Místo cestování vejce malovaný - uneseni

Místo cestování vejce malovaný

by - 10.3.21

 

různě zdobená velikonoční vajíčka

Velikonoce bejvávaly taková ideální příležitost k cestování a výletům. V Praze na sídlišti se koleda nedrží, věřící nejsme, takže jsme neměli moc důvod zůstávat doma a pár dní volna se vždycky hodí. Plno věcí bejvávalo, že. Teďka už koleda nejde ani na tý vsi a s tim cestovánim…no, škoda mluvit.

Tak jsem si říkala, že než psát o místech, kam se jen tak nepodíváme, udělám vám radši radost vajíčkovym článkem a hodim ho sem v dostatečnym předstihu, ať máte na tvoření dost času a během Velikonoc už máte doma vajec až na půdu. Dvakrát tu najdete inspiraci na zdobení vyfouklých vajíček a třikrát vaječnou tvorbu z jiných materiálů.
 

Vejce první – holky v koupacích čepicích

Potřebujete: vyfouklá vejce, fixy (já používala fixy na textil), tavnou pistol a barevné kamínky (já koupila asi před dvěma lety tenhle pytel a byla to velmi dobrá investice)

Inspiraci jsem našla na pinterestu loni a přišlo mi to poměrně geniálně jednoduchý. Za málo práce hodně muziky. Původní návod jsem ještě přizpůsobila našim podmínkám a tomu, co jsme měli doma. Takže nabarvit čepici, ozdobit kamínky, nakreslit oči a pusu a je hotovo. Holky si potom malovaly různě vejce fixama a různě je zdobily kamínky. Tóňa dokonce vytvořila i vejce Ježíše s hvězdovou korunou a knírem sňatkovýho podvodníka. A pak taky variaci na Fabergého vejce. Prostě fixy a kamínky – geniální kombinace. V původním návodu se na zdobení čepic používaly umělý kytky, tak kdybyste na nějaký narazily, kupujte, s tim bude taky hodně zábavy.

velikonoční vajíčka jako dívky v koupacích čepicích, zdobení třpytivými kamínky


Vejce druhé – mramorované

Potřebujete: vyfouklá vejce, lak na nehty, gumový rukavice/špejle

Všechno koupíte v nejbližší drogerce, takhle jednoduchý to je. Akorát upozorňuju, že výsledek je trochu nejistý. Některý vejce vyjdou líp, jiný hůř. Nejefektnější kombinace je bílý vejce + modrý lak. Bílý vejce se mi bohužel moc nepoštěstily, ale k věci. Vezmete plastovou nádobu, kterou můžete vyhodit, napustíte do ní vodu pokojový teploty (studená, ani teplá tak dobře nefunguje), připravíte si vejce, do vody nakapete lak (čím víc laku, tím sytější barva) a vykoupete v tom vejce. Pěkně tam s nim zamíchejte, aby na sebe nachytalo lak. Nejvíc se mi osvědčilo dát ho do tý lázně na špejli, případně je možný ho tam ponořit v rukavicích. Ty je obecně dobrý mít, jinak budete mramorovaný vy. Vejce pak z vody vyndáte a dáte někam sušit. A i když se mramorování tak úplně nepovede, vždycky to jde zachránit dalším lakem – můžete puntíkovat nebo skládat květy z otisků štětečku.

velikonoční vejce, mramorovaná díky laku na nehty

tvůrčí proces mramorovaných vajec

Vejce třetí – papírové

Potřebujete: barevný papír, provázek, lepidlo

Našla jsem kdysi v časopise Vlasta dá se dobře dělat i s malýma dětma – stříhání a lepení, takže bezva. I jsme si na tohle dělaly vlastní barevný papír (neboli barevně počmáraný papír). Uděláte si šablonu vejce (třeba tak, že obkreslíte normální vejce). Z papírů si pak nastříháte 5 obdélníčků, aby se do nich šablona vešla, ty přehnete napůl a lepíte k půlky k sobě vždy přehybem dovnitř. Slepený obdélníky pak rozložíte, obstřihnete šablonu, vložíte provázek a krajní díly slepíte k sobě, abyste dostaly trojrozměrný vejce.

velikonoční dekorace na tvoření s dětmi, papírová vejce

Vejce čtvrté – ze slaného těsta

Potřebujete: 2 sklenice hladké mouky, 1 sklenice soli, ¾ sklenice studené vody, akrylové barvy, provázek

Když už máte šablonu vejce, můžete ji použít na vejce za slaného těsta. Pozor, tohle těsto se nejí, je to prostě modelovací hmota. Těsto jsem dělala podle tohohle návodu a měla jsem použít víc vody (to uvidíte podle struktury těsta) a hlavně co nejhladší sůl, abych vejce neměla tak hrubý a popraskaný. Dírky jsem udělala brčkem a sušila v troubě na padesát o dost víc než pět hodin. Těsto jsme před sušenim ještě vylepšily razítkama. Je to docela fajn, protože vás to pak navede, jak vejce nabarvit. Pak už jsme jen malovaly akrylkama a po zaschnutí šup na provázek a na větev.

velikonoční vajíčka ze slaného těsta

velikonoční vajíčka ze slaného těsta

Vejce páté - vajíčkový věnec

Potřebujete: čtvrtku (karton), barevný papíry, washi pásky, stuha

A zase vajíčková šablona v akci a hlavně velmi jednoduchý a ve výsledku dost efektivní tvoření s dětmi. Uděláte si základ věnce ze čtvrtky nebo kartonu (určitě na to jde použít třeba krabice, ve kterých vám teď chodí různý nákupy). Já většinou obkreslim talíř a přiměřeně vystřihnu vnitřek. Stejně tak podle šablony vystřihnete vejce. Jejich zdobení pak necháte na dětech. Nejvíc se nám osvědčily různý washi nebo dekorační lepicí pásky a barevný papír. Holky vejce polepily a pak jsme to dostřihly do patřičnýho tvaru. Vejce ale můžete taky pokreslit, polepit balicim papírem, samolepkama, fantazii a dostupným zdrojům se meze nekladou. Použít jde také balicí papír, jestli se vám nějaký válí doma (akorát bych vynechala vánoční dekor). Vy pak nalepte vejce na základ věnce. Pokud teda chcete, aby to vypadalo nějak líp, jinak to taky nechte na dětech. Nakonec stačí jen přivázat nebo nalepit stuhu a pověsit na dveře.
 
Tak přeju krásný tvoření a když se mi pak pochlubíte svými výtvory třeba na facebooku nebo instagramu, budu moc ráda.

velikonoční papírový věnec na dveře



Může se vám líbit

2 comments