Jaro u Attersee - uneseni

Jaro u Attersee

by - 4.5.22

 
rakouské jezero Attersee

Attersee je největší z jezer Solný komory. A podle průvodce Lonely Planet taky prý nejmíň malebný a nejmíň vyhledávaný, takže by se asi slušelo začít důvody, proč jsme se ze všech těch čarokrásných jezer vydali k tomu údajně nejhnusnějšímu.

K Attersee se jezdíval rekreovat Gustav Klimt. Gustav Klimt je můj nejvíc nejoblíbenější malíř. Gustav Klimt namaloval slušné množství pohledů na Attersee a z jeho obrazů mi to jezero přišlo hezký dost a dost. Za ty roky jsem ho viděla v galeriích tolikrát, že jsem se k němu prostě musela podívat. Za mě je teda nádherný. Hlavně ty barvy, kterýma dokáže hrát. Ale neviděla jsem ty ostatní, třeba jsou fakt hezčí.

Mně přišla vhod i slušná dostupnost tří UNESCO památek, přičemž jedna je přímo u Attersee. I když takovýho typu, že davy turistů úplně lákat nebude, ale k tomu se ještě dostaneme. Když jsem se vydali na cestu, neměla jsem o ní tucha a náš plán byl jen navštívit Salzburg (jedno UNESCO) a Hallstatt (druhý UNESCO).

rakouské jezero Attersee a labuť

Což se taky stalo. K Attersee jsme se vydali v dubnu o velikonočních svátcích, protože jsme si říkali, že turisty přeplněný Hallstatt by v téhle době nemusel být až tak přeplněný (správný odhad). Jak jsem totiž pochopila, duben je v téhle oblasti takový plonkový měsíc. Zimní sezóna skončila a letní ještě nezačala. Plno turistických cílů si dává zaslouženou pauzu nebo ještě na léto vůbec neotevřelo.

Bohužel otevřený nebylo ani Gustav Klimt Zentrum v Kammeru u Attersee, kam jsem hrozně chtěla jít, což mi bylo prvně docela líto. Chuť mi ovšem spravila restaurace otevřená v tomhle centru, která má krásný výhled na přístaviště i zámek. Navíc je tu udělaná i jakási Klimtova zahrada a nechybí informační panely s reprodukcemi Klimtových obrazů. Prostě atmosféry jeho díla jsem si takhle na místě užila víc než dost a bylo to celý mnohem opravdovější než v tý galerii. Tryskala tu úplná tvůrčí inspirace. Kdybych uměla malovat, tahám hned z barohu paletu a štětec. Infopanely o Klimtovy jsou na různých místech kolem jezera a nejvíc mě na nich bavily ty čtvercové díry, které vás nutí kouknout se na jezero Klimtovýma očima. Najít si ten malebný výsek, dívat se, obdivovat, užít si ho.

Gustav Klimt u jezera Attersee

To by bylo ke Klimtovi, ale v Kammeru ještě zůstaneme. Kromě výše zmíněnýho a krásný promenády u jezera s velmi fajn dětskym hřištěm (zásek na nekonečno let) je tu taky ta UNESCO památka, která je ovšem poněkud nenápadná a celkově trochu podivná. Spíš takový kiosek.

Trochu na vysvětlenou, protože chápu, že každý UNESCO památky jako svýho koníčka nemá. Některý zápisy jsou tvořený z množství míst a místeček, který dohromady přibližujou nějakou kulturu nebo přírodní unikát. Pod jednou položkou seznamu se tak skrývá víc míst a někdy dokonce i více zemí. Kolikrát všechna nejsou ani vyznačena na UNESCO mapičce, takže pokud o ně nezakopnete, nevíte o nich. A někdy ta položka ukazuje dávnou unikátní kulturu, ze který toho moc nezbylo, takže ty zbytky a zbytečky bychom měli o to víc chránit. Což je i případ zápisu „Prehistorickákůlová obydlí v Alpách“, po kterých zůstaly akorát…no, nezúčastněný pozorovatel by to mohl nazvat jako bordel ve vodě. Prostě zbytky kůlů.

prehistorická kůlová obydlí u jezera Attersee

Lokalit, kde se zachovaly pozůstatky těchto prehistorických osad je po Alpách na 111 a i když jde určitě o archeologicky významná naleziště, divácky to povětšinou až taková hitparáda nebude. U Attersee jsme narazili na dva tyhle kiosky – jeden v Kammeru, druhý v Attersee am Attersee. Ale informativně je to bohatý, dozvíte se tam pár zajímavých věcí a navíc jsou oba u promenád, kde je prostě krásně.
V Attersee am Attersee kousek od kiosku je taky skvělá restaurace, co se originálně jmenuje Attersee, aby toho Attersee nebylo málo. Doporučil nám ji náš pan ubytovatel-hostitel a je taková spíš lepší, takže doporučuji se trochu vyšvihnout. My tam šli v modelu od krav a připadali si trochu nepatřičně. A tím se dostáváme k vrcholu celýho výletu. Aspoň teda pro holky určitě. Nejzásadnější vzpomínka z týhle dovolený pro ně pravděpodobně bude, že dostaly dětský vidle a mohly přihazovat seno kravám.


Farmu Weslhof jsem našla normálně na bookingu, přišla mi dost babyfriendly a navíc v recenzích někdo psal, že děti můžou krmit zvířata. Což je pravda. Hned po příjezdu nás strašně milí hostitelé vzali na prohlídku a řekli všechny praktický informace včetně toho, že každý den mimo neděle a svátky se v půl šesté odpoledne děti můžou zúčastnit krmení zvířat. Takže seno, sypání slepicím, sbírání vajíček, krmení kozy, prostě normální dětská práce, za kterou jsme si vlastně platili a holky byly hrozně spokojený 😊

Kromě toho tu byla malá herna uvnitř, hřiště, trampolína i domeček venku. K dispozici byly různý odrážedla. Dalo se objednat pečivo z místní pekárny a vajíčka přímo z farmy. Na uvítanou jsme dostaly čerstvě upečenou buchtu a úplně nejvíc nás naše hostitelka dostala, když holkám udělala velikonočního zajíčka a schovala jim v herně pár dobrot. Takovýhle rodinný podniky jsou strašně fajn. Jako doma, akorát ten apartmán tam byl větší než náš byt.

rakouské jezero Attersee

podvečer u jezera Attersee a labuť
Podvečerní jezerní barvičky 

A podvečerní Attersee od Klimta

rakouské jezero Attersee


památka Unesco kůlová obydlí u Attersee v Kammeru

kůlová obydlí v Kammeru

prehistorická kůlová obydlí model

Kammer u Attersee


Kammer u Attersee a labutě na jezeře

infopanel Gustav Klimt u Attersee

Gustav Klimt a Emilia Flöge, v hlavních rolích: my, photo credit: Stázka

Klimtova zahrádka v Kammeru



Může se vám líbit

0 comments