Na rozhraní dvou světů / Zámek Jezeří a jezero Most - uneseni

Na rozhraní dvou světů / Zámek Jezeří a jezero Most

by - 30.5.24

 
pohled ze zámku Jezeří na lom ČSA

Legendy sice říkají, že brána do pekla se ukrývá na hradě Houska, já bych ji ale hledala spíš na zámku Jezeří. I dnes, když už je (doufejme) vyhráno, máte pocit, že tu balancujete někde na hraně propasti do nicoty. Skoro jako by se tu šlo dotknout samotného procesu destrukce kdysi velkolepého místa. A trochu obdobný pocit budete možná mít, když si budete dávat drink s paraplíčkem na pláži u jezera Most nedaleko slavného mosteckého kostela, pomníku kdysi úplně jiného města. Oba tyhle příběhy jsou dědictvím dějin 20. století v severních Čechách a povrchové těžby hnědého uhlí. Obě místa stojí za návštěvu.

průčelí barokního zámku Jezeří se dvěma atlanty

Jezeří, barokní perla

Zámek na rozhraní dvou světů. Takhle na svých stránkách tituluje Národní památkový ústav zámek Jezeří a je to víc než vystihující. Někdejší hrad a později renesanční zámek nechali do vrcholně barokní podoby přestavit Lobkowiczové. Projektantem byl architekt Giovanni Battista Alliprandi, který uměl pořádně rozvlnit nejednu fasádu. Tento původem italský architekt po sobě v Česku zanechal úctyhodné a nádherné dílo, pro příklad tu uvedu aspoň Kuks.

Alliprandi navrhl sevřenou kompozici hmot s hlavní zámeckou budovou ve tvaru písmene H a zámeckými věžemi. Využil také mimořádné krajinné situace a stavba se stala dominantou vysokého kopce. Dominantou je dodnes, i když krajina, na kterou zámek shlíží se dramaticky proměnila.

pohled na lom a průmyslovou krajinu ze zámku Jezeří

Do roku 1713 byla přestavba prakticky dokončena a vše by mohlo v klidu dál barokně ležet a běžet, kdyby nezasáhly velké dějiny. Za druhé světové války se sem nastěhovala německá armáda a bylo zde zřízeno vězení pro prominentní osobnosti, jako byl například bratr francouzského prezidenta de Gaulla. Po skončení války se sem nastěhovala Československá lidová armáda, která zničila a rozkradla, co mohla, a co nezvládla, dokonali později vandalové.

Větším problémem byl ale stále se rozšiřující a přibližující hnědouhelný velkolom, který ukrajoval další a další kusy a blížil se k zámku. Významná památka byla určena k likvidaci, i když naštěstí k tak radikální demolici jako v případě královského města Most zde nedošlo. A nakonec díky tlaku veřejnosti bylo Jezeří zachráněno. I když zachráněno…zámek byl po revoluci v tak katastrofálním stavu, že ho Lobkowiczové, kterým byl v restituci vrácen, raději darovali státu. Oprava byla nad jejich síly i finanční možnosti. I dnes má Jezeří daleko do toho, co si pod pojmem „návštěva zámku“ představujeme. Jezeří je syrové a surové stejně jako jeho osud.

pohled na neopravenou fasádu zámku Jezeří

Lví podíl na novém životě zámku má tak jeho dlouholetá kastelánka Hana Krejčová. Bez ní by možná dnes už nestál. Článek s ní si přečtěte zde a určitě doporučuji přečíst si i o historii zámku na oficiálním webu. Za mě neuvěřitelný čtení.

Rekonstrukce ještě bude na dlouhý lokte, ale v tý svý syrový kráse v kontrastu s povrchovym lomem ČSA je mimořádně působivý. A lom, který ohrožoval život zámku, čeká rekultivace a za pár desítek let tu z toho bude možná vyhledávaná turistická lokalita. Návštěvu zámku doporučuji klidně i s menšími dětmi. Na nádvoří mají kozy, jsou tu i okruhy bez průvodce a jelikož je zámek poněkud vybydlený, nemusíte se bát zničení vzácné vázy ze 16. století.

syrové interiéry zámku Jezeří

Mostecké jezero

Město Most není úplně magnet na turisty, i když turistického potenciálu tu kdysi bývalo poměrně dost. Kvůli těžbě hnědého uhlí šlo ale cenné historické město k zemi. Zůstal jen po kolejích převezený gotický kostel, který tehdy zdolal cestu dlouhou přes 800 metrů a je zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako nejtěžší předmět přepravovaný po kolejích.

Hnědé uhlí už je jaksi minulost. Krajina tu ale dostala pořádně zabrat a nyní probíhají snahy o rekultivaci, o to udělat tady z toho zase hezký místo k žití. A vypadá to slibně.

pláž u Mosteckého jezera

Mostecké jezero vzniklo zatopením hnědouhelného lomu Ležáky a je to tu hrozně fajn. Kolem celého jezera vede cyklostezka, najdete tu dvě úctyhodná dětská hřiště a taky prima občerstvení, kde mají i buchtičky s krémem a jahodami. A každý místo, kam se vydáme s dětmi, je o pořádný kus lepší, když tam mají dobrý buchtičky. V létě se tu dá koupat a provozovat řada vodních sportů, prostě je to místo, kde s dětmi rádi strávíte čas, navíc se tu neplatí žádné vstupné. Koupačka zadarmo. Kdybyste nevěděli, ani by vás nenapadlo, že jste zrovna v Mostě.

Co všechno se tu dá dělat, se dozvíte na fanpage jezera a najdete tu taky tipy na další výlety v okolí. Mimochodem ten převezený kostel je jen kousek od Mosteckého jezera, takže při jednom můžete vzít i návštěvu téhle mimořádně zajímavé památky, pokud by vám nestačilo spojit to se zámkem Jezeří, jako jsme to na podzim udělali my. A ještě na závěr vás nalákám, že během letních olympijských her v Paříži se tu od 26. 7. do 11. 8. 2024 uskuteční Olympijský festival.

námořnické dětské hřiště u jezera Most

druhé dětské hřiště u Mosteckého jezera

balancování na dětském hřišti u jezera Most

buchtičky s krémem a jahodami

pobřeží Mosteckého jezera

dětské hřiště u Mosteckého jezera

zahrada zámku Jezeří
A ještě dvě fotky z Jezeří

interiér zámku Jezeří



Může se vám líbit

0 comments