Užijte si Halloween / Strašidelné výlety a čarodějnické tvoření - uneseni

Užijte si Halloween / Strašidelné výlety a čarodějnické tvoření

by - 12.10.22

tvoření s dětmi čarodějnice z toaletního papíru

Hloupý americký přivandrovalec, myslela jsem si kdysi o Halloweenu. Teď se na něj těšim zhruba od chvíle, kdy se naplno ukáže podzim, začnou padat listy a kapsy zaplní kaštany. Venku je najednou pošmourno, dny se zkracujou, taková facka po všech těch letních dnech, který jsme trávili celý venku a doma na nic nebyl čas. Najednou je doma času až dost.

Halloweenu jsme si začali všímat za covidu, kdy možnosti zábav mimo hranice bytu byly jaksi omezený. Ale aspoň jsme díky tomu zjistili, že Halloween je bezva. Pro mě je tohle podzimní období, kdy mě čeká zima, x měsíců tmy, pošmourna a nekonečnýho navlíkání do vrstev oblečení, takový depresivní. Přípravy na strašidelný, ale zároveň i radostný a bláznivý svátek mi aspoň ten říjen trochu projasní.

Pokud se do toho letos chcete pustit taky a Halloween si trochu užít, mám tu nějaký tipy na strašidelný výlety a tvoření.

vyřezané halloweenské dýně
 

Strašidelné halloweenské výlety

Hrad Loket

Starý hrady a zříceniny budou vždycky ta správně strašidelná volba. Zvlášť když k tomu přidáte nějaký pověsti o místních strašidlech nebo ztracenym pokladu. Každý hrad nějakou takovou pověst má. Dobrou inspirací může být třeba knížka Malá Toulavka. Navštivte dvacet tajemných míst naší vlasti.

Pokud hledáte něco názorněji strašidelnýho, můžeme doporučit hrad Loket. Mají tu expozici útrpného práva, jinak řečeno, podíváte se, jak to kdysi chodilo v mučírně. Kobky s mučenýma figurínama v hradních sklepeních jsou poměrně sugestivní, takže jen málokterý dítě dá tuhle prohlídku komplet. My ji teda nedali. A upřímně přišlo to vcelku děsivý i mně.

hrad Loket

hrad Loket mučírna

Kostnice v Sedlci

Vydat se můžete taky na hřbitov. Zvláště ty staršího data založení mívají silnou atmosféru. Další level je pak přímo kostnice, kterých je v ČR víc, ale ta nejznámější (a zařazená na seznam UNESCO) je v kutnohorské části Sedlec. Kutná Hora je celkově výborný místo na rodinný výlet, protože nabízí obrovský možnosti vyžití pro celou rodinu a dá se tu kombinovat zábava pro dospělé i děti. Například kousek od sedlecký kostnice je Muzeum lega, kdybyste ten zážitek potřebovali spláchnout něčim odlehčenym.

Děsivá výzdoba z kostí asi 40 000 lidí vznikla v 18. století a obrovský lustr je prý postaven ze všech kostí, které v lidském těle jsou. Místo má lidem připomínat, že každý život jednou skončí a měli bychom si dobře rozmyslet, jak ten svůj prožijeme. Více o sedlecké kostnici tady.

kostnice v Kutné Hoře

výzdoba kostnice v Kutné Hoře

Katakomby v Klatovech

Smrt číhá i v Klatovech. Ve zdejších katakombách můžete potkat zase mumie. Ale ne ty zafačované egyptské. Zdejší proces mumifikace byl jiný. Tělo zemřelého se spustilo do krypty, kde na něj díky důmyslnému systému větracích šachet mohlo působit proudění suchého chladného vzduchu, které ho postupně vysušilo. Samotná rakev byla vyložena dřevěnými hoblinami a chmelovými šiškami. Hobliny sály vlhkost a chmel odpuzoval hmyz. Tělo bylo vysušeno komplet celé, včetně všech vnitřních orgánů.

V 17. a 18. století zde bylo takto uloženo zhruba 200 lidí, ale během oprav kostela ve 30. letech 20. století došlo k poškození systému ventilace a těla se začala rozkládat. Dnes je v kryptách 36 mumií a jsou součástí vydařené expozice o katakombách a jezuitech. Je poněkud podivné mluvit v souvislosti s pohřebištěm o vydařené expozici, ale tady se dozvíte, kdo vlastně jezuité byli, odkud se vzali, co dělali, jaký měli význam, jak to bylo v Klatovech a také o jejich smrti (ale i životech). Expozice je k dětem velmi přívětivá, je tu řada interaktivních prvků i pracovní listy. Ty mumie lze z prohlídky vlastně i vynechat, pokud to chcete neděsivý.

mumie v katakombách v Klatovech

mumie v katakombách v Klatovech

expozice o jezuitech v klatovských katakombách
Když se nevydáte vlevo, mumie vlastně ani nemusíte vidět.


Dýňové farmy

Říjnovou klasikou jsou taky dýňové výlety, čehož už se chytla každá druhá farma a zahradnictví a s nějakou tou dýňovou instalací se v říjnu vytáhne. Nejznámější dýňová místa, odkud chce mít v říjnu fotku každý, jsou Statek u Pipků na Vysočině a dýňová farma Bykoš kousek od Berouna. Dýňovou expozici mívá na podzim i pražská Botanická zahrada a zadýňováno je třeba i ve Vraňanech, který jsou jinak proslulý hlavně jahodama. Ale i ty se tu ještě v říjnu dají koupit.

Jestli máte všechno tohle z ruky, zkuste se podívat na Facebook. Když dáte v událostech hledat „dýňové“, určitě vám vypadne plno dýňových událostí ve vašem okolí a najdete tam ten svůj dýňový výlet.

dýňová výzdoba ve Vraňanech

jahody a dýně na farmě ve Vraňanech
 

Dva tipy na halloweenské tvoření s dětmi

A teď tu mám ještě dva tipy na čarodějnické tvoření. První je fakt jednoduchý halloweenský věnec.

Potřebujete: čtvrtku (nebo karton), krepák, lepidlo, třpytky jako bonus

Základ věnce udělejte ze čtvrtky nebo kartonu. Já většinou obkreslim talíř, do něj obkreslím menší talíř a vystřihnu to. Organizovanější lidé použijí kružítko. Barevný krepák natrhejte na kousíčky, ty vždycky zmačkejte a nalepte na základ věnce. Lepíte, lepíte (nebo teda děti lepí), až máte hotovo. Dozdobíte netopýrem nebo kloboukem, který vystřihnete z černýho papíru. Použít lze samozřejmě i papír bílý, který si nabarvíte na černo. Nebo na fialovo. Fantazii se meze nekladou. Pokud to chcete úplně krásný, tyhle ozdoby ještě potřete lepidlem a zasypte třpytkama, který my všichni rodiče milujeme, protože je pak nacházíme i ráno v ovesný kaši.

halloweenské věnce z krepového papíru

tvoření halloweenských věnců

Čarodějnice z toaletního papíru

Tohle už je na vysvětlení trochu sofistikovanější tvoření, ale jsou z toho hezký figurky a dá se to přizpůsobit okolnostem a materiálu.

Potřebujete: základ je rulička od toaletního papíru na tělo. Ty ostatní věci můžete upravovat podle toho, co máte k dispozici. Na hlavu jsem použila dřevěný valouny, ale dají se použít třeba polystyrenové koule, pingpongový míčky nebo vyfouklá vajíčka. Šaty jsou z krepáku. Taky můžete zkusit použít i zbytky látek, pokud máte. Ruce jsou z klacků, co jsme nasbíraly venku. Vlasy jsou z peří. Obstojí ale i vlna nebo provázky. Další dekorace už jsou volitelné. Na tyhle ozdobičky dobře poslouží kreativní box, kde vždycky najdete něco, s čím se dá pracovat, tvořit a zdobit.

K tomuhle všemu je ještě třeba sešívačka, lepidlo, tavná pistole a kus čtvrtky na klobouk. Jelikož na kariéru v magazínu Receptář prima nápadů to nevidim a moje vyjadřovací schopnosti jsou v případě návodů a manuálů omezené, radši jsem ten postup nafotila.

tvoření čarodějnice z ruličky od toaletního papíru
Ruličku od toaletního papíru upravíte, aby vám tam šla dát hlava. Nejlíp to šlo přeložit napůl, rohy pak založit dovnitř a sešít sešívačkou. Ty vzniklé záhyby jsem pak propíchla nožem, aby mi vznikla dírka, do které se pak zasunou klacíky jako ruce.


tvoření čarodějnic s dětmi
Tělo pak polepte krepákem jakože šaty.

tvoření čarodějnic lepení ozdob
Případně na šaty dodejte ještě další ozdobičky.
tvoření čarodějnic s dětmi
Do děr dejte ruce a tavnou pistolí přilepte hlavu.


lepení vlasů čarodějnici
A přilepte vlasy.


kreslení obličeje čarodějnici
Nakreslete obličej.


tvoření čarodějnického klobouku
A teď klobouk. Na ten potřebujete kruh ze čtvrtky, který rozstřihnete na čtvrtiny. Poloměr kruhu je zhruba výška klobouku.

tvoření čarodějnického klobouku
Čtvrtkruh srolujte, slepte a polepte krepákem. 

čarodějnic z ruliček od toaletního papíru
Pak už jen přilepíte čarodějnici na hlavu a máte hotovo.


A to je vše, dámy a pánové. Pak mám v zásobě ještě nějaké halloweenské filmy, recepty a dortíky, ale to si nechám zase třeba na další rok. Užijte si barevný podzim, dýně a strašidla.

Může se vám líbit

0 comments