Ještě Ještěd - uneseni

Ještě Ještěd

by - 8.5.19



Bydlet v architektonicky významný stavbě, jak často se vám to poštěstí? A jak často se vám poštěstí jíst, pít, spát, odpočívat a jen tak se válet v původním, designově špičkovym vybavení architektonickýho klenotu? Moc takových možností není, co? Zvlášť když to celý ještě stojí na naprosto nádhernym místě, v krásný přírodě a 1012 metrů nad mořem. Když se probudíte, vidíte, jak se za okny honí mraky. U snídaně máte výhled jak z letadla. U večeře koukáte na širý kraje a spektakulární západ slunce. Nebo vidíte jen hustou bílou mlhu. Bydlet na Ještědu je zážitek za každýho počasí. Doporučuji ho všem a klidně bych si dala nášup.

Div český moderní architektury


Vysílač a hotel Ještěd zná každý Čech. I ti architekturou nepolíbení. Stal se symbolem libereckýho kraje a i pro ty architektonicky políbený je to jeden z divů český moderní architektury. A že těch divů tolik nemáme. Karlu Hubáčkovi se v týhle stavbě povedlo fakt mnoho – spojit dohromady vysílač a horský hotel, vyrovnat se s nepříznivými povětrnostními podmínkami (jo, na Ještědu fouká dost) a stavbou ještě prodloužit a zdůraznit siluetu hory. Taky Hubáček za Ještěd dostal Cenu Augusta Perreta. Údajně jde o nejvýznamnější ocenění, jakýho se kdy českýmu architektovi dostalo. Což nemůžu posoudit, ale tvrdí to wikipedia s odkazem na Rostislava Šváchu a ten o český moderní architektuře něco ví.


Moderní architektura má ovšem zásadní problém. Dost dlouho trvá, než do ní širší publikum doroste. A bohužel dřív, než do ní publikum doroste, často pod vlivem změn módy a společenských nálad jde k zemi. To se třeba stalo i další významný Hubáčkově stavbě (nebo teda on na to Hubáček nebyl tak úplně sám, za domácí úkol koukněte na SIAL), obchodnímu středisku Ještěd. Komunistickej obchoďák, že jo.

Takže navrhnout a postavit něco, co ocení odborníci a zároveň přiroste k srdci i veřejnosti, je fakt kumšt. Jo, podle tohohle měřítka můžeme určitě Ještěd označit jako nejvýznamnější stavbu český poválečný architektury. Kritiků moc nemá. Nebo já o žádných nevim a výletníků se sem vydává každý den hodně. Když před řadou let vyhlásil server idnes anketu Sedm divů Česka, Ještěd se umístil na druhym místě. Hned za elektrárnou Dlouhé Stráně a před Pražskym hradem. Jo, a taky je Ještěd na čekačce do UNESCO.


Hotel Ještěd – romantický i baby-friendly


Ubytování na Ještědu není úplně levný, ale taky nestojí takovou raketu, jakou by stát mohlo. Jako dle mýho názoru by to mohli střílet za víc. 3400 za noc ve dvojlůžkovym pokoji není úplný děs běs. Pokud si vystačíte se záchodem a koupelnou na chodbě, zvládnete to i za 1900. Moje maminka naštěstí přišla na geniální nápad rozdávat celý rodině k Vánocům ještědový vouchery, díky kterym byly ty naše dvě noci na Ještědu o něco bezbolestnější. Bydlet jsme samozřejmě chtěli v jednom z retro pokojů, který jsou vybavený dle původních návrhů Otakara Binara.

Soudě podle vypitých flašek šampíček a víneček, který ráno pokojský uklízeli, se na Ještěd zas tolik lidí s dětmi nevydává. I já zvažovala, jestli to není spíš na romantickej víkend, kde budem vysoký design obdivovat na vysoký intelektuální úrovni. Ale nakonec jsme se rozhodli vzít holky s sebou a doporučuju! Bydlet na hoře a ještě v takový věži je zážitek sám o sobě. Pejsko-chlupatý zavěšený houpací křesla od Binara jsou totální dětskej hit a v hotelu maj dětský postýlky, židličky a v restauraci i omalovánky a řízek s bramborovou kaší. Takže super-baby-friendly.


Tipy na výlety i kafe v Liberci a okolí


Ještěd a Liberec maj navíc v kapse asi tak milion dětský zábavy. Já si to teda malovala na ježdění lanovkou a chození po horách, ale lanovka zrovna podstupovala asi dvou měsíční generální opravu a počasí bylo, že bys psa nevyhnal. Hlavně tam nahoře. Druhý den byl takovej vichr a nulová viditelnost, že byl boj jen nacpat děti do autosedaček.

Ale tak pro případy fakt hnusnýho počasí je tu libereckej Babylon, i když ho řadim do kategorie bizár. Mě vždycky zarazí, koho jako něco takovýho napadne a proč? Jakože je v aquaparku ponorka Nautilus a nějaký odkazy na Julese Verna, ještě pobírám, ale ty vogo, proč je v komplexu cosi jako Ištařina brána, starý Egypt, Asyřani, Řekové? To se jako někdo probudí a řekne si: „Hej, to by bylo fakt hezký.“ Takže hezký to úplně není, spíš si připadáte jak v něčí zvrhlý fantazii, ale zase se tu nenudíte. Za ten den plný hnusnýho počasí jsme v Babylonu dali aquapark, lunapark a i IQpark. Což je jakási odnož IQlandie, která je hned vedle, kdybyste neměli dost (a stačili vám peníze). Mimochodem v Babylonu se nachází taky jedno pěkný instamísto (poznámka: instamísto rovná se místo, který vypadá hezky na instagramu. Ve skutečnosti to pravděpodobně nebude žádná hitparáda, ale je za to hodně srdíček), jestli vás tyhle věci zajímaj. Když jsem na to kdysi narazila, myslela jsem, že to je fotka odněkud z Asie a ne z Liberce. Fakt se mi to i líbilo. Pak jsem teda zjistila, že to je v Babylonu a bez filtru to asi za moc stát nebude, takže jsem to při návštěvě vynechala.

Instamísto v Babylonu, fotka z blogu Kami - https://www.mywanderlust.pl/visit-liberec-czech-republic/

Jinak je v Liberci samozřejmě zoo, která zažila svý lepší časy někdy v devadesátkách, ale pro děti dobrý. Pokud se vydáte dál do Němec k Budyšínu, je tam i skvělej dinopark Kleinwelka. Jo, a v Liberci nezapomeňte na zastávku od Davida Černýho. Kromě zábavy je město dost pestrý i gastronomicky. Když jsem hledala, kam zajít, šla mi z toho hlava kolem a nevěděla jsem, co vybrat (řecká taverna nebo celý svět na talíři). Nakonec to vyhrálo pod vlivem mý instagramový bubliny bistro Mikyna. I kvůli skvělýmu kafi. A zklamaná jsem nebyla. Naopak. Z toho oběda jsem si odnesla i dost inspirace do svý kuchyně a jejich špaldový palačinky jsou můj gastrozážitek poslední doby.

No, a pokud těch tipů ještě nemáte dost a poperete se s angličtinou, skvělýho průvodce Libercem má na svým blogu Kami. Najdete tu i další místa, kde si dát skvělý kafe. Jako fajn průvodce, když se vydáte do Liberce s dětmi, poslouží i omalovánky Blanky Kučerové (my je s sebou měli).





Kdybychom je nechali, tak by tam snad i spaly




A výhled...

...od večeře



Liberecká radnice

Brunch v Mikyně

Už to jede, holky? Zastávka od Davida Černýho

Babylon a obkladačky Ištařina brána stajl

Dinosauří park Kleinwelka


Může se vám líbit

0 comments