Lékárnička na cesty s dětmi a tři kusy zdravotních historek - uneseni

Lékárnička na cesty s dětmi a tři kusy zdravotních historek

by - 3.6.20



Jelikož jsem spíš městský turista a kromě kocovin na nic zdravotně netrpim, dlouhý léta mi dělal společnost na cestách jenom ibalgin. Ale s dětma začne být život složitější než platíčko růžovejch pilulek. Navíc mě léta i tak trochu poučila, takže dneska kouknem na to, co se vám na cestách může stát a co je s sebou třeba dobrý mít. Nudný seznamy nechme na konec, prvně tři historky k zábavě a tanci.

Ukrajina loni bez dětí a ibalginu bylo třeba

Historka první – zánět močáku na Balkáně

Tohle byla vyloženě pikantnost, který jsem kdysi v začátcích blogu věnovala i samostatný článek (klik zde). Prostě a jednoduše, pokud jste někdy prodělali zánět močáku, je pravděpodobný, že se vrátí. A pobyt v mokrejch plavkách na pláži, dlouhý dřepění v autě během road tripu plus konzumace alkoholu mu ještě zazpívaj na uvítanou. Já naštěstí už poznám, že to na mě „jde“, takže pro tyhle příležitosti s sebou vozim brusinky v tabletách, který mě v kombinaci se zvýšenym pitnym režimem spolehlivě zachrání. Protože vysvětlovat tenhle problém rukamama a nohama nějakýmu Bulharovi už fakt nechci.

Víc než památek jsem ze Sofie viděla záchodů. A jednu lékárnu k tomu

Historka druhá – s kampylobakterem na Srí Lanku

Taky vydařená věc. Asi čtrnáct dní před odletem na Srí Lanku (na články ze Srí Lanky klik sem) chytl někde David kampylobakter, což je taková velmi příjemná věc, která vám několik dní úplně nedovolí příliš se vzdálit od záchodu. Nebudu zabíhat do podrobností, ale dojet k doktorovi byl tehdy úctyhodný výkon. Po týdnu a něco se z toho naštěstí vylízal, ale doktor se úplně netvářil na to, že by měl odjet zrovna na Srí Lanku, jakože do země, kde se ani nedoporučuje si čistit zuby vodou, která teče z kohoutku. Plus mu řekl, že tenhle hajzl mívá tendenci se vracet a že jestli se mu to teda vrátí na Srí Lance, tak potěš protěž.

No, prostě to jsou takový ty chvíle, kdy si říkáte, jestli jste úplně nezodpovědný dementi, když pojedete, nebo vás ten doktor jen zbytečně straší. Jestli si pak budete rvát vlasy nebo to bude celý úplně v pohodě. Nakonec jsme zabalili asi tunu smecty a několik balení sucharů (protože kde případně na Srí Lance vezmu suchej rohlik a rice and curry na průjem asi úplně nejlepší nebude) a vyrazili jsme. A kupodivu se stal zázrak, takže zatímco jiný turisti se na Srí Lance se zažívacíma potížema seznámí důkladně, Davida to tam dokonale vyléčilo a měl zažívání jak miminko. V každym případě od tý doby radši smectu do kufru házim.

Srí Lanka  ve finále lepší jak nějaký lázeňský prameny

Historka třetí – jak jsme neodletěly do New Yorku

Tohle moc veselý nebylo, protože se to týkalo Stázinky a přece jen, když je fakt blbě Vašemu dítěti, není to příjemný ani doma a v cizině je to na pytel dvojnásob. Ale tak jednou to přijít muselo a doposud nám žádná dětská nemoc plány nezkřížila. Ve zkratce – do New Yorku jsme odlítali z Mnichova (na článek o New Yorku klikněte sem) a když už jsme tam jeli, chtěli jsme si tam i pár dní užít. Kousek od mnichovskýho letiště jsou úžasný a obrovský termální lázně Erding, prostě na výlet s dětma úplný bájo.

Bohužel hned ráno po příjezdu začala Stázka zvracet. Prvně jsem si z toho nedělala hlavu, protože takovouhle jednodenní střevní potíž už jsme párkrát měli a druhý den už se zase mohlo skákat přes kaluže. Bohužel teda k večeru už to bylo tak strašný, že jsme se rozhodli radši vydat na pohotovost. Tu teda chci pochválit a obecně to byla na jednu stranu velmi dobrá zkušenost s tím, jak hezky funguje evropský zdravotní pojištění (prostě ta obyčejná kartička pojišťovny, co má každej v peněžence). Formulář k vyplnění nám dali v češtině (!) a nestálo nás to ani 90 Kč jako na český pohotovosti. Za léky jsme taky neplatili nic. Samozřejmě tohle záleží na podmínkách daný země, ale stejně jsem z toho byla velmi překvapená.

Doktor nás tu ujistil, že Stázka dehydratovaná není, předepsal prášky na zastavení zvracení a uklidnil nás, že jde nejspíš jen o klasickou virózu, která by mohla odeznít brzy, takže ten New York by klapnout mohl. No, nakonec neklapl a já se Stázkou jela zpět do Prahy, i když nakonec jsem se do NY aspoň já na pár dní podívala, zatímco vyléčená Stázka byla na ozdravný a vykrmovací kúře u babičky a dědy. A že teda potom, co se uzdravila, začala mít pořádnej apetit.

Tady si holky ještě užívaly hotelovou herničku. Hotel byl taky skvělej. Slíbili jsme si, že se tam někdy vrátíme, aby si zábavy kolem Mnichova užila i Stázinka.

A co teda zabalit do lékárničky?

Za prvý samozřejmě léky, který běžně užíváte. Potom vcelku logicky záleží na tom, kam jedete a kolik si toho můžete vzít s sebou. Jelikož třeba do New Yorku jsme cestovali jen s příručními zavadly, lékárničku jsem hodně hodně osekala. Což jsem si pak trochu vyčítala, protože zrovna rehydratační roztok, který by se velmi hodil, jsem nechala v rámci úspory místa doma. Jenže New York, že. Prostě město, kde se lékárna dá sehnat vždycky, takže stačí vzít věci na akutní stavy jako bolest nebo teplota plus nějaký ty náplasti, protože náplast s obrázkem dětem kolikrát vyléčí naprosto cokoliv.

Naopak nejvíc jsem lékárničku na cestu řešila, když jsme se s dětmi vydali na road trip po USA (klik tady), protože tam jsem předpokládala, že budeme pobývat v dírách, kde nebude lautr nic široko daleko. A náhoda je blbec a v takovym případě zrovna ten rehydratační roztok může být sakra důležitá věc. Naštěstí jsme tehdy nepotřebovali použít ani tu náplast.

A nakonec tedy ten slíbený seznam věcí, který byste tak měli zvážit, zda vzít s sebou.

Klíšťák, repelent, náramky proti klíšťatům, fenistil – v létě nutnost, zvlášť ten Klíšťák na vyndavání klíšťat je skvělá věc.

Krémy na opalování, panthenol - na děti používat padesátku

Nurofen/Paralen, teploměr - pokud jedete mimo civilizaci je vhodný mít pro případ horečky oboje, protože střídavě lze léky užívat po kratšim časovym intervalu.

Brusinky v tabletkách nebo ještě lépe urinal či D-manosa

Náplasti, peroxid vodíku - náplasti s obrázkem vyléčí i otevřený zlomeniny, ale s dezinfekcí už je to u nás horší. Tu holky zatvrzele odmítaj. Aktuálně vzaly na milost akorát AlfaSilver. Případně dalšim tipem je obvaz ve spreji Akutol.

Živočišný uhlí, smecta, probiotika (na lehčí zažívací potíže)

Rehydratační roztok – ale prý to je stejně tak hnusný, že to dítě nevypije. Případně návod na náhradní rehydratační roztok z vody, cukru a soli zde. 

Kinedryl - pokud trpíte na tyhlety cestovní nevolnosti, připravená miska v autě se mimochodem hodí taky.

Sirup na kašel, mořská voda do nosu – hlavně ta mořská voda, protože to je na rýmu úplná záchrana. Klasický kapky do nosu už nepoužíváme vůbec.

Bepanthen – důležitý hlavně u mimin, ale poměrně multifunkční. Vždycky se tim daj napatlat třeba vysušený ruce. Ještě univerzálnější a příjemnější alternativa pro velký je pak bambucký máslo.

A ještě doplňuju pár užitečných tipů, který se sešly na facebooku.

Oční kapky

Rectodelt či prednison na laryngitidu, což je taky velmi příjemná dětská věc, ale takhle z internetu chápu, že jde o léky jen na předpis, takže se poraďte se svým lékařem.

Otobacid na záněty uší

A glycerinový čípky - tyhle problémy nás naštěstí zatim nepotkaly (klep, klep), ale cestovní zácpa může být pěknej prevít.

Ještě je něco důležitýho, co zachránilo/zachraňuje zadek vám? Ráda do seznamu doplnim, ať je to k co největšímu užitku.

A pokud neznáte, doporučuju web MK Life. Míša je dětská doktorka, takže tam má plno užitečných článků, všestranně užitečný je i její instagramový účet a dělá i kurzy první pomoci dětem


Tak a teď už můžete s úsměvem vyrazit!


Může se vám líbit

0 comments