skanzen v Kouřimi

zvířata ve skanzenu v Kouřimi

 4) Valečovské světničky

Kousek od profláklých Drábských světniček, je mnohem míň profláklý hrad Valečov a za ním světničky Valečovské. Asi teda nejsou tak impozantní jako ty Drábské, ale zase jsou mnohem vhodnější pro děti. Jsou to skalní obydlí vytesaná v pískovcových skalách a až do konce 19. století tu bydlela chudina. Což je poměrně zajímavá představa, že tady bydlíte třeba s pěti dětma. Na vlastní kůži už si to zkusit nemůžete, protože přespávání tu je zakázáno, ale aspoň přes den s dětma některý z domů klidně osídlit můžete a hrát si na rodinu skřítků. Jo, a když budete bedlivě zkoumat, najdete třeba pozůstatky kuchyně.

Světničky webovky nemaj, webovky má jen hrad Valečov a tam se existence světniček poněkud pomíjí. No, prostě jsou za timhle hradem.

příbytky ve skalách, Valečovské světničky

stará obydlí vytesaná ve skalách, Valečovské světničky

5) Stezka Les Hlásek v Nebušicích

Nám přišla velmi vhod v dobách tvrdýho covidovýho lockdownu, kdy jsme nemohli za hranice Prahy. Dětská stezka s nějakýma těma zastaveníma a úkoly, která vede moc pěknym lesem a přitom nepatří k těm nejprofláklejšim a nejfrekventovanějšim. Velký bonus bylo stádo volně se pasoucích koz, který zrovna měly nejroztomilejší kůzlátka. Z těch pražských vycházek přírodou byla tahle naše top.

Více informací o stezce na webu pražské části Nebušice.

dětská naučná stezka Les Hlásek v Nebušicích

kozy na naučné stezce Les Hlásek v Nebušicích
 

6) Točník

Je to nejenom pěkně zřícenej hrad, ale tady taky bydlí medvědi Agáta a Martin, hrdinové televizního pořadu Méďové na cestách. Upřímně mi povětšinou hradní medvědi přijdou jako poměrně depresivní stvoření. Bydlívají v nevelkym kusu hradního příkopu a shora jim do tý malý díry furt někdo čumí. Na Točníku mají výběh vcelku slušný a kouknout na ně můžete i ze dna příkopu (jakože zpoza plotu). Navíc k nim vede i naučná medvědí stezka.,

zřícenina hradu Točník

medvědí výběh u hradu Točník
 

7) Templštejn

To jsme onehdá vyrazili na zříceninu a čekali tak jednu zeď a nějaký to kamení v lese. Našli jsme velmi úctyhodnej hrad, který se na nás vyvalil uprostřed lesů. Sem si totiž nějaký ten kousek musíte vyšlápnout. Zřícenina je opět velmi pěkný místo na focení a ještě se k ní váže příběh fakt až neuvěřitelný. Je totiž v soukromých rukách. Jeden nadšenec ji prostě koupil. Prý se to tak dělá, že třeba Lesy ČR prodávají zříceniny, protože co s tim, že jo. Pán to tam teď stabilizuje, zpřístupňuje a zvelebuje a ta atmosféra je tu úplně geniální.

zřícenina hradu Templštejn

zřícenina hradu Templštejn

8) Hluboká

Klasika všech klasik. Holka jsme tam ovšem vzít museli, protože zrovna hodně frčely na pohádce Tři bratři, která se tu natáčela. Prohlídkových okruhů tu je víc, my brali ten nejkratší – zámeckou kuchyni, což mi tak s dětmi přijde asi nejzajímavější a nejschůdnější. A ještě teda určitě vyšplhejte na zámeckou věž. Na Hluboký je taky Alšova jihočeská galerie, kde bývají zajímavý výstavy. Na tu snad dojde někdy v budoucnu.
 

zámek Hluboká

9) Nelahozeves

Některý hrady a zámky nabízejí taky prohlídky pro děti. Třeba takhle Nelahozeves. Zatím je to teda jediná, na který jsme byli, takže nemám srovnání, ale zdejší pojetí bylo velmi příjemný. Informativně jsme se ten základ dozvěděli, akorát se vynechaly všechny ty čínský sekretáře a podrobný výčty zámeckýho mobiliáře a pro děti přidaly nějaký ty drobný úkoly (třeba něco v místnosti najít). Prostě fajn prohlídka i pro mě. Trochu jsem se bála nějakých infantilních povídaček o strašidlech. Jinak Nelahozeves je samozřejmě krásná a v době naší návštěvy tu fungovalo i dobrý občerstvení.

dětská prohlídka na zámku Nelahozeves

nádvoří zámku Nelahozeves

10) Kačina

Překvapení, co nás totálně odrovnalo, nakonec. Sem určitě všichni jeďte. Ten zámek je sám o sobě velmi unikátní architektura, ale taky ho má pod palcem Zemědělský muzeum. Všechno, čim je Zemědělský v Praze skvělý, je i na Kačině. Pokud neznáte, tak je to hodně interaktivních expozic pro děti. V podstatě taková muzejní herna, která zároveň i vzdělává. Na Kačině jsou navíc tyhle prvky i v zámeckym parku. Taky si tu můžete půjčit vozíčky (kuk na tu titulní fotku), objednat si piknik v parku nebo se převlíct za princeznu. Pak taky klasické zámecké expozice s průvodcem, prostě mraky tu toho je, plánujeme se vrátit.

zámek Kačina

zámek Kačina

zámek Kačina

Bonus na závěr

Pokud hledáte letní výlet, který zahrnuje osvěžení u vody, vydejte se k jezeru Most. Vstup sem je zdarma, u jezera se dá i bezplatně parkovat, zatím o něm moc lidí neví a hlavně tu mají absolutně parádní hřiště pro děti. 

dětské hřiště u mosteckého jezera


Může se vám líbit

2 comments