Schönbrunn - uneseni

Schönbrunn

by - 13.10.21


Metropoli někdejší rakousko-uherské monarchie máme takřka za humny a není divu, že je Vídeň častým cílem českých turistů. V zimě lákají vánoční trhy, celoročně proslulé vídeňské kavárny, Sacher dort plný čokolády, vídeňský řízek přes celý talíř, kvalitní výstavy starého i moderního umění a jako třešnička na dortu zbožňovaná císařovna Sissi. Ta má ve Vídni dokonce vlastní muzeum.

park zámku Schönbrunn ve Vídni


Dokonalým svědkem časů císařpána je zámek Schönbrunn, habsburská rezidence, kde už po rozpadu monarchie nedošlo k žádným přestavbám. František Josef I. se zde narodil i zemřel.  Původně šlo o lovecký zámeček za branami Vídně, vlastně něco jako francouzské Versailles akorát blíž k centru. Zámeček byl ovšem zničen, když se Turci dostali roku 1683 před Vídeň, a z dnešního pohledu jim za to můžeme poděkovat, neboť došlo k výstavbě rezidence nové, navržené architekty Johannem Bernhardem Fischerem z Erlachu a Nicolausem Pacassi. Kromě samotné stavby zámku byla samozřejmě vybudována rozsáhlá zahrada s množstvím staveb a prvků, které nemohly chybět na dvorku žádnému pořádnému baroknímu kavalírovi – sochy, fontána, oranžerie a hlavně menažerie neboli předchůdkyně dnešní zoo. A právě tahle zoologická je jedním z důvodů, proč Schönbrunn navštívit, neboť jde o opravdu celosvětový unikát. A taky tu najdete nejblíž Praze pandy, což je asi hlavní důvod, proč se sem Češi vypravují (a že jich tu bývá). Ty architektonický kvality a historický zajímavosti přece jen budou stát na druhý koleji.

zámek Schönbrunn ve Vídni pohled z parkuNechci nikoho odrazovat od návštěvy interiéru zámku, ale popravdě mi přijde lepší si nachystat hezký počasí a strávit den v zahradách a v zoo a architektonický krásy zámku obdivovat zvenku. Možná mám nějakou lehkou sociální fobii nebo jsem prostě konzervativní, ale prohlídka zámku na mě už byla trochu masokombinát. Přece jen preferuju klasický český model skupiny lidí s průvodcem. Tady člověk dostane audioprůvodce a prochází místnostmi obalenými plexiskly s hromadou dalších turistů. Prostě trochu taková fastfood prohlídka. I když zase co se týká informací, tak je to lepší než lecjaká náctiletá průvodkyně s namemorovanou A4
 informací v hlavě.

Pokud ale milujete Sissi, tak je prohlídka nutností, neboť zámek je plný artefaktů a životopisných údajů legendární krásky a údajné první anorektičky. A museum shop na konci bude rájem na zemi, neboť tam snad prodávají se Sissi i toaletní papír. Ale měly i plno zajímavých knížek, které bych si o Sissi a jejích časech ráda přečetla. Což mi tak připomíná, že na obdivování schönbrunnských interiérů bude koneckonců asi nejlepší si pustit klasický film Sissi s Rommy Schneiderovou, díky kterému je ostatně císařovna tak populární.

Gloriette v parku zámku Schönbrunn ve Vídni
Pokud Sissi až tak nemilujete, vydejte se rovnou do parku, prohlédněte si sochy a různé stavby v něm. Vystoupejte kopec, na jehož vrcholku je Gloriette, kde si můžete ke kávě dopřát nádherný pohled na celou Vídeň, a pak se vydejte do dnešní zoo, někdejší menažérie.

Menažerie bývaly součástí šlechtických sídel a šlo o jakési sbírky exotických zvířat, kterými šlechta zdůrazňovala svoje bohatství, důležitost a vysoký společenský statut obecně. Něco ve smyslu „jsem tak důležitý, že mám na zahradě tygra“. Někteří lidé tohle vlastně dělají dodnes. Vzorem menažerií barokní šlechty se stala ta ve Versailles. Měla kruhový půdorys, v centru stál krásný pavilon, okolo kterého vedla cesta, již oddělovaly mříže od jednotlivých výběhů. Schönbrunnská menažerie, vystavěná podle tohoto vzoru roku 1752, se takto zachovala dodnes. Samozřejmě došlo postupem času k proměně ze soukromé menažerie a zdroje šlechtické zábavy na zoologickou zahradu otevřenou veřejnosti se vzdělávací a vědeckou funkcí. Díky tomu došlo i k proměně zahrady samotné, neboť pavilony z 18. století už tak nějak neodpovídají současným nárokům na chov divokých zvířat. Ale i přes veškeré změny se podařilo historické jádro zachovat a skloubit ho s moderními potřebami. 

centrální pavilon někdejší menažerie, dnešní zoologické zahrady SchönbrunnZ těchto důvodů je zoo označována za nejstarší zoologickou zahradu na světě a i když tu nejsou tak úžasné moderní pavilony jako třeba v té pražské, dlouhá historie a snoubení starého s novým z ní dělá celosvětový unikát. Rozhodně nevynechejte návštěvu centrálního pavilonu, dnes zvaného Císařský, který byl navržený pro císařské snídaně a kde si nejlépe můžete představit, jak to mohlo vypadat, když se na zvířata přišla podívat samotná Marie Terezie. Nebo později Sissi. Snad už se tam teda trochu zlepšilo občerstvení, protože jsme tam měli jeden z nejhorších wurstů v životě. 

A ještě pár praktických tipů na závěr: zoo bývá dost plná, I ve všední letní den jsme kolem poledního málem nesehnali místo na neplaceném horním parkovišti. Raději si naplánujte návštěvu hned na ráno.

Nevynechejte krmení lachtanů. Pokud uvidíte podezřele prázdný sektor u jejich expozice, kde prakticky nikdo neni a přitom tam tak parádně uvidíte, je to pravděpodobně proto, že tam dopadnou hektolitry vody, až lachtani hopsnou do vody. Vyzkoušeno za vás.

Návštěvu Schönbrunnu si můžete naplánovat po cestě do Wachau nebo Jogllandu. Oboje jsou to skvělá destinace na dovolenou v Rakousku s dětmi.

Článek je úplně nejstarší tady na blogu, trochu jsem ho aktualizovala, předělala a hlavně přidala plno lachtaních fotek z naší poslední návštěvy.

výběh plameňáků v zoologické zahradě Schönbrunn
U plameňáků můžete vidět ještě staré a původní stavby

lev zoologická zahrada Schönbrunn

hroch v zoologické zahradě Schönbrunn


malá strakatá prasátka v zoologické zahradě Schönbrunn


vousaté opičky v zoologické zahradě Schönbrunn

líheň motýlů v zoologické zahradě Schönbrunn

výběh lemurů v zoologické zahradě Schönbrunn


lední medvěd v zoologické zahradě Schönbrunn

lachtaní mládě v zoologické zahradě Schönbrunn
A lachtaní série. V létě 2021 bylo v zoo lachtaňátko, který tam vyvádělo super psí kusy. Strašně roztomilé a srandovní bylo, takže půl návštěvy zoo jsme se od lachtanů nehnuli.

lachtaní mládě v zoologické zahradě Schönbrunn

lachtaní mládě v zoologické zahradě Schönbrunn

lachtaní rodina v zoologické zahradě Schönbrunn

lachtan v zoologické zahradě Schönbrunn

lachtani v zoologické zahradě Schönbrunn


Může se vám líbit

2 comments