Karlovy Vary s kouzelnou kartičkou - uneseni

Karlovy Vary s kouzelnou kartičkou

by - 5.11.22

s dětmi v Karlových Varech

 
V určitym období svýho života jsem byla celkem pravidelnym návštěvníkem karlovarskýho filmovýho festivalu. Ve Varech jsem byla hodněkrát, ale vždycky je viděla jen festivalovýma očima. Takhle jsem město znala, takhle jsem na něj byla zvyklá. Davy, kinosály, kluby a Mekáč. Když jsem do Varů náhodou zavítala mimo festival, bylo tu pro mě absurdně prázdno.

Lanovkou na Dianu jsem se poprvé dopravila v létě roku 2013, rok po mym posledním festivalu. Teprve, když skončila moje festivalová léta, mohla jsem začít poznávat opravdový Vary. A být často až příjemně šokovaná. Věděli jste třeba, jak krásný mají Vary lesy? Od ruchu kolonády, co by kamenem dohodil, a přitom tak nádherná příroda!

Karlovy Vary výhled z rozhledny Diana

Kouzelná turistická kartička – Karlovy Vary Region Card

Kromě léčivých pramenů, množství památek a vůbec tomu všemu, kvůli čemu byly Vary zařazeny na seznam UNESCO, má město ještě jednu nespornou výhodu. Zařídili si tu totiž kouzelnou turistickou kartičku. Takovou, co má řada měst a regionů po světě, ale u nás to zatím moc rozšířeno není. Vlastně vim jen o Varech (budu ráda za doplnění).
Funguje to jednoduše. Koupíte si kartu na 2, 4 nebo 7 dní a pak už jen navštěvujete místa, kam máte s kartou volný vstupný nebo aspoň slevu. Velká výhoda je doprava městskou hromadnou dopravou ve Varech zdarma. Nejskvělejší ale je, že se podíváte i na místa, kam byste třeba normálně ani nešli a vůbec o nich nevěděli. Společně s kartičkou vlastně získáte plno tipů na výlety.

kolonáda a karlovarské oplatky

Co teda navštívit s kouzelnou kartičkou ve Varech?

Je toho určitě hodně a zdaleka jsme nestihli všechno. Třeba do podzemí Vřídla nebo návštěvnickýho centra Becherovky bych se někdy ráda podívala. Ale tak pojďme na seznam toho, co jsme při našich návštěvách viděli. Ty návštěvy tedy byly „Karlovy Vary s dětmi“. V bezdětnym režimu bysme nejspíš určitý části vynechali a nahradili nějakou sofistikovanější zábavou. Třeba do divadla bysme šli, když tu mají oponu od Gustava Klimta.

výhled na Karlovy Vary z hotelu Thermal

Rozhledna Diana a karlovarské lesy

Karlovarská klasika a po kolonádě asi atrakce číslo jedna rozhledna Diana. Kromě toho tu najdete výletní restauraci a minizoo a hlavně je to skvělý výchozí místo k prozkoumání karlovarských lesů. My se odtud letos v létě vydali k obřím židlím a stolu, který jsou umístěný na lesním palouku nedaleko hájovny Diana u obory s divočáky. Mapu si prostudujte předem nebo stáhněte do telefonu, aby fungovala i offline. Sice kousek od kolonády, ale bez signálu, takže jsme plán „vylízt na určitym místě ve městě“ museli přehodnotit na „vylízt ve městě“.

obří stůl a židle v karlovarských lesích

Motýlí dům 

U Diany je taky motýlí dům Papilonia, což samozřejmě potěší každý dítě. Není příliš velký, takže moc času tu nestrávíte, ale motýlů jsme tu viděli dost a vstup máte s kouzelnou kartičkou zdarma.

motýlí dům v Karlových Varech

Sklárna Moser

Tahle prohlídka byla čiročirá krása. Vidět mistry skláře v akci je úžasný zážitek. Když to někdo umí, je tahle práce velká frajeřina. I když se u ní teda zapotíte. Já se trochu zapotila v prodejně mezi těma vázičkama za milion. Naštěstí holky patří mezi klidnější děti, takže jsme nemuseli testovat, jak dobrý máme pojištění odpovědnosti. Kromě samotný výroby je součástí prohlídky i malý muzeum.

sklárna Moser pohled do výroby

Vánoční dům a muzeum medvídků

Tohle já řadim do kategorie bizár, ale dětem a všem, co mají rádi vánoční cetky, se tady bude líbit. Je tady toho naprosto neuvěřitelný množství. Nepředstavitelná kvanta vánočních cetek a kýče na všechny možné způsoby. S kartičkou je sem vstup zadara, jinak by se mi asi prsty ukroutily, kdybych měla dát přes pětikilo za rodinnou vstupenku v podstatě do obchodu. Protože s dětma vás to tady rozhodně bude něco stát. Doporučuji dát jim budget předem do peněženek, ať si to nějak prohospodaří.

vánoční výzdoba ve vánočním domě v Karlových Varech

Muzeum Karlovy Vary

Za nás velký překvapení. V muzeu je dost interaktivních prvků a věcí k osahání, aby se to tu líbilo celý rodině. Navíc je tu i malý dětský koutek. V muzeu se dozvíte o historii Varů, o lázeňství (a že to bývaly drsný kúry), architektonickym vývoji města, skle, porcelánu i filmovym festivalu. Musim říct, že tohle fakt bylo jedno z nejhezčích muzeí, který jsme u nás navštívili.

expozice v muzeu Karlovy Vary

Hvězdárna Františka Krejčího

Bez kouzelný kartičky by nás sem jít nenapadlo. Popravdě by nás ani nenapadlo hledat ve Varech hvězdárnu, i když třeba do pražskýho planetária chodíme rádi. Takže díky, protože tohle byl velký zážitek. Mají tu totiž simulátor řízení vesmírné lodi. Sexy to moc nevypadá, je to taková stísněná krabice pro jednoho, ale o to je to autentičtější. Kromě toho nás pán zvážil na Měsíci, pustil nám pohádku, ukázal asi všechny souhvězdí, co byly vidět na obloze, a vůbec řekl asi milion zajímavých informací. Na podobných místech mimo hlavní proud totiž najdete nadšence, kteří to, co dělají, milují z celého srdce a mají čas, chuť a energii se s vámi podělit o všechno, co vědí. Vstup do hvězdárny byl s kartičkou zdarma, let do vesmíru stál krásných 180 Kč.


Národní přírodní rezervace Soos

Karta neplatí jen v Karlových Varech, ale na vybraných místech v celém regionu. My s ní zvládli ještě výlet do rezervace Soos, což je rozsáhlé rašeliniště a slatiniště, kde vyvěrá velké množství minerálních pramenů a čistý oxid uhličitý v tzv. mofetách. Prostě to tam bublá, vře a smrdí.


A ještě tři věci, který byste si ve Varech měli dát

Samozřejmě tohle není všechno a Vary fakt nabízejí nepřeberný množství možností, ale určitě si dejte ještě konečně opravený bazén v hotelu Thermal, odkud je naprosto bezkonkurenční výhled na město. Na kafe si skočte do Lékárny by City Roasters a připijte si drinkem Becher Spritz, protože becherovka k Varům patří a když ji pijete se sodovkou a proseccem, líp to chutná a vypadáte jako menší alkoholik, než když ji pijete po panácích.

A jasný, jasný, nezapomeňte na procházku po Kolonádě. Je to tam krása ve dne i v noci. A s prameny doporučuji opatrně. Když je toho moc, nejsou už to moc lázně.

PS: Pokud se chcete plácnout přes kapsu, doporučuju pobyt v hotelu Pupp. Je to fakt zážitek.

výhled na Karlovy Vary z hotelu Pupp

karlovarské Vřídlo
Vřídlo loni

karlovarské Vřídlo
Vřídlo letos

rozhledna Diana
Na rozhledně Diana

výhled z rozhledny Diana


minizoo u rozhledny Diana
Minizoo u rozhledny Diana

karlovarské lesy
Karlovarské lesy v létě

vánoční dům Karlovy Vary
Kromě všeho vánočního tu najdete taky...


muzeum medvídků Karlovy Vary
...muzeum medvídků!


kolonáda Karlovy Vary, hotel Atlantic postavený ve stylu vídeňské secese
Atlantic - můj nejoblíbenější dům ve Varech. Krása to je.

Zvonkohra na kolonádě vždycky potěší

sklárna Moser
Na prohlídce sklárny Moser

muzeum sklárny Moser


Tak čau a třeba zase jednou i na festivalu!




Může se vám líbit

0 comments