Krásy hor a železnice – rakouský Semmering - uneseni

Krásy hor a železnice – rakouský Semmering

by - 6.10.21

 
Vyhlídka 20 Schilling Blick na rakouský Semmering

Tohle byla těžce vydřená UNESCO památka. Ba ne, to přehánim, ale okolnosti hrály trochu proti. Přitom to bylo tak jednoduchý – prostě dojet k nějakýmu mostu, trochu to tam projít a pofotit. Žádný velký akce. Vybranou jsem měla vyhlídku 20 Schilling Blick a viadukt Kalte Rinne. Jenže mi do toho vlezla objížďka, která z 20 minut cesty udělala hodinu, a zatracený google mapy, který s timhle místem Rakouska vůbec nekamarádily.

Samozřejmě těch míst na focení a procházení a různých vyhlídek je na trase železniční tratě Semmering mnoho, ale jak už odsud možná víte, nejsem úplně přemotivovaná a s dětma si nedělám nějak velký cíle. Přece jen jsme čtyři, tak aby nás ty dny bavily všechny. A možná bych mohla konečně začít o tom, co to ten Semmering vlastně je. Každej nemusí být fanda do vlaků, Rakouska-Uherska nebo památek UNESCO. Prostě každej to znát nemusí.

Vlak projíždějící po viaduktu rakouského Semmeringu

Semmering je 41,7 km dlouhá rakouská železniční trať, která se stavěla v letech 1848 až 1854 a je považovaná za první skutečnou horskou železnici na světě. Pojmenovaná byla podle horského sedla Semmering, kterym vede, a po týhle trati si pak dávaly přízvisko další železnice, když chtěly ukázat, že maj taky pěkný mostky a tunely. Tak třeba kousek u nás za barákem máme Pražský Semmering a existuje i Teplický Semmering. Prostě Semmering je pojem.

Semmering jsou kopce, stoupání, klesání, tunely, mosty…opravdový div techniky. Vezměte si, že jste uprostřed 19. století a překonáváte železnicí skalnatý kopce Alp. Žádná sranda toto. A teď si představte, že postavíte něco, co svýmu účelu slouží dodnes, a ještě prý jde o jednu z nejvytíženějších tras v Rakousku. Na trati je 14 tunelů, 16 viaduktů, 118 menších kamenných 11 železných mostů. Celková délka viaduktů a mostů je 1,6 km, celková délka tunelů 4,5 km (aspoň tak to říká wikipedie). Frčet tudy vlakem musí být luxusní zážitek, který bych si jednou chtěla dopřát.

Jelikož je Semmering poklad lidskýho umu, který navíc i pěkně vypadá, byl zapsaný v roce 1998 na seznam světového dědictví UNESCO. Logicky s tím přišla taky otázka, jak celou trasu turisticky zpřístupnit kromě toho, že si uděláte výlet vlakem třeba z Vídně do Grazu (hezký report z vlaku najdete tu). Okolo celý trati tedy vznikly různý turistický trasy, který vám ji umožní obdivovat ze všech koutů, a tipy na nejrůznější vyhlídky. U viaduktu Kalte Rinne je zase Carl Ritter von Ghega Museum, který teda asi bude spíš muzejíčko, ale třeba se tam něco zajímavýho dozvíte (my tam nebyli). Carl von Ghega byl ten mistr, který celý tenhle div naprojektoval a postavil, takže za svý zásluhy ho pak povýšili na rytíře.

Nejkrásnější vyhlídka 20 Schilling Blick na rakouský Semmering

V každym případě je okolí Semmeringu ideální oblast pro milovníky pěší turistiky stejně jako vedlejší region Joglland, ze kterýho je to k viaduktům, co by kamenem dohodil, pokud teda zrovna není ta objížďka. Nejkrásnější vyhlídku vám zaručí 20 Schilling Blick, pohled tak pěkný že se dokonce dostal na dvacetischillinkovou bankovku (pro mladší ročníky – to jsou ty peníze, kterýma se v Rakousku platilo před eurem). Tyhlety internety slibovaly nenáročnou, krátkou procházku skvělou pro děti. Tak jsme jedno odpoledne na 20 Schilling vyrazili. Na chvilku, že jo.

Prvně nám do toho hodila vidle objížďka, kdy jsme se motali fakt děsnýma dírama, silničkama a zatáčkama. Pak nás google navigace vyplivnula ve vesnici Breitenstein a že odtud jako po svejch. Čtyři kiláky. Ok, do toho v šest odpo s dětma fakt nejdem. Naštěstí nás posléze mapy.cz navedly na úplně jiný místo, odkud to fakt byla nenáročná, krátká procházka vhodná pro děti. Poučení: googlu tady radši nevěřte.

Tohle bloudění nás ale připravilo o čas na prohlídku viaduktu Kalte Rinne, který jsem fakt chtěla vidět. Davidovi se už přes šílenou objížďkovou cestu nechtělo a holky taky vidina viaduktu úplně nelákala. Nastudovala jsem tedy alternativní cestu, využila veškerý diplomatický um a dělala velký smutný oči, abychom se tam po cestě domu stavili, protože to už přece není taková zajížďka a já bych to opravdu hrozně chtěla vidět. A fakt nebyla. Viadukt je jen kousíček od vesnice Breitenstein, kde nás google vyplivnul původně. Ale věřte mu, že jo.

Viadukt Kalte Rinne, část rakouské horské železniční trati Semmering
Kalte Rinne

Průhled obloukem viaduktu Kalte Rinne
Průhledy

Viadukt Kalte Rinne

Interaktivní prvek nejen pro děti u viaduktu na rakouské železniční trati Semmering
A nějaký ty dětský zábavy

viadukt Krausel-Klause
A vedlejší viadukt Krausel-Klause


Mapa turistické trasy v okolí viaduktů a tunelů rakouského Semmeringu
Tady oba viadukty na jedný mapičce a tip na výlet

Vyhlídka 20 Schilling Blick na rakouskou horskou železniční trať Semmering
A úplně to samý, co vidíte na mapičce, z vyhlídky 20 Schilling Blick


Jeden z tunelů rakouské horské železniční trati Semmering
Kuk z 20 Schilling Blick na druhou stranu

Vlak jedoucí po horské železniční trati Semmering

Jeden z menších viaduktů rakouské horské železniční trati Semmering
Nakonec jeden viadukt, který jsme potkali při objížďkovym bloudění.



Může se vám líbit

4 comments