Květy květnové Květné / Zahrady v Kroměříži - uneseni

Květy květnové Květné / Zahrady v Kroměříži

by - 18.5.22

páv v Podzámecké zahradě v Kroměříži

Trošku mi ty květy v nadpisu ujely, ale když už jsme v kroměřížské Květné zahradě, kde samozřejmě všechno kvetlo, byli v květnu, nešlo tomu odolat. Až z těch květů kvetu. Tohle psaní, ale nebude jen o Květné zahradě, ale o celkovém výletu do Kroměříže s dětmi, který jsme absolvovali ještě v roce 2021 za pomalu končícího lockdownu. Což znamenalo, že byla otevřená ta Květná (a ani ne komplet), ale byly zavřený veškerý restaurace až na okýnka. Pamatujete na ně ještě, že jo? A taky vám tahle nedávná doba přijde už tak dávná?

I přes nelehký startovací podmínky byl výlet do Kroměříže úplně báječný, nádherný a skvělý. Teda až na zmrzlinu. Tu jsme tam kousek od náměstí měli bezkonkurenčně nejhorší v republice. Ale jinak mi město přišlo jako ideální cíl rodinného výletu. Jsou tu krásný zahrady, v nich plno zvířat a různých zábavných stavbiček a atrakcí. Za normálních časů tu najdete otevřené navíc i zrcadlové bludiště.

zrcadlové bludiště v Kroměříži

Kroměříž má velmi bohatou historii spjatou s olomouckými biskupy a později arcibiskupy. Právě jim město od 12. století patřilo a ti se postarali o jeho hlavní rozkvět (zase ty kytky). Arcibiskupský zámek a zahrady jsou od roku 1998 na seznamu světového dědictví UNESCO a zdejší obrazárna je hodně velká pecka. Vidět tu můžete Tizianův obraz Apollo a Marsyas, který se označuje za nejvzácnější, nejdražší, nejcennější, prostě úplně nej v ČR.

Podle jakých kritérií to kdo, kdy posoudil těžko říct, ale už se s nim ta pověst táhne. Což mi přijde zajímavý, protože ten obraz má dost brutální námět. Satyr Marsyas je tu zaživa stahován z kůže, protože si troufl vyzvat na souboj boha Apollona. No, nic, tak radši zase do zahrad. Obrazárnu si jednou projdu během nějaké dospělé verze výletu do Kroměříže.

veverka

Podzámecká zahrada

Podzámeckou zahradu najdete naprosto nepřekvapivě pod Arcibiskupským zámkem. Nebo bych spíš řekla, že vedle něj a vstup sem je během otevírací doby zdarma. Původně šlo o jakousi zásobní zelinářskou a květinovou zahradu. Prostě, aby měli na zámku co na stůl. Postupně se proměnila v zahradu barokní a nakonec v 19. století v krajinářský park s romantickými stavbičkami a taky zvířaty. Což s dětmi vždycky potěší. U vstupu najdete minizoo s opicemi (který mi v těch klíckách přišly trochu depresivní) a dále potom Paví dvůr, kde pobíhají husy, kachny, krůty, zakrslé slepice rousné, ale taky třeba daněk evropský.

Po celý zahradě se pak volně pohybuje poměrně dost pávů, kteří byli v květnu taky v květu, takže jsme mohli pozorovat paví dvoření v přímém přenosu. Pani pávová teda nevypadala úplně potěšeně. Spíš jakože jí z toho pavího nakrucování dost rozbolela hlava.

Skvělá byla taky jedna nebojácná veverka, která si z návštěvníků nic nedělala a užívala si svůj piknik. A na piknikování mi ostatně přijde fajn celá zahrada. Doporučuji připravit naše oblíbený palačinky, zabalit pitíčka a užít si krásný den. Pokud nebudete mít vlastní zásoby, je tu i kavárna.

Květná zahrada Kroměříž

Květná zahrada

Květná zahrada už je vysoká zahradničina a patří mezi nejvýznamnější v celosvětovém měřítku. Vybudovat ji nechal v druhé polovině 17. století olomoucký biskup Karel z Lichtensteinu-Castelkorna a jde o do detailu promyšlený celek, který nabízel tehdejší společnosti řadu zábav. Například takový Králičí kopec. Schválně, co si pod takovou věcí představíte? Nebudu vás napínat. Byl to uměle navršený kopec se spletí nor, ve kterém bydleli králíci. Zábavičkou biskupových hostů bylo do nor stříkat proudy vody a vyhánět králiky ven. Taková prehistorická digihra v temných dobách bez počítačů a internetu.

Dnes jsou v kopci zase králíci, ale nikdo už je nevyhání. Z nor se jim ale taky nechce, takže jsme žádnýho neviděli. Kousek od Králičího kopce je ale ještě Ptáčnice a jinde zase jezírko se zlatými rybami. Navíc obří houpačka, labyrint, plno krásných kytek, bavilo nás to tam velmi. Na instagramu mám z Květné i video, tak se můžete podívat.

Já tyhle promyšlené zahrady a parky úplně miluju. Chodíte, objevujete, obdivujete, můžete sem na skok nebo tu strávit klidně celý den a takhle v květnu v nich bývá nejkrá
sněji. A teď už nechám mluvit fotky.

Houpačka v Květné zahradě
Houpačka v Květné zahradě

zlaté ryby v Květné zahradě

ptáčnice v Květné zahradě

pomerančovník v Květné zahradě

labyrint v Květné zahradě
Uprostřed labyrintu

labyrint v Květné zahradě
Koukaly z nich jen hlavy :)

Svačináááá

Květná zahrada

Podzámecká zahrada
Podzámecká zahrada

páv v Podzámecké zahradě v Kroměříži

Podzámecká zahrada v Kroměříži


Podzámecká zahrada v Kroměříži

Podzámecká zahrada

Paví námluvy

Dneska fakt nemám náladu.

FAKT NE!


Může se vám líbit

0 comments