Neziderské jezero s dětmi - uneseni

Neziderské jezero s dětmi

by - 10.9.22

 
maják v Podersdorfu u Neziderského jezera


„Vždyť tam tehdy byli jen samý důchodci, co tam ty děti jako budou dělat?“

Asi takhle zareagoval David na můj nápad, že pojedeme s dětmi na dovolenou do Rakouska k Neziderskému jezeru. Mně se to jevilo naopak jako nápad geniální. Je to přece placka úplně ideální na ježdění na kole. Minule jsme tu na každym druhym kroku potkávali nějaký zvířátka. Dá se tu koupat, jezdit na lodičce a hlavně při minulý návštěvě jsem byla těhotná a nabídku našeho penzionu/vinařství jsem neměla úplně možnost docenit. Tak teď konečně!

na kole po cyklostezce u Neziderského jezera

Nejlepší místo na výlety na kole

Neziderský jezero je velký, ale mělký stepní jezero, který obklopuje absolutně placatá krajina. Což má svoje nesporný výhody. Na kole se tu jezdí skoro samo a nějak se mi tu žije klidněji s pocitem, že kdyby se s námi uprostřed jezera chtěla potopit loď, můžu si hodit děti na záda a dojít na břeh. Maximální hloubka jezera je totiž dva metry a průměr je tak metr. Přitom je to obrovská vodní plocha, potkáte tu vlnky jak u moře a v Podersdorfu dokonce i písečnou pláž, která vám oddělá plavky úplně stejně jak písek z Bulharska. Moje stesky po moři Neziderský jezero překvapivě plně uspokojilo.

Okolí jezera je protkaný hustou sítí cyklostezek, který jsou skvěle značený, povětšinou vyasfaltovaný a mimo silnice. Auta tu potkáte minimálně a když už tak s velmi ohleduplnýma řidičema. To stejný platí o kolezích cyklistech. Těch tu potkáte víc, ale taky jsou ohleduplný, nikdo na vás hystericky necinká zvonkem, povětšinou vám ještě hezky poděkujou, že jim umožníte vás předjet. Což je asi tim, že tu jsou fakt skoro samý důchodci, který nemají potřebu trénovat na příští Tour de France, ale prostě si jen tak v klidu jedou pro radost z jízdy a krás okolní krajiny. V Čechách mi tahle sorta cyklistů chybí.

vinice u Neziderského jezera

A nejlepší burčák k tomu

Krajinných krás je tu víc než dost. Neziderské jezero je zapsaný jako unikátní přírodní lokalita na seznam UNESCO a navíc je to tu samá vinice. Já vim, že do Rakouska se jezdí hlavně kvůli výhledům na majestátní horský masivy a zářivě modrý jezera, ale tyhle široký rozhledy po kraji mají taky svoje kouzlo. Zvlášť když k tomu je ještě ta sklenička vína, který je tu fakt výtečný. A ten burčák tady?!? Už kvůli němu se doporučuju směrovat až na konec srpna, kdy začíná sezóna.

Jediná nevýhoda je, že tu může být fakt větrno, což dospělej dá, ale malýmu dítěti to může jízdu znepříjemnit. Stázka jeden den trochu bojovala. Na placce to prostě občas fouká. Zase je tu ale fakt hodně možností pro jakýkoli počasí. Jezero je příhodně umístěný mezi Vídní a Bratislavou. Do každýho z měst je to asi hodinka, takže kdyby padaly fakt nejhorší trakaře, záchranu můžete nalézt tam. My měli opravdu ošklivo a deštivo naštěstí jen jeden den, takže až tak daleko to nedošlo. Ale tipů, kam se kolem Neziderského jezera jet podívat a co tu dělat s dětmi, máme víc než dost.

termální lázně St. Martins u Neziderského jezera

Termály St. Martins

Tady jsme přečkali jeden deštivý den. Ten pocit být naložená v krásně teplý vodě, ze který stoupá pára a venku lehce prší… to je k nezaplacení. Termální bazén je tu vnitřní i vnější a najdete tu i tobogán a část pro děti. Za hezkýho počasí funguje i velký jezero s pláží. Doporučuju vzít s sebou župan. Do restauracobufetu uvnitř se může jen v něm nebo v oblečení, takže jsme si župany za trochu nekřesťanský peníze půjčovali.

rodinný zábavní park Family Park u Neziderského jezera - vodní horská dráha

Family Park

Největší zábavní park v Rakousku pro rodiny s dětmi, který jsme si užili úplně maximálně. Horský dráhy, kolotoče, vláčky autíčka, všemožný prolejzačky…zaplatíte vstup 30 € a pak už se jenom bavíte. Popravdě jsem si myslela, že jsem na takovouhle zábavu trochu nudnej inteleguán, ale bavilo mě to velmi. Doporučuju vzít s sebou pláštěnku nebo náhradní oblečení a vyhnout se exponovaným dnům jako víkendy. My byli ve všední den, kdy počasí bylo dost pade na pade, fronty jsme nestáli prakticky vůbec a horskou dráhu dali několikrát.

koupání na písečné pláži v Podersdorfu u Neziderského jezera

Pláže a koupání

Snad každá ves u jezera má nějaký ten koupací břeh, kde najdete přístupy do vody, dětský hřiště, sportovní aktivity, občerstvení a tak. Vstupy do těchto areálků bývají placený, pokud máte Burgenland Card, jsou zdarma. Ke kartičce se ještě dostaneme.

Nejlepší na koupání je bezpochyby Podersdorf, kde je písečná pláž a máte tu z toho úplný mořský pocity. Navíc je tu ikonický majáček a opravdu hodně parádní dětský hřiště s kuličkovou dráhou. V Mörbisch am See potom sice není tak pěkný přístup do vody, ale zase je tu moc hezký bazén s atrakcemi pro děti.

lodní doprava na Neziderském jezeře

Výlet lodí

Přes jezero se můžete svézt lodí, která tu slouží jako dopravní prostředek a vezmou vás tam i s kolem. Což je super, protože se můžete nechat převézt a pak to vzít na kole zpět po souši. Nebo se prostě můžete jen chvíli projet taky po druhý straně. My máme vyzkoušenou trasu Illmitz – Mörbisch am See. S Burgenland Card je na lístky 50 % sleva.

Steppentierpark Pamhagen - minizoo u Neziderského jezera

Steppentierpark Pamhagen

Zvířata jsou s dětma vždycky vděčný výlet a tahle malá zoo vás navíc zachrání i ve vedrech. Skrývá se totiž v lese a některý cestičky jsou místy až fakt džungloidní. Prostě spíš prales. V zoo jsou převážně zvířata, který můžete potkat u nás. Ať už na farmách nebo v divoký přírodě. I když promenádovali se tu i dikobrazi. U vstupu si můžete koupit pytel kukuřice a krmit vybraný zvířata. Ty se na to už těší a jsou velmi přátelský. Akorát bacha, neberou karty a bankomat bych blízko nečekala.

večeře, víno a repelent v hotelu Rosenhof

Tip na ubytování a Burgenland Card

Ubytování najdete kolem jezera hromadu, my se vydali do malýho hotelu Rosenhof, kde jsme bydleli už před lety. Mimo jiné je to taky vinařství se skvělym vínem a restaurace se skvělym jídlem. Proto jsme tentokrát zvolili polopenzi a pořádně si to jídlo užili. A to víno teda taky. I když při večeřích venku nám musel dělat společnost repelent.

Kromě toho, že je to rodinný a přátelský ubytování s krásnou zahradou, je i na fajn místě. Za rohem je cukrárna, půjčovna kol, bankomat i návštěvnické centrum národního parku, kde jsme teda pořád nebyli. Ale hlavně se tu hned napojíte na cyklostezky. V ceně ubytování máte taky Burgenland Card, díky které pak dostanete různé slevy nebo vstupy zdarma. Společně s kartou dostanete taky brožurku, kde jsou všechny slevy vypsaný, takže máte najednou i moře tipů na výlety. Určitě jsem měla v merku ještě pár míst, kam bych se ráda podívala, ale času nebylo nekonečno.

radost na pláži v Podersdorfu u Neziderského jezera


Ale tak třeba zas někdy. Kolem a kolem jsme to hodnotili jako naši nejlepší dovolenou, protože to nemělo hluchý místa, nervozitu, protáhlý ksichty, matka se nezasekávala na památkách, děti se nezasekávaly na hřištích a vůbec se obecně nikdo nezasekával. Prostě všichni jsme se bavili a bylo nám hrozně fajn.

stará studna u Neziderského jezera

odpočinek na balíku slámy

naše kola na cyklostezce u Neziderského jezera

stará studna u Neziderského jezera

cyklostezka u Neziderského jezera

koně, maják a větrné elektrárny u Neziderského jezera

kachny na mole v Podersdorfu

koupání s dětmi na pláži v Podersdorfu u Neziderského jezera

kiting u Neziderského jezera

Podobeach dětské hřiště v Podersdorfu

molo, lodě a rákosí v Illmitzu u Neziderského jezera

kola na lodi

Neziderské jezero

bazén v Mörbisch am See

čáp ve Steppentierpark

západ slunce na vinici u Neziderského jezera

víno odrůda Zweigelt Neziderské jezero

původní přístřeší z rákosí Neziderské jezero

půjčovna kol Illmitz Neziderské jezero

krajina Neziderské jezero




Může se vám líbit

0 comments