U moře v Dánsku - uneseni

U moře v Dánsku

by - 21.8.23

u moře v Dánsku s dětmi

Miluju moře. Miluju tu vůni, slanou chuť, vítr ve vlasech a písek mezi prsty. Mám ho ale ráda spíš jako kulisu k dalším dobrodružstvím, zkrátka jsem víc typ poznávací než plážový. Pro naše děti je samozřejmě pobyt u moře esencí letní dovolený. Takže jsme letos zase hledali něco, kde se uspokojí touha po poznávání i po hrabání v písku na pláži a zároveň tam není pětatřicet ve stínu. Ve vedru se poznává jaksi hůř. Kdysi to takhle boží bylo Rujaně, letos padla volba na Dánsko.

racci na pláži v Dánsku

Proč k se vydat k moři do Dánska?

Tak především tam není ukrutný vedro a milion lidu. Na jih Evropy prostě jezdí skoro všichni a upřímně pro mě jsou dostatečný letní teploty v ČR. Víc stupňů k životu nepotřebuju. Dánsko je dobře dostupný po německých dálnicích a ano, možná se z týhle dovolený nevrátíte ožehlý jak špekáček a nejspíš vám tu párkrát zaprší, ale oproti rozpálený letní Praze je to hotová rajská hudba.

Severní pláže mi přijdou i takový přirozenější, přírodnější, míň organizovaný. Sice nevypadají jak z katalogu Čedoku, což chápu, že každýmu nemusí vyhovovat, ale mně se líbí moc. Ovšem velkou roli v tom, proč jsme do Dánska k moři letos jeli, hrál Legoland. Loni jsme si totiž na dovolené u Neziderského jezera vyzkoušeli, zač je toho pořádný zábavní park a strašně se nám to líbilo. A kdy jindy obrážet s dětma horský dráhy, když ne teď?

dánské hygge

Náš dánský domeček

Místo pobytu poměrně jasně určilo moře a Legoland. Vzpomněli jsme si na naši dovolenou na Rujaně, kdy jsme si pronajímali apartmán přes Novasol a zkusili kouknout na jejich stránky. Novasol pronajímá prázdninové domy a byty po celý Evropě, takže s pomocí mapky tam najdete poměrně jednoduše to, co potřebujete.

Docela nás překvapilo, že pronajmutí domku v Dánsku není ani tak drahé. Ono nás obecně překvapilo, že v Dánsku to není až tak strašně drahé. Domy u moře vzdálený do hodiny jízdy autem od Legolandu se v červencovym termínu daly pořídit kolem 500 euro za týden. Plus tedy nějaký poplatek za úklid, ale pořád mi to přijde jako dobrá cena.

interiér našeho pronajatého dánského domu

My se nakonec trochu plácli přes kapsu. Do výběru mluvily samozřejmě děti a z několika předvybraných domů v lokalitě Binderup a Grønninghoved Strand, kde to vypadalo na fajn kids friendly písčitý pláže, vybraly domek s palandou. Prostě palanda byla nezbytnost, i když jsme si kvůli ní pronajali větší dům, než jsme potřebovali. Ale zase měl saunu, což byl hodně dobrej nápad. Já nejsem saunovací člověk, ale tady u dánskýho moře jsem i pochopila, co na tom lidi vlastně mají. Krásný to bylo.

Domů se v téhle lokalitě dá pronajmout celkem dost (rozhodně je z čeho vybírat), přičemž pokud hledáte moře, ale zároveň se chcete vyhnout davům turistů, jste na správnym místě. Dalo by se i říct, pokud se chcete vyhnout jakýmkoli turistům. V oblasti jsou totiž jen domky, které mají lidé k rekreaci nebo tu i bydlí. Jinak byla v dochozí vzdálenosti jedna restaurace, kemp a jeden kiosek se zmrzkou. Celkově tu byl absolutní klid a mír, totální oáza pro duši a přišli jsme si tu, jak kdybychom jeli na týden na naší vlastní chalupu. Prostě jako doma. Akorát lepší, protože takový kuchyňský vybavení doma ani nemám.

poprvé v dánském moři

Konečně u moře

Do Dánska jsme vyráželi z Drážďan, kde jsme strávili tři dny. K moři jsem se fakt těšila, protože naposledy jsem si v něm ocachtala nohy v Gradu v době předcovidové. Cesta byla klidná, narušilo ji akorát stádo uprchlých krav, který zablokovaly dopravu na dálnici. Člověk by řekl, že krávy na dálnici potká jen na Balkáně, ale i na Západě se takové věci stávají.

V pozdní odpoledne jsme dorazili do domečku, vyložili kufry a hned se vrhli na pláž. Děti teda prskaly, že na jejich vkus je v moři až příliš zvířat a krabi už si na ně určitě brousí klepeta, ale už druhý den se s podmořskými sousedy skamarádily, cachtaly se ve vodě a vytvářely stavby z písku. Set kyblíčku a lopatičky jsem samozřejmě zapomněla doma, takže jsme opět museli na místě zakoupit. Takový každoroční suvenýr z dovolený.

krab v dánském moři

Výhoda i nevýhoda naší pláže byl fakt, že tam bylo totálně mělko. Museli jste se vydat na pořádnou procházku, abyste si mohli zaplavat. Což je ale koneckonců s dětma fajn, protože se nemusíte bát, že je spláchne vlna. Moře umí mít pořádnou sílu.

V sobotu a v neděli bylo kolem dvaceti pěti stupňů, takže jsme ty dva dny věnovali válení se na pláži a koupání. Nutno říct, že vzhledem k příjemnýmu klimatu a jemnýmu větříku je potřeba dávat o to větší pozor, abyste se nespálili. Před sluníčkem se tu totiž nemáte tendence schovávat, ale pálí to stejně jak v Itošce.

galerie moderního umění a designu Trapholt

Co dělat, když sluníčko nesvítí?

Aktivit a možností je tu celkem dost. My jsme tentokrát volili mírnější tempo a trávili poměrně dost času v pronajatém domě. Ale tak přece jen ta sauna, holky hrály na zahradě fotbal a z terasy se dalo koukat na moře. A hlavně ten klid tam.

holky hrají fotbal


Poměrně nedaleko potom byla dvě města – Kolding a Christiansfeld. Kolding je sedmé největší město Dánska, takže možností kultury a aktivit je tu poměrně dost. Taky tu byl až do večera otevřený supermarket, takže jsme se sem vypravili hned první večer na nákup, abychom zjistili, že nákup běžných potravin v Dánsku je o dost větší výzva než v Německu nebo Rakousku. Najít takovou obyčejnou kuřecí šunku pro děti byl nadlidský výkon.

Podruhé už jsme do Koldingu vyjeli cíleně. Před cestou jsem si na mobil nainstalovala apku European Coffee Trip, abychom věděli, kam na dobrý kafe, a jedna dobrá kavárna byla i v Koldingu. A potom jsme taky zjistili, že je v Koldingu velmi zajímavá galerie moderního umění a chtěli jsme se tam podívat.

Muzeum současného umění a designu Trapholt

Muzeum současného umění a designu Trapholt

Zaujalo nás už to, že Trapholt údajně leží v krásné přírodní scenérii s výhledem na fjord Kolding, můžete se tu podívat do letního modulárního domu architekta a designéra Arne Jacobsena a navíc by tu měli i mít rádi děti.

A z návštěvy jsme byli nadšení. Takhle jsem si moderní umění už hodně dlouho neužila a něco mi říká, že zase dlouho neužiju. Aktuální výstava CONNECT ME zkoumala propojení dnešních lidí s přírodou a technologiemi a nabízela dostatek interaktivních exponátů. Nutila vás se do expozice zapojit, zamyslet se a popravdě jsem byla až překvapená, co všechno zaujalo děti, jak se k tomu vyjadřovaly a přemýšlely o tom.

Kromě toho tu byly i výtvarné dílny pro děti a stálá část, kde si můžete zahrát na kurátora a poskládat si vlastní výstavu. Za mě hodně silný umělecký zážitek a zároveň i velká inspirace jak by se to mělo dělat. Trapholt do každý země.

kostel a runové kameny v Jellingu

Dánské památky UNESCO

Vyrazili jsme také do blízkého Christiansfeldu, který založili Moravští bratři a kromě myšlenek Jednoty bratrské tu seznámili Dány s receptem na nejlepší perník. Město je právě kvůli architektonickému vyjádření bratrských ideálů zapsané na seznam UNESCO. A po cestě z Lego House jsme zvládli i runové kameny v Jellingu neboli rodný list Dánska. Časem místa zpracuju do samostatných článků.

podvečer na dánské pláži

Další tipy na výlety

Místo, kde jsme bydleli je součástí národního parku Malý Belt, kde se dá dělat plno dalších zajímavých aktivit. Co nás zaujalo nejvíc a o čemž jsme před cestou neměli ani tušení, je možnost plavby s pozorováním velryb. To je něco, co bych někdy hrozně chtěla zažít. Více informací o pozorování velryb a aktivitách v národním parku najdete na tomto odkazu.
A to je kolem a kolem vše. V dalším článku se rozepíšu podrobně o návštěvě Legolandu a Lego House. Co kde zažijete, kde vás to bude bavit víc, kolik to všechno stojí a další praktický informace.

pláž a domečky v Dánsku

koupání s dětmi v dánském moři

Komenského zahrada ve města Christiansfeld
Komenského zahrada ve města Christiansfeld

Muzeum současného umění a designu Trapholt - instalace chůze po vodě
Chůze po vodě v Trapholt

instalace kvetoucí třešeň
Chytnete tyčky, vezmete se za ruce, jste spolu a strom díky vám rozkvete. Krásná instalace v muzeu Trapholt.


tvoření vlastní expozice v Trapholt
Vyber si exponáty na svoji vlastní výstavu. Zajímavá a zábavná prohlídka sbírek muzea Trapholt.

tvořivé dílny v muzeu Trapholt
Tvoříme umění uprostřed umění - dílnička pro děti v Trapholt.

pláž Dánsko

u moře s dětmi v Dánsku



Může se vám líbit

2 comments