S dětmi do muzea - uneseni

S dětmi do muzea

by - 6.3.23

 
s dětmi v muzeu Vimperk

Děti do muzea nepatří. Akorát křičí, běhají a otlapkávají vitrínky. A vůbec, doma budete!

S timhle názorem jste se určitě někdy setkali. Možná ho sami zastáváte. Já to vidim jinak. Prvně bych vám ráda řekla jak a potom bych tady nahodila seznam muzeí, kde je návštěva s dětmi zaplaťpánbůh žádoucí a která jsou uzpůsobená návštěvníkům všech věkových kategorií.

interaktivní expozice v klatovských katakombách

Jak děti a muzea vidim já

Obecně nejsem příznivce vyčleňování jakýchkoli skupin z veřejnýho prostoru. Myslim, že bychom se měli snažit žít spolu všichni společně – starý, mladý, malý, velký, s handicapem, bez handicapu, supervzdělaný i míň vzdělaný. Prostě se navzájem tolerovat a chápat, že lidi jsou různí a mají taky různé potřeby a chování. Jako z jedný škatulky nebudeme nikdy.

Muzea jsou instituce, které mají uchovávat, rozvíjet a prezentovat veřejnosti určitý vědění. Muzea jsou služba veřejnosti a veřejnost prostě nejsou jen lidi od patnácti vejš. Když už jsme u toho, bylo by v tomhle ohledu fajn myslet i na tu starší část veřejnosti a nezapomínat v expozicích například na místa k sezení a odpočinku.

dětská expozice Cesty časem v Třebíči

Hlavně si myslím, že když budou děti navštěvovat muzea odmala a bude to pro ně příjemný zážitek, budou je rády navštěvovat i v dospělosti. A to je to, co bychom měli všichni chtít. Expozice přátelský k dětem bývají navíc mnohem přátelštější i k dospělým. Ono, když máte možnost si něco vyzkoušet, zažít, zahrát, odnesete si z toho víc než z předmětů za vitrínkou a popisek ve formě vysoce intelektuálního cvičení. Osobně mi přijde fajn, když muzeum prezentuje informace na různých vědomostních úrovních tak, že si na svoje přijdou děti, lidi tématem nepolíbení, ale i odborníci.

A teď už k seznamu muzeí, kde nás to s dětmi bavilo.

šumavská bouře v muzeu ve Vimperku

Muzeum Vimperska na zámku Vimperk

„Chcete zažít sjezd na saních nebo opravdovou šumavskou bouři? Expozice ideální pro rodiny s dětmi.“ Na něco takového lákal turistický letáček, který jsem si kdesi vzala. Absolutně jsem si nedovedla představit, co to má jako znamenat. Jak jako můžu v muzeu jezdit na saních? Navíc webovky na žádný interaktivní prvky nelákaly. Vrtalo mi to hlavou a když už jsme byli na Šumavě, musela jsem tomu přijít na kloub.

A jako jo! Fakt si tady zajezdíte na saních a zažijete bouřku. V expozici jsou klasický vitríny a popisky, ale zároveň je tu plno interaktivních prvků a dokonce někde mají i popisky pro děti. Vimperk je rozhodně moje číslo jedna. Ideální muzejní expozice, kde si na to svoje musí přijít každý.

jízda na saních v expozici na zámku Vimperk

interaktivní část muzejní expozice ve Vimperku

PASK

Na Šumavě ještě zůstaneme. Cestou domu jsme si totiž loni střihli ještě PASK neboli Pavilon skla Klatovy, architektonicky velmi zajímavou budovu postavenou pro výstavy klatovských karafiátů. Výstava skla se s dětma může zdát jako úplně blbej nápad, ale já se sem strašně chtěla podívat. Mají tu totiž nádherné secesní sklo od šumavské firmy Lötz a expozice je malá, tak jsem si říkala, že i ty děti tu chvíli přežijou. Pro děti tu ovšem měli připravenou jednoduchou hru neboli najdi v expozici všechny zvířátka na obrázku. Holky hledaly, za splnění dostaly odměnu, já získala čas, abych si prohlídla sklo a spokojený jsme byli všichni.

expozice v Pavilonu skla Klatovy

řešení úkolů v Pavilonu skla v Klatovech

Klatovské katakomby

A Klatovy jsou vůbec ideální město na výlet s dětmi, protože tu jsou ještě strašidelné a extrémně zajímavé klatovské katakomby s mumiemi. Více o nich v článku s tipy na děsivé halloweenské výlety.

interaktivní expozice v klatovských katakombách

Muzeum Karlovy Vary

Dostali jsme se se jen náhodou díky karlovarský turistický kartičce. Z webu jsem neměla úplně pocit, že by expozice byla úplně zajímavá pro celou rodinu. Teď už jsem poučená. Ona to ta muzea často neumí prodat. Ve Varech mají ty expozice pěkný a zajímavý a hlavně je tam plno věcí k osahání a ke hraní. Navíc tu měli i malý dětský koutek. Co dalšího můžete vidět a zažít ve Varech se dočtete v článku Karlovy Vary s kouzelnou kartičkou.

netopýři v karlovarském muzeu

expozice v karlovarském muzeu

Expozice Cesty časem v Třebíči

Tohle je interaktivní expozice vyloženě určená dětem, ale rozhodně si ji užijou i dospělí. Můžete si tu zkusit, jak se kdysi dělal sud nebo si postavit křížovou klenbu. Ani v jedné disciplíně jsme teda úspěšní nebyli. Aspoň ten most a půdorys baziliky se nám povedlo dát dohromady. To všechno navíc se stylovym výhledem na baziliku sv. Prokopa, která je na seznamu UNESCO. Expozice je zaměřená na historický vývoj Třebíče a starý řemesla. Věcí na hraní, ale i zkoumání a čtení je tu dost, takže si to užijí všechny věkové kategorie.

jak se dělá sud - expozice Cesty časem v Třebíči

interaktivní expozice pro děti v Třebíči

Muzeum Vysočiny Třebíč

Hned vedle v třebíčském zámku sídlí také Muzeum Vysočiny, kde už ty expozice moc interaktivní nejsou, spíš taková klasika, ale třeba tu přírodovědnou část mají hezkou. Prostě něco se tam taky mačkat dá, takže ani tohle nás nijak neurazilo. I když holky před návštěvou zrovna měly svůj den, kdy bylo muzeum fakt vopruz a proč tam jako musíme, tak jim to nakonec jako vopruz nepřišlo. Když budete v Třebíči, tak doporučuji se stavit na kafe ve We love coffee. Je to tam malinký, nemají dětský koutek, ale mají skvělý kafe i dorty a vůbec je to asi moje nejzamilovanější kavárna v ČR.

zkoušení zvuků zvířat v muzeu Vysočiny

přírodovědná expozice v muzeu Vysočiny

Muzeum Hrotovicka

Tohle je naopak velmi interaktivní a popravdě byste na takhle malym městě – Hrotovice byly na město povýšeny až v roce 1994 – takhle „velkou“ expozici nečekali. Velkou teda myslim hlavně kvalitou. Expozice pojednává převážně o historii Hrotovicka, slavných rodácích a dějinných událostech, ale součástí je i hra, která dětem přibližuje dřívější život na vsi. Byli jsme tu už několikrát, přece jen to vyjde za hnusnýho počasí cenově o dost líp než návštěva dětských herniček. Za hezkého letního počasí doporučuju si udělat výlet do zaniklé středověké osady Mstěnice.

hra v Muzeu Hrotovicka

muzeum Hrotovicka

GASK

Tuhle klasiku všech klasik zde musím aspoň zmínit kvůli stylové dětské herně, která vypadá jak obraz od Mondriana. Kutná Hora je vůbec skvělý cíl rodinných výletů. Taky je tady na blogu o Kutné Hoře s dětmi samostatný článek.

Mondrianova herna v GASKu

Sladovna Písek

Další klasika – galerie přímo určená dětem, v podstatě taková sofistikovanější dětská herna, která mě vždycky odzbrojí svojí kreativitou. Opět je na blogu samostatný článek o Sladovně Písek.

Mraveniště ve Sladovně Písek

A jak jsme na tom v Praze?

V Praze je sice blaze, ale pokud jde o expozice pro všechny generace, přijde mi, že v regionech je tráva trochu zelenější. Hlavní budova Národního muzea je důstojná, impozantní a expozice krásná, ale v zásadě velmi klasická. Jsem za ni teda šťastná, protože pokud bych měla vzít zahraniční návštěvu do muzea/galerie, určitě je vezmu tam a budu na to hrdá. Jen když vidim, jak velký věci jsou jinde schopný udělat s malými prostředky, jestli by to nešlo ještě o kousek líp.

vycpaná zvěř v Národním muzeu


Interaktivněji je zaměřené České muzeum hudby v Karmelitské, které taky spadá pod Národní muzeum. My jsme tu ještě nebyli, ale doporučení se sypou ze všech stran. Klasikou je pak Národní zemědělské muzeum na Letné, který to ne úplně atraktivní téma vyvažuje právě tou interaktivitou. Děti to tu milujou. Zas na druhou stranu bez dětí bych sem asi ani nešla. Národní zemědělské muzeum má taky víc poboček. Pod palcem má třeba i zámek Kačina, kde to je hodně skvělý vevnitř i venku (více v článku o letních výletech s dětmi).

Zemědělské muzeum


Krásný výstavy pro děti potom bývají ještě na Chvalském zámku. Pokud neznáte, určitě se podívejte, co tam aktuálně mají. Zatím jsme byli vždycky nadšený.



Potěšující je, že takto přívětivých muzeí přibývá, i když bohužel často ty svoje atraktivní expozice neumí prodat. Peníze v týhle oblasti opravdu moc nejsou a marketing bývá v kategorii těžko realizovatelných přání a snů. Ostatně i proto jsem napsala tenhle článek. Abyste viděli, že v muzeích je co vidět a co zažít. Že tam není nuda. Pokud máte tipy na další podobná muzea, dejte vědět do zprávy nebo komentářů. Rádi zajedeme prozkoumat další místa a když se nám tam bude líbit, do článku je doplním.

nejlepší a nejhezčí kafe ve We love coffee Třebíč


Může se vám líbit

0 comments