Vysočina s dětmi / 5 tipů na báječné výlety - uneseni

Vysočina s dětmi / 5 tipů na báječné výlety

by - 17.5.23

výlet s dětmi na Vysočině obora v Jinošově
 
Vysočina je podle mě turisticky dost podceňovaný kraj. Špatně pro regionální pokladničky, dobře pro nás výletníčky. Léto s dětmi se tu dá prožít v příjemném poklidu, o turisty nezakopáváte na každém kroku a přitom je tu plno krásný přírody i památek (několik dokonce zapsaných na seznam UNESCO). Každé léto tu trávíme poměrně dost času, mám plno fotek a materiálu, tak jsem si říkala, že článek s tipy na místa, kam se s dětmi na Vysočině vypravit, by se určitě hodil.

Nejsou to teda zdaleka všechny skvělý místa pro děti na Vysočině. My se pohybujeme převážně na Třebíčsku, takže v tomhle duchu budou i moje tipy a v Třebíči rovnou začneme.

děti u baziliky sv. Prokopa v Třebíči

Třebíč

Město zapsané na seznam kulturního dědictví UNESCO je poměrně kids friendly a ještě tu zaplesá každý milovník kávy i dobrýho jídla. Procházku můžete začít u baziliky svatého Prokopa, kde máme moc rádi zdejší bylinkovou zahradu. Je odtud krásný výhled na celé město. Kousek nad bazilikou a zámkem je několikapatrová dětská herna Labyrint a na dohled od baziliky zase interaktivní expozice pro celou rodinu (víc v článku o muzeích vhodných pro děti).

Od baziliky můžete projít do židovského města s neopakovatelnou atmosférou, odtud pak přes vodu na nedávno zrekonstruované Karlovo náměstí a vylézt třeba na městskou věž. Věže bývají s dětmi taky bezva zážitek a tady se dozvíte, že tu s posledním obyvatelem bydlela i koza. Tohle zjištění mě fakt hodně zasáhlo a vždycky si to soužití představuju, když si na to vzpomenu.

městská věž v Třebíči a koza


Pokud byste chtěli procházku Třebíčí nějak kultivovaněji, tak baziliku, židovskou čtvrť a židovský hřbitov který taky stojí za návštěvu, propojuje naučná stezka Po stopách opatů a rabínů, ale přiznávám, že jsme ji nikdy neprošli. Kromě toho je tu třeba taky aquapark Laguna, kde mají vyhřívaný venkovní bazén se slanou vodou a takhle v zimě, když je všechno pod sněhem a nad váma září hvězdy, je to opravdu zážitek. Dále tu ještě máme větrný mlýn, ekotechnické centrum Alternátor (aktuálně v přestavbě), další dětskou hernu ve Stříteži a holkám se taky líbilo ve vodojemu Kostelíček, kde jsem s nima já nebyla.

židovský hřbitov v Třebíči


Třebíč je ovšem taky bohatá na kavárny a to včetně dětskýho koutku. Velkorysejší koutek a horší kafe najdete v cukrárně a kavárně Pod Lampou, lepší kafe a menší koutek zase v Papi Café, nejlepší kafe a žádný koutek potom ve We love coffee, který u mě většinou vyhraje. No, a poslední věc – v posledních letech se Třebíč dost vytáhla s vánoční výzdobou. Fakt jako krása, na kterou se jezdili dívat lidi z široka a daleka, takže jestli si chcete dát nějaký adventní výlet, doporučuju velmi.

vánoční výzdoba v Třebíči

Outdoor Resort Březová

Hodně dobrý místo na rodinný výlet. Tenhle dobrodružný zábavní areál je místo, kde se konají hlavně tábory a školy v přírodě a veřejnosti je přístupný jen v určité dny. Plánování mi ne vždy a ne úplně jde, ale loni jsem to konečně prolomila, vstup nám rezervovala a stálo to za to.

Rezervace je úplně jednoduchá a nezávazná. Jen si vyberete některý z víkendových termínů, vyplníte na webu kontaktní údaje a přijedete. Vstup platíte až na místě a téměř všechny atrakce už jsou v něm zahrnuty (platili jsme navíc akorát projížďku na koních a rýžování zlata). Najdete tu lanový park, různé prolézačky, lezeckou stěna, ale taky zbojnický hrad nebo strašidelnou věž, který musíte prolízt a splnit různý úkoly. Upozorňuju, že strašidelná věž není úplně pro slabý povahy. Místy se holky bály. Co jsem koukala na web, tak letošní novinka je i laserový bludiště ve strašidelném muzeu. Asi nám nějaký ten termín letos zase booknu.

atrakce v Outdoor Resortu Březová

atrakce v Outdoor resortu Březová

Vlčí kopec a údolí Oslavy

Náš loňský liduprázdný objev. Na Instagramu jsem měla uložený tip na výlet ke zřícenině Vápenice v údolí řeky Oslavy, takže jsme se vydali k loveckému zámečku Vlčí kopec s tím, že začneme odtud. Cíl cesty jsme nakonec přehodnotili, protože na opačnou jsme na mapě uviděli vodopády a vodopády naše holky obzvlášť milujou a navíc to ještě vedlo k novogotickému altánku Gloriet a vyhlídce.

Poměrně kousek od Vlčího kopce zmizel mobilní signál a dostali jsme se do krásný, divoký a liduprázdný přírody. Ne, my lidi z Prahy nejsme úplně zvyklí na to, že během procházky nikoho nepotkáš a ani vlastně úplně nevíš, kde jsi. Ještě když k loveckýmu zámečku se dá pohodlně dojet autem. Uděláš pár kroků a jak kdybys prošel bránou do jinýho světa.

údolí řeky Oslavy


Příroda v údolí Oslavy nám učarovala. Vodopády sice nebyly nijak monumentální, ale bylo tu dost kamení k lezení a přeskakování a celkově dost příležitostí k hrám. Akorát pozor, jde o přírodní rezervaci, takže pohyb jen po značených stezkách. Jo, a ke Glorietu jsme vzhledem k počasí nakonec nedošli.

údolí řeky Oslavy


Návštěvnické centrum jaderné elektrárny Dukovany

Přírodu vyvážíme kapkou radioaktivity. Možná by vás nenapadlo se sem s dětmi vydat, ale expozice ve zdejším infocentru je dlouhodobě velmi kids friendly. Poprvé jsme tam byli snad, když Toničce byly dva nebo tři roky a od tý doby se expozice celkem proměnila. Koukám, že letos přidali dokonce i virtuální realitu.

Expozice je interaktivní a pochopíte z ní, jak elektřina vzniká, jak funguje jaderná elektrárna a vůbec řadu jevů z fyziky, který jsem krátce pochopila někdy na střední a teď už je zase těžce nechápu, ale podobný místa ve mně alespoň záblesky pochopení vyvolávají. Jo, je to zajímavý a navíc zdarma. Je akorát nutný se objednat předem (kontakty zde na webu). Bez dětí je potom absolutně skvělá taky prohlídka Přečerpávací vodní elektrárny Dalešice, ale ta už je fyzicky náročnější a dřív sem děti do určitého věku ani neměly přístup. Tohle omezení teď už na webu nevidim, ale rozhodně doporučuju jen staršim dětem, co udrží pozornost, moč a nebudou je po chvíli bolet nožičky.

před jadernou elektrárnou Dukovany

návštěvnické centrum jaderné elektrárny Dukovany


Pohádková stezka v obci Panenská

A poslední tip je tohle hrozně milý místo. Pohádková stezka přírodou, na které s dětmi plníte různé úkoly. Je to pěkný, je to venku, něco se dozvíte a zakončit to můžete na hřišti s občerstvenim. Stezka je přístupná po celý rok, materiály ke stezce si dají vyzvednou v infobudce nebo si je můžete stáhnout na webu a všechny ty aktivity během cesty eliminují fňukání ohledně bolavých nožiček.

stezka Pohádková panenská s dětmi


Chtěla jsem si sem udělat teď na svátky výlet, abych nafotila nový fotky. Od naší návštěvy v roce 2019 přece jen k určitým proměnám došlo. Bohužel paní Spála, co k nám přišla na návštěvu, byla jinýho názoru. Takže místo pohádkový stezky byly antibiotika. Ale tak někdy časem na to dojde. Tipů na výlety na Vysočině mám určitě ještě na pár článků. Třeba titulní fotka v článku je z krásný obory v Jinošově, která už se mi sem nevešla. Ohledně aktuálních akcí je fajn sledovat facebookovou skupinu Vysočina s dětmi.

Pokud se vám článek líbil, budu ráda, když mě budete sledovat na Facebooku a hlavně na Instagramu, kde najdete ty nejčerstvější tipy na výlety a různý naše radosti (i starosti).

Bylinková zahrada u baziliky sv. Prokopa v Třebíči
Bylinková zahrada u baziliky sv. Prokopa v Třebíči

Výhled z městské věže v Třebíči
Výhled z městské věže v Třebíči

dětská herna ve Střítěži
Dětská herna ve Střítěži

Ulice židovské čtvrti v Třebíči
Ulice židovské čtvrti v Třebíči

Rýžování zlata v Outdoor resortu Březová
Rýžování zlata v Outdoor resortu Březová

Outdoor resort Březová
Outdoor resort Březová

bramboříky v údolí Oslavy
Moje milovaný bramboříky v údolí Oslavy


Může se vám líbit

2 comments