Prokafovaný léto - uneseni

Prokafovaný léto

by - 2.9.20





Z doby koronavirový karantény jsem si odnesla jednu zásadní věc. Závislost na dobrym kafi. Ne, že bych kafe dřív nepila. Naučila jsem se ho pít už v pubertě a vzhledem k nižšímu tlaku ho k životu povětšinou i potřebuju. Bez ranního kafe bývám jak praštěná kladivem a větší hodnoty naměříte snad i mrtvýmu.

Naprosto cizí mi byl ale institut kafe s sebou. Ke kafi si prostě chci sednout a v klidu si ho vypít. Nouze ale naučila Dalibora housti a koronovirus mě donutil přehodnotit kafe s sebou. Sedat si nikde moc nešlo a vydržet týdny a měsíce na rozpustnym taky ne. Takže jsme se začali zastavovat tady u nás kousek v kavárně, kde maj nejlepší kafe na světě. Tak dobrý, že si ho zamiloval a začal ho pít i David. Karanténa ho proměnila v regulérního kafaře, což změnilo i trajektorie našich výletů. Prostě kafe musí bejt.

Což naštěstí na Vysočině v okolí Třebíče, kde trávíme většinu letních měsíců, vůbec není problém. Další důvod, proč se sem přijet aspoň na pár dní rekreovat. Jako názornou ukázku přidávám seznam našich oblíbených kaváren a pěkný výletní cíle k tomu. Ať furt jen nesedíte u kafe a taky něco vidíte. Jo, a nejde o žádný nafrněný kavárny, kde se filozofuje o existenci či neexistenci picolla, jsou to místa, kde si s dětma nebudete připadat nepatřičně a někde maj i dětský koutky.



Náměšť nad Oslavou

Normální kávová velmoc! Město má nějakých 5000 obyvatel a hned čtyři slušný kavárny. O restauracích teda nevim, ale na nedostatek kofeinu tu rozhodopádně neumřete. Proč tomu tak je, netuším. Jedna ze záhad světa, vesmíru a tak vůbec.

Číslo jedna je určitě Kavárna Pohodička. Hrozně unikátní a krásný místo. Skvělý kafe, skvělý cheesecake a nejlepší palačinky. Příjemná zahrádka s nástěnnou malbou, kterou má na svědomí brněnský umělec Timo. Dětský koutek vevnitř i venku, takže naše holky to tam doslova milujou, páč je to tam přece pohodička! Prostě prvotřídní kavárna, co navíc zaměstnává mentálně postižené a dává jim šanci být užitečný a vést tak nějak normální život. Někdy podobný místa fungujou spíš se dvěma přivřenýma očima, tady je to na kavárenskou jedničku.

Vinotéka na Uhláku – tu máme rádi zase my s Davidem, protože tam kromě dobrýho kafe mají i tu nejlepší zmrzlinu od Tomivo Gelato. Po takový pistáciový pátrám od dovolený u Lago di Garda. O týhle nejlepší pistáciový jsem psala dokonce i kdysi v jednom článku. Kromě kafe a zmrzliny tu pořídíte fajn vína a různý balkánský speciality.

Pokud nebudete mít kafe dost, zkuste ještě Kafe Pěší zóna. Malý, ale milý. Do čtvrtice tu je ještě Café Zappe.

Turistický zajímavosti v Náměšti: tady je to poměrně jasný – zámek. Aspoň si ho projděte okolo. Moc pěkná procházka je taky kolem vody. Takže si klidě vemte kafe do kelímku, šup s nim na barokní most a potom dál po nábřeží.


Třebíč

V okresní metropoli a památce zapsaný na seznamu UNESCO máme nejradši Nature Spot. Dáte si tu nejen super kafe a dezerty, ale taky tu případně můžete nakoupit nějakou tu zdravou výživu, čerstvý rajčata z nedaleký farmy v Kožichovicích a další dobroty. Vzadu mají příjemnou malou zahrádku a když odsud uděláte pár kroků k řece, uvidíte mraky ryb. Neboli další zábavnost pro děti. Taky tu mají nějaký ty hračky.

Na náměstí je potom proslulý Obývák, kde mají naprosto skvělý drinky (ledovýho čaje by se tam Tonička upila) a dost zajímavý kafový nápoje (letos jsem tam měla cosi s mangem), ale taky tedy naprosto obskurní otvírací dobu, zhruba korespondující s otevírací dobou řeznictví na maloměstě. Prostě jako pracující člověk se tu moc nechytáte, ale šlape jim to a když se chytnete, stojí to za návštěvu.

Turistický zajímavosti jsou tu poměrně jasný. Bazilika svatýho Prokopa a židovská čtvrť. U baziliky je krásná bylinková zahrádka a ještě hezčí výhled na město. A v zámku taky sídlí muzeum, kde by měla být interaktivní expozice pro děti. Cesty časem se to jmenuje, ale navštívit jsme to stále ještě nestihli. Dále a dále mimo historický centrum je pak ekotechnický centrum Alternátor, což je s dětma (spíš staršíma) taky poměrně zábavný.


Velké Meziříčí

Jeli jsme prozkoumat místní zámek a objevili Termosku. Naprosto ideální výlet, pokud si během cesty po D1 potřebujete trochu uklidnit nervy. V Termosce na náměstí ve Velkym Meziříčí mají fakt skvělý kafe (jedno z těch nej), dobrý dorty i jiný pitíčka a taky pěkný čtecí koutek. Hotová oáza. Zámek má zase plno doslova pohádkových zákoutí a kus pohnutýho osudu. Kdysi tu byla porodnice (komunista pro zámky vždycky našel prima využití) a dnes je v soukromých rukou. I zámeckýho pána jsme během návštěvy potkali. Korunu neměl a vypadal jako my, běžní smrtelníci. Meziříčí nás nadchlo tak, že jsme chtěli dát repete a vylézt taky na městskou věž na náměstí, ale nevyšlo nám léto. Tak třeba ještě na podzim se stavíme.

Další odbočka z D1 Ostrovačice

Kdyby vás D1 začala nebetyčně točit až blíž k Brnu, dejte si Ostrovačice. Jestli mám vybrat největší kavárnový překvapení letošního léta, tak je to rozhodně Sister’s Cafe &Bistro. Protože tak zvláštní místo s tak pohodovou a příjemnou atmosférou jen tak někde nenajdete. Jako fakt. Sem jsem si prostě dřepla a nechtěla se zvednout. Odsud se nespěchá.

Představte si maličkej totálně retro kemp, kde se na první vjezd, čas zastavil někde v osmdesátkách. Na druhý pak zjistíte, že tam je úplně dokonalý, sladký bistro s těma nejlepšíma dortama. K tomu venku trampolína, dětský hřiště, andulky a vevnitř dětskej koutek. Už sedíte? A chce se vám chodit někam jinam?

Pokud chcete turistit, jeďte do nedalekých Rosic, kde najdete zřejmě jedinej renesanční zámek na světě, pod kterym je protiatomovej kryt. Pro mě byl tohle objev léta, protože by mě ani nenapadlo, že něco takovýho existuje. Pokud nejste na kryty, nabízí i klasickou zámeckou prohlídku.


Znojmo

No, a nakonec ještě Znojmo. Takhle když ho jen projíždíte cestou do Vídně, jako velká hitparáda nevypadá, ale to historický centrum, kostely a výhledy na Dyji. Úplně fenomenální. S dětma určitě stojí za návštěvu znojemský podzemí i vyhlídka z Radniční věže. Mně se strašně líbil chrám svatého Mikuláše a hlavně jeho okolí. No, a na kafe určitě zajděte do Kafe na Knopp. Je to jeden z těch podniků, kde když chcete kafe, tak vám daj vybrat i nějaký ty druhy a praží si i vlastní. Prostě fakt tomu rozumí, ale nebudou na vás koukat jak na debila, když tomu nerozumíte vy.

Tyhle kávový výlety nás strašně chytly, takže podobný akce plánujem i na podzim. Tak třeba bude časem i pokračování tohohle článku ve verzi „do hodiny z Prahy“. Jestli znáte nějaký zajímavý kavárny, kde mají dobrý kafe, zajímavý interiér, příběh nebo hezký místo na hraní pro děti, sem s nima, budu strašně ráda, když se podělíte!

Zámek v Náměšti

A kafe a zmrzka v Náměšti - Na Uhláku

Náměšť a kavárna Pohodička

Kafe na pěší zóně

Třebíč - vpravo bylinková zahrada a za zády fotografa krásný výhled na město

Nature Spot a hejno ryb

Obývák v Třebíči

Zámek ve Velkym Meziříčí

A ještě jednou Meziříčí, páč mi přišlo fakt pohádkový a těžce turisticky nedoceněný

Termoska

Nad zemí renesance, pod zemí protiatomovej kryt - zámek Rosice

Bistro Sisters Ostrovačice

A momentka ze Sisters

Znojmo

Fakt krásný, příště snad zvládneme i rotundu

A Káva na Knopp

Může se vám líbit

0 comments