Legoland nebo Lego House? - uneseni

Legoland nebo Lego House?

by - 27.9.23

Lego svět v Legolandu v Dánsku

Návštěva Legolandu patří mezi největší zážitky mýho dětství. Takže když mi došlo, že naše holky jsou dostatečně starý na to, aby si tenhle zábavní park užily, a hlavně, že já jsem v životnim období, kdy si tyhle zábavy pro děcka hrozně užívám taky, bylo jasno. Nutně se musíme vydat do Legolandu!

Nejblíž Praze je sice Legoland v Německu, jenže ten je bohužel tak nějak nejblíž z půlky Evropy. A zábavní parky s milionem návštěvníků jsou všechno, jen ne zábavný. Proto jsme se rozhodli pro ten originální, původní a pro Dány jediný pravý Legoland v dánském Billundu a přizpůsobili tomuhle plánu vlastně celou letní dovolenou. Dánské moře ale můžeme s dětmi jen a jen doporučit (článek zde).

Když jsme ovšem začali dovolenou plánovat, zjistili jsme, že od mé prehistorické návštěvy v roce 1994 v Billundu vyrostl taky Lego House, který prý taky rozhodně stojí za návštěvu. A teď babo, raď. Máme dát oboje, jen jedno, nebude toho moc, nebudeme přelegovaný? Samý otázky. Tak tady v článku na ně najdete nějaký ty odpovědi.

jízda vláčkem v Legolandu

Legoland

První zábavní park Legoland se poblíž továrny na legokostičky otevřel v roce 1968. Oproti dnešku to byla ještě dosti skromná verze, která stála hlavně na minisvětě postaveném z legokostek. Nějaký vláček na svezení a podobné roztomile neškodné zábavy tam byly taky, ale evidentně žádné adrenalinové atrakce, které si žádá člověk 21. století.

Ostatně takové milé a bezpečné místo založené hlavně na tom, co všechno se dá postavit z lega, byl i Legoland roku 1994. Tehdy můj zhruba pětadvacetiletý strejda pracoval v cestovce, byl mladý a statečný a vzal zhruba desetiletou mě a zhruba pětiletou mojí ségru a vyvezl nás na zájezd autokarem.  

Legoland v roce 1994 a dnes
1994 vs. 2023

Větší množství lega jsem tehdy mohla vidět tak za výlohou v Kotvě a podobný zábavní parky byly celkově něco nevídanýho, takže jsem ani žádný velký adrenalinový atrakce nepotřebovala. Bohatě mi stačilo se projíždět na lodi mezi divokými zvířaty (z lega), procestovat všechny největší světové památky (z lega), vydat se na safari (z lega) nebo navštívit zátoku plnou pirátů (z lega).

Legoland roku 2023 je trochu jinej. Adrenalinovější. Což je logický. To, co představovalo megazážitek za mýho dětství, už dneska děti moc neohromí. I když…no, k tomu se ještě dostanu. Nové atrakce prostě už tolik nestojí na stavbách z lega, ale spíš na adrenalinových zážitcích. Aspoň mi to tak přišlo a taky u toho adrenalinu byly největší fronty.

Pirátská zátoka v Legolandu

Na druhou stranu tyhle novější části jsou už prostě takový normální zábavní park a ve finále nás i děti bavily nejvíc ty starosvětský legosvěty. Legopiráty jsme dali dvakrát, neskutečně zábavy jsme si zase užili při pirátský bitvě, kde se snažíte co nejvíc postříkat vodou piráty z jiných lodí i ze souše. Vysušit si oblečení naštěstí můžete za mírný poplatek poblíž. Rodinný štěstí jak z americkýho filmu jsem zase zažila u hasičů, kde se snažíte v konkurenci dalších asi sedmi posádek co nejrychleji uhasit požár. Jako vyhráli jsme a hodnotim to jako jeden z mých velkých životních úspěchů. Zážitek jak z americkýho filmu.

Výhoda Legolandu prostě je, že si to tu užijete, i když vás neužije na adrenalin. Můžete rýžovat zlato, obdivovat miniaturní legosvěty, dokonce se vydat i pod hladinu moře a koukat na legopotápěče. Je tu toho hodně a rozhodně doporučuju si na návštěvu vyhradit celý den.

podmořský svět v Legolandu

Lego House

Ne zábavní, ale spíš kreativní park. Asi takhle nějak bych ve zkratce nazvala Lego House. Jestli jste tvořivý duše, který baví si stavět z lega, rozhodně sem musíte a to v každym věku. Viděla jsem tatínka, který se koupal v bazénu plnym kostek dupla a s velkym zaujetím stavěl hrozivýho draka. Viděla jsem neskutečný výtvory, který tu návštěvníci z lega postavili. A přišlo mi, že zvláště ti dospělí si to maximálně užívají. Takový návrat do dětství. Odpoledne, kdy nemáte jinou starost než vytvořit z lega květinovou louku.

tvoření květin z lega v Lego House


Vnitřní část Lego House je rozdělena na několik barevných zón, ve kterých najdete různá stanoviště s úkoly. Máte si sestavit vlastního lego panáčka, kytku z lega, včelku nebo mořskou rybu. Pak jsou tu různá zábavnější stanoviště jako ježdění s robotem, tvoření urbanistickýho plánu města nebo si vyzkoušíte animaci. To nás bavilo nejvíc, ale taky se na to stála asi největší fronta. Všechny výtvory si můžete vyfotit, naskenovat a nahrát na svůj účet a doma si vše stáhnout do počítače.

urbanistický plán v Lego House


Kromě toho je tu taky umělecká galerie lego výtvorů, historická sbírka a v přízemí restaurace Mini Chef. To je restaurace dosti zážitková a pokud se chcete rychle a jednoduše najít, doporučuji vzít si vlastní svačinu. V Lego House jsou prostory na to si ji v klidu sníst. Vlastní oběd je tu vítán, ale zpět do Mini Chefa.

K jídelnímu lístku tu dostanete i balíček kostiček lega a podle toho, co chcete, si svoje jídlo musíte sestavit. Když mi to David prvně říkal, představovala jsem si, jak se zoufale snažim postavit z lega kuřecí stehno a vzhledem k mému umu mi číšník přinese k obědu rohlík (v lepším případě). Naštěstí takhle to není. Musíte si prostě z lístku zvolit čtyři položky, od každé barvy jednu, přičemž každou položku představuje vždy určitá kostička lega. I tak jsem se u toho zapotila. Ale i když jsem trochu frfňala, proč se jako nemůžeme najíst jako normální lidi, byl to zážitek, který určitě doporučuji. Akorát si udělejte včas rezervaci, jinak se nechytáte.

menu v restauraci Mini Chef v Lego House


Rezervovat na určitý čas si ostatně musíte i vstup do Lego House. Čas, který tu můžete strávit během dne, už nijak omezený není a můžete libovolně vycházet ven a zase vcházet dovnitř. Kdyby na vás náhodou žádný čas nezbyl a jeli jste kolem, stojí za to i venkovní část, která je volně přístupná. Na budově je několik moc pěkných hřišť, kde na rozdíl od vnitřních prostor nebylo ani moc lidí.

venkovní hřiště v Lego House

Billund, hlavní město dětí

Billund se celkově profiluje jako hlavní město dětí, takže pokud na to máte peníze a nervy a chcete dětem dopřát, můžete tu strávit různými zábavami nejmíň týden. Kromě Legolandu a Lego House je tu taky lanový park WOW Park s obrovskou klouzačkou a vodní svět Lalandia.

Praktické tipy

Svačinu s sebou! Na obou místech je vlastní jídlo povoleno a vzhledem k tomu, jaké tempo standardně drží obsluha kiosků, fakt ji doporučuji. Možná je to nějaká součást pověstnýho dánskýho hygge, ale frontou se tu nikdo fakt rozhodit nenechá. V našich končinách už by je dav kamenoval, ale mně nakonec přišlo velmi osvobozující přiznat si, že nemá smysl stresovat se kvůli delšímu čekání na wafle, když vlastně nikam nespěchám. Pokud vám ale bude společnost dělat hladový dítě, těžko se vám tohohle zenu podaří dosáhnout.

Pláštěnku s sebou! V Legolandu jsem za svůj život byla dvakrát a nepromokavý svrchník využila v obou případech.

svět miniatur z lega v Legolandu

Jde koupit kombinovaná vstupenka do Legolandu a Lego House, která vás vyjde levněji. Dobře taky vycházel celoroční pass do Legolandu. Vyplatil se už od druhý návštěvy a upřímně jsme ho zvažovali. Nakonec jsme si ale říkali, že chceme zkusit Legoland i Lego House a tři dny plný lega už bychom v rámci jednoho týdne fakt nedali. V každym případě před návštěvou prozkoumejte aktuální ceny vstupenek a jak to nejlíp pro vás nakombinovat. Kdybychom jeli příště, už bychom nejspíš navštívili jen Legoland, který jsme za den zdaleka nestihli celý, je tam furt plno atrakcí k objevování a místní piráti i divokej západ budou moje srdcovky na věky věků.

rýžování zlata v Legolandu
Rýžování zlata v Legoredu neboli na legovym divokym západě. Z toho, co narýžujete, vám pak vyrazí vlastní minci!

pirátská zátoka v Legolandu
Pirátský doupě


Taj Mahal z lega

cesta kolem legosvěta v Legolandu
Cesta kolem světa

atrakce v Legolandu
Čekání, až se to rozjede.

horská dráha v Legolandu
Po jízdě na horský dráze

Legohouse
Legohouse

poskakování z kostičky na kostičku na střeše Legohouse
Skáčeme z kostky na kostku aneb střecha Legohouse

stavění v Legohouse

Tvoříme animovaný film v Lego house
Animujeme vlastní lego movie.

stavění včel v Lego House
Včelí koutek


kreativní tvoření v Lego House

střecha Lego House
Seskákat po kostičkách a jedem domu :)

Může se vám líbit

0 comments