6 + 1 důvodů, proč musíte navštívit Kyjev - uneseni

6 + 1 důvodů, proč musíte navštívit Kyjev

by - 24.7.19


Než jsme se vypravili do Kyjeva, bloumala jsem po těch internetech a pátrala po tom, co tam dělat a vidět. Jak se ukázalo, internety jsou na Kyjev poměrně skoupý. Ty český téměř úplně a ty anglický taky přílišnym bohatstvim neoplývaj. Metropole Ukrajiny evidentně k turistickým trhákům nepatří. Přitom Kyjev nabízí samý pozitiva a sociální jistoty. Jinak řečeno, je tam dostatek památek, atraktivních podniků i bizarních atrakcí a hlavně je tam neskutečně levno. Fakt kašlete na Paříž. Záchody tam maj hnusnější a je to tam asi tak milionkrát dražší. A proč je teda Kyjev skvělý město a co tam vlastně dělat a vidět?


Majdan nezávislosti

Známý místo díky nedávným tragickým událostem. Na náměstí informační cedule o tom, co se tehdy stalo a pomníčky jednotlivým obětem. Jinak toho náměstí zas až tolik nenabízí, ale minout byste ho neměli. Doporučuji tu začít prohlídku města a vydat se odtud třeba k chrámu svaté Sofie.


Chrám svaté Sofie a Kyjevskopečerská lávra

Naprosto nádherný a fascinující památky z dob, kdy jsme my v srdci Evropy pomalu ještě lezli po stromech. Jako vážně, takové chrámy s freskami z 11. století se jen tak někde nevidí. Není divu, že oba komplexy patří na seznam UNESCO. Časem jim věnuju samostatný článek, protože je toho mnoho co napsat a ukázat (článek už najdete tady). Na Kyjevopečerskou lávru si radši vyhraďte celý den, ten komplex je obrovský.


Výstavní sorela – Rodina Mat a okolní sochy

Sochu „Vlasti“ (myšlena ta velká socialistická) můžete brát jako takovou Sochu svobody východního střihu. No, prostě je to ukázková sorela neboli socialistický realismus a obzvláště sochy v okolí stojí za to. Evokovaly mi náš někdejší Stalinův pomník neboli frontu na maso. Pod sochou se také nachází muzeum druhé světové války a v okolí můžete „obdivovat“ různý tanky a jinou bojovou techniku. Sorelu potkáte vůbec po celym městě, který je urbanisticky a architektonicky dost fascinující. Teprve tady pochopíte, že jste ještě nikdy neviděli opravdickej sídlák a nejedno památkářovo srdce zapláče.


Náplavka

Náplavka žije a vy si ji rozhodně užijete. Za hezkýho počasí je to evidentně velmi oblíbená atrakce. Vystupte na stanici metra Poshtova Ploshcha a vydejte se směrem k Dněpru (prostě za davem). Na Náplavce je plno stánků s občerstvenim z různých koutů světa. Dáte si tam třeba krevety, gyros, mexickou kuchyni, burgery, churros nebo nějakou tu Asii. Takovej každodenní food festival. Akorát bacha, jestli nemáte rádi kopr, najdete ho i v jídlech, kde byste ho zrovna nečekali. Třeba v gyrosu. V churros naštěstí nebyl. Na Náplavce počítejte s vyššími cenami. Nejlevnější pivo (Staropramen) tam stálo 50 hřivem, což je na místní poměry vcelku darda.


Ochutnejte ukrajinskou kuchyni

Pokud nemáte rádi kopr, možná si tuhle příležitost necháte ujít, ale byla by to velká škoda. Ukrajinská kuchyně je poměrně bohatá a nabízí plno zajímavých chutí. Boršč, pelmeně, vareniky, deruny (vlastně naše bramboráky), šašlik a dalo by se pokračovat. Jo, a taky špek, co se zapíjí vodkou. Můžu vřele doporučit restauraci Hutorets na Dnipri. Mají přes 100 druhů vodky, úžasný jídlo i servis. Ceny jsou sice vyšší, ale furt velmi příznivý (většina panáků vodky za 50 hřiven).


Vykoupejte se v Dněpru se skoro pravym Mitchem Buchanonem

Dněpr je fakt obrovská řeka. Bezkonkurenčně největší, kterou jsem kdy viděla. A kupodivu se na jeho kyjevských březích nachází množství pláží. My jsme zvolili pláž, na kterou dojedete jednoduše metrem (zastávka Hidropark). Vystupte z metra, vydejte se po šipce „Beach“ a za chvíli dojdete do ukrajinskýho Los Angeles. Ta pláž je teda sice špinavější a furt jste u Dněpru, žádný moře, ale boudy pro záchranáře tam maj jak z Pobřežní hlídky, včetně těch červenejch plováků. Jako vybavení pro místní záchranáře evidentně řešil nějaký fanoušek seriálu. I ti plavčíci byli takoví chlapci ztepilí a svalnatí, akorát Pamela chyběla.

V Kyjevě se neztratíte

Bonus na závěr! Metro v Kyjevě je totálně blbuvzdorný. Něco tak turisticky přívětivýho jsem snad ještě neviděla a patřičné soudruhy ze Západu by tam měli posílat na exkurze. Busy jsme teda nezkoušeli, ale metro mě fakt nadchlo. Lístek si koupíte jednoduše. Prostě k turniketu přiložíte bezkontaktní kartu a můžete jít. Až takhle jednoduchý to je. A jízda stojí hezkých sedm korun. Kromě azbuky jsou informace psaný i latinkou, takže se neztratíte, a ještě se všechno hlásí anglicky. No, prostě Kyjev a Ukrajina mě poměrně nadchly. Tak příště třeba Lvov. Taky je na seznamu UNESCO.

PS: Další tipy na Kyjev najdete v článku na blogu Travel with a Silver Lining. Tam jsem našla i tip na restauraci Hutorets na Dniepri.

PPS: Z Kyjeva se také dá navštívit Černobyl. Jaká je návštěva Černobylu, se dozvíte zde. Pokud byste se chtěli vydat do nám bližších koutů Ukrajiny, přečtěte si článek o Užhorodu, někdejší součásti Československa. České stopy tam jsou stále velmi patrné.




Chrám svaté Sofie




Výhled z chrámu svaté Sofie na chrám svatého Michala

Chrám svatého Michala

Náplavka





Kyjevskopečerská lávra




Pravoslaví a socialismus (Kyjevskopečerská lávra a Rodina Mat)

Pan policajt vyhání matku s dítětem, co se koupou u socialistickýho monumentu

Fronta na maso


Pláž u Dněpru

Záchranářská budka



Může se vám líbit

0 comments