Pět tipů na vánoční dárky - uneseni

Pět tipů na vánoční dárky

by - 15.11.16


            Ne, tou fotkou nechci říct, že si máte pod stromeček pořídit mimino. Pouze jsem po prohrabání svého fotoarchivu usoudila, že to bude asi moje nejlepší vánoční fotka (zátiší typu David, strom a Jean-Claude Van Damme mi přišlo jako trochu moc….cokoliv). Zase se to blíží. I když se to mnozí snaží ignorovat co nejdéle, stejně tomu neuniknou. Tak jsem sepsala pár tipů na vánoční dárky, který se vám třeba budou hodit.

Něco pro kulturomily


Jestli vaši blízcí, milí, rozmilí a roztomilí chodí rádi do divadla a vůbec je zajímá tahleta kultura, tak není nic jednoduššího než jim nadělit nějaké pěkné vstupenky. Navíc uděláte dobrý skutek a podpoříte chudé herce. Není to sice tak atraktivní jako koupit granule pro pejsky, ale o to je ten čin šlechetnější. Chudáky herce divadlo neuživí a musí podstupovat každodenní galeje při natáčení Ordinace a Ulice. A to není žádná sranda.
A jestli chcete tip na konkrétní divadlo v Praze, tak zkuste Divadlo v Řeznické. Je to komorní scéna se skvělým repertoárem. Nic přehnaně alternativního, ale zároveň nic lacině podbízivýho. A přijde mi, že v nabídce si musí vybrat fakt každý. Zkuste třeba představení Červená o malíři Marku Rothkovi. Jestli mají vaši přátelé slabost pro výtvarné umění, určitě to představení ocení na druhou. Koupit samozřejmě můžete dárkový poukaz, ať si vyberou sami. A navíc tu mají bezva divadelní bar, skvělý nakládaný olivy a ještě ke všemu jsme se vlastně díky tomu baru dali s Davidem dohromady. Takže je to tam v podstatě taková pamětihodnost.


Něco pro alkoholiky


            Flaška skoro nikdy neurazí. Neurazí momentálně ani mě. A to jsem těhotná. I když bych teda aktuálně preferovala třeba nealkoholický šampaňský, který si teď na Silvestra budu moct otevřít a nebudu muset čekat až na ten další. Už si tu sušim jednu skotskou whisky, kterou mi ze Skotska přivezla kamarádka. Což mě přivádí k tomu, že takový originálnější je nějaký cestovatelský alkohol, ať vaši přátelé skrze flašku poznají svět. My třeba letos navštívili Polsko a Itálii. Z Polska se hodí přivézt zubrowku, což je vodka s výluhem zubří trávy či co to v tom plave. Vodku já pít nemůžu, ale tuhle vodku asi jako jedinou snáším dobře. Pokud nejste na panáky, moc dobrá je s jablečnym džusem. Poláci tomuhle drinku říkají szarlotka, protože chutná stejně jako jejich jablečný koláč, co se jmenuje szarlotka. Doporučuju! Seženete kdekoli v Polsku, na internetu a určitě jsem ji viděla prodávat i tady.
Pokud jde o Itálii, tam je výběr mnohem bohatší, ale my letos vezli do Prahy limoncello. Tímhle ovocným likérem potěšíte třeba babičku. Aspoň ta moje na vodku moc není. Speciálek s italskými potravinami jsou už dneska mraky, takže sehnat ho nebude problém. V Praze třeba Wine Food Market, ale pokud nechcete mít provětraný kapsy, zkuste spíš tenhle velkoobchod kousek za Prahou.

Něco pro děti


Je dost dobře možný, a pokud jste v mém věku, tak i dost pravděpodobný, že se svět kolem vás začal rozmnožovat, takže je potřeba obdarovat i nějaké ty děti. Hračkářství je všude plno, ale jestli chcete něco originálnějšího, zkuste třeba šatičky s lištičkami, kalhoty s jeleny nebo kníratý tričko. Tonička dostala jedny lištičkový šatičky k narozeninám a jak mě jinak dětský oblečení moc nebaví (rovnováha ve vesmíru musí zůstat zachována, že jo, mami), tak Nadoma a Naven miluju. Mohli by začít šít i pro dospělé.


Něco pro cestovatelky

            Strašně ráda si z cest vozím různé šperky. Většina mých nejoblíbenějších je z nějakých cest a vždycky, když si je vezmu na sebe, tak si vzpomenu na svoje někdejší zážitky. Náušnice z Kodaně, z Krakova nebo Arizony, korále z Varšavy, přívěsek s pravoslavnou ikonou z Řecka, náramek z Mostaru. A musím říct, že mě vždycky potěší, když mi někdo z ciziny nějaké takové cetky přiveze. Mám takovýhle krásný dárky třeba z Kréty nebo z Adamovy hory na Srí Lance, kde jsem bohužel ještě nebyla. Pokud jsou na tom vaši blízcí podobně a mají slabost pro Asii, určitě jim uděláte radost třeba takovým náramkem s Buddhou. Já bych si na bugiamasa.cz fakt vybrala (a taky, že vyberu). Navíc vám náramek případně upraví dle vašich přání a potřeb, což je pro mě nutnost, jelikož mám zápěstí na úrovni desetiletý holky a všechno ze mě padá. A je mi dost líto, že ty UV svítící náramky jsem neměla v dobách, kdy jsem obrážela diskotéky.


A něco pro hrdé národovce


            A jestli naopak chcete něco hezkého českého, kupte zmijovku. Dneska už tuhle českou klasiku na hlavě skoro nikdo nenosí a je to škoda. Myslím, že by v ulicích mělo být víc zmijovek. Já nedávno hledala šálu pro Toničku a narazila jsem na zmijovky všech možných barev, které vyrábí klasická česká klobouková fabrika Tonak. Hned jsem teda jednu musela koupit sobě i Davidovi. Obecně čepice sice nemám ráda a nenosim, ale tohle je prostě růžová zmijovka! Konečně mi letos nebudou mrznout uši.


Tak přeju hezké a klidné nakupování a hodně dobrých nápadů. Budu ráda, když se o nějaké další podělíte. A příště už to bude zase o nějakém tom cestování a architektuře.

Může se vám líbit

0 comments