Naše (vý)letní dobrodružství - uneseni

Naše (vý)letní dobrodružství

by - 13.8.19



Léto letí rychlostí blesku. Ještě párkrát se vyspíme a budou tu zase školy a školky. Jo, tenhle rok jsem se vrátila do dětství a zase zažívám opravdický prázdniny. Vždycky mám pocit, že v létě toho plno udělám a uvidim. Mám velkolepý plány, kam se všude vydáme, když budeme na Vysočině a plno míst bude dostupnějších. Jenže uplyne tejden, dva, tři a já najednou zjistim, že z plánů nakonec zbude jen malej prd. Což ovšem neznamená, že bychom seděli doma. Právě naopak. Jenže neplánovaně. Na plány není čas. A možná je to tak dobře.

Za tu dobu, co tu jsme, jsem ještě ani nevytáhla zrcadlovku. Jen cvakám na mobil a tenhle článek jsem taky vůbec neměla v plánu, ale pak mi to najednou přišlo jako docela dobrý nápad. Prostě nahodit seznam míst, kde se nám líbilo, a kde by se mohlo líbit i vám.


Pohádková stezka Jemnice

Velmi příjemný čtyři kilometry lesem se spoustou pohádkových zastavení, u kterých musí děti plnit úkoly. Tonička úkoly momentálně miluje, takže tohle byla fakt skvělá procházka, která se obešla bez jakýhokoli „mě bolí nohy“ a „kdy už tam budem“. Navíc na konci/začátku je parádní hřiště a kiosek s cenama ve výši minulýho století. Celkově pohádkový místo.
http://www.pohadkovastezka.panenska.cz/


Muzeum Hrotovicka

Interaktivní muzea, který návštěvníka pobaví a zároveň vzdělají fakt vítám. Ne, že bych nechtěla číst sáhodlouhé texty nabité informacemi, ale pokud něco takovýho chcete navštívit s dětmi, zvládnete tak akorát nadpis. A zase si myslím, že muzea by měla být přístupná všem věkovým kategoriím. Malé muzeum přibližující historii mikroregionu Hrotovicko je v tomto směru udělané tak moderně, že strčí řadu těch velkých do kapsy. Velké množství informací, hry pro celou rodinu napříč expozicí a dětský koutek, kde se prťata seznámí se hrami, kterými se bavili jejich rodiče či prarodiče. Třeba si můžete společně zaskákat gumu!
https://www.hrotovice.cz/muzeum-hrotovicka/ds-10553


Trebitsch Whisky Bar

Jít s dětma odpoledne do whisky baru se možná nezdá jako dobrý nápad, ale dost dobrý nápad to byl. Jelikož ještě nebylo narváno, barman na nás měl čas, takže jsme vlastně zvládli i takovou lehkou degustaci. Dost jsme ochutnali a něco se dozvěděli. Třebíčská whisky je jediná česká whisky a je opravdu výborná. Jejich bar, který otevřeli letos v třebíčský Židovský čtvrti, hodně stojí za návštěvu. Prý mají otevírat na podzim i bar v Praze, tak se těšim!
https://www.trebitschbars.cz/


Laa an der Thaya

Různý ty koupací komplexy moc nemusim, protože to bývá kýč jak bič na přepálenym tuku s hlasitou muzikou. Takže Davidův nápad jet do termálních lázní Laa an der Thaya jsem moc nepodporovala. Ale bylo to skvělý! Jediná vada na kráse byla ta cena, ale jinak to byl den, kdy jsem si připadala jak v lázních a fakt jsem si odpočinula. Bazénky pro děti jsou mělký, voda teplá, hrací prvky bezpečný, stínu dostatek, výběr jídla velkej – od salátovýho baru až po řízek s bramborovym salátem rakouskýho střihu. Takhle nějak si představuju koupaliště, kam chci chodit!
https://www.therme-laa.at/cs/lazne-v-rakousku.html


Zoopark Vyškov

Loni jsme byli nadšený ze zoo v Jihlavě, letos jsme absolutně nadšený z Vyškova. I když ta Jihlava teda furt o kousek vede. Do Vyškova jsme vyrazili kvůli dinoparku, protože Tonička v tom teď dost jede a na otázku, co chce dělat nebo kam chce jet, v podstatě odpovídá pouze. „Dinosaurus.“ Dinopark slabší, prošli jsme ho za hoďku a příště si to klidně odpustim (na dinosaury jedině do Kleinwelky!), ale ta zoo je boží. Je poměrně malá a zaměřená jen na domestikovaný zvířata, takže žádný velký exotiky. Ale má zajímavě udělaný expozice, dost se toho dozvíte a navíc můžete na Babiččině dvorečku krmit a hladit kozy a ovce. A vůbec si tam připadáte jak na návštěvě u babičky. Holky byly nadšený.
https://www.zoo-vyskov.cz/


Permonium

A další pecka! Nevím, koho napadlo udělat z bývalýho důlního areálu rodinný zábavní park, ale nápad to byl výborný. Hlavně je to báječný řešení, jak starým industriálním stavbám vdechnout nový život. Dominantu celýho areálu tvoří těžní věž Kukla, která stojí za návštěvu, i když sem půjdete bez dětí. Spolehlivě potěší každýho milovníka industriálu. Věž je citlivě opravená a upravená, je v ní malý muzeum i kavárna. Další části areálu, jsou určeny hlavně dětem. Těm menším Duhový svět, kde je plno vodních prvků a jiných atrakcí, takže doporučuju vzít plavky nebo aspoň něco na převlečení, a pak samotný Permonium pro ty větší s lanovym parkem. Tam my nešli, páč jsem se obávala, že jsou na to holky malý, ale příště už to určitě prubnem.
https://www.permonium.cz/

Není to všechno, co jsme letos viděli, ale tohle byly takový ty nej nej nej. A samostatnej článek bych ještě mohla napsat o kavárnách, který jsme letos obrazili. Toho jsme zvládli víc než dost. V každym případě moje letošní srdcovka je Nature Spot v Třebíči. Po tý se mi v Praze bude snad i stejskat.

Jestli hledáte další tipy na výlety na Vysočině, koukněte pod štítek „Vysočina“nebo tady na mapičku. A hezký zbytek prázdnin!

Pohádková stezka Jemnice



Muzeum Hrotovicka


Trebitsch Whisky Bar

Laa an der Thaya

Zoo Vyškov



Permonium

Nejlepší atrakce!




Může se vám líbit

2 comments