Kam se letos vydat s dětmi (nebo i bez nich) - uneseni

Kam se letos vydat s dětmi (nebo i bez nich)

by - 6.1.17


Je tu nový rok a s ním přišel i nejvyšší čas přemýšlet, kam se letos vypravit na cesty, pokud už jste to tedy nevymysleli. Předpokládám, že i když si nevedete seznamy míst, které byste chtěli navštívit nebo nejste lovci UNESCO památek jako já, určitě máte pár vysněných destinací, tak třeba letos přišel jejich čas. A pokud hledáte inspiraci kam se vydat a ještě ke všemu s dětmi, tak vám třeba pomůže dnešní článek.

S malými cestovateli je nutné trochu upravit plány. Samozřejmě závisí na nátuře dětí i rodičů. Určitě jsou i drsňáci, kteří hravě překonávají časová pásma za pomoci superlevných letenek s dvacetihodinovým čekáním na přestup, ale asi mi přijde zábavnější týden sbírat mandelinku bramborovou než tohle. A svojí dovolenou si představuju o dost zábavněji než jako sbírání mandelinky. S malými dětmi je prostě lepší volit destinace, kam se člověk relativně pohodlně dostane. Takže já jdu pět ódy na Lago di Garda, konkrétně na jeho jižní část. Co jsme tam loni byli, tak to doporučuji každýmu. A zvlášť těm, co mají děti.
Kamení je i u památek, takže i v Mantově se Tonička dobře bavila.
Zásadní výhoda Gardy je, že to je jezero, ale přijdete si tam jako u moře, protože to je fakt velký jezero – žádnej Mácháč – a jsou tam vlny a i nějaký ty mušle. Jezero je pod Alpama, takže i okolní přírodní scenérie jsou naprosto nádherný, ale zároveň ty hory přinášejí nevýhodu, že voda občas bývá studená. Ti, co mi to říkali, pobývali ale na severnějším konci Gardy v Malcesine nebo mimo hlavní sezónu. Pokud se chcete vykoupat, v červnu bych sem tedy radši nevyrážela. My jeli v druhý polovině července a se studenou vodou fakt problém nebyl. Pro jistotu jsme ale měli v záloze bazén u apartmánu, kdyby to náhodou nevyšlo.

Sladká voda navíc znamená, že děti nebudou štípat oči, což mi pro našeho potápěče přišlo jako dobrá volba. Kamenitý pobřeží vás zbaví problému s pískem všude možně. Jsem prostě pohodlnej rodič, takže tohle všechno pro mě byly docela podstatný benefity. Plus se Tonička ráda přehrabuje v kamení, takže na pláži bylo o zábavu postaráno. Pro děti je pak taky dobrá pláž Jamaica Beach v Sirmione, kde je strašně mělko, takže si tam sice nezaplavete, ale zase tam nemusíte dítě lovit ze spárů podvodních příšer. Ale teda počítejte, že v Sirmione obecně bývá dost narváno, takže tam směřujte radši ve všední den a už někdy dopoledne, abyste našli flek. Na pláži byl i bar s občerstvením, takže tu můžete strávit klidně celý den.

Garda je ale hlavně skvělý startovní bod pro poznávání severní Itálie. Vzhledem k tomu, že jsme zakotvili kousek od dálnice, měli jsme to dvě hodinky do Benátek, stejně tak do Milána nebo Padovy, tři čtvrtě hodiny do Verony, prostě města zvučných jmen jsou v dostupné vzdálenosti, takže se dá skvěle nakombinovat poznávací/vzdělávací a válecí pobyt. Pokud vás ještě ani to nepřesvědčilo, tak mám v záloze ještě pár silných kalibrů.

Verona je město módy, nákupní metropole, ideální místo na lov bot a kabelek. V červenci navíc probíhaly výprodeje, což bylo hodně příjemný. 

Na Gardě leží zábavní park Gardaland, který si užijou spíš starší děti, ale myslim, že i dospělí. Původně jsme ho měli v plánu, ale platí se tam jednorázový vstupný, který není úplně levný, a nějak jsme usoudili, že ani jeden není zas až tak velkej milovník horských drah a podobných parád, abychom si to plně užili. Moje máma by nešla ani na řetízkáč a mně jako těhotný přišlo lepší ty peníze projíst než problít.

Italové mají skvělý jídlo. I když pojedete na low cost dovolenou, stejně si můžete užít prosciutto, buvolí mozzarellu, čerstvý těstoviny a prosecco ze supermarketu a bude to skvělý. A tiramisu a to ovoce a zelenina někde na trhu…a skvělej olivovej olej.

A hlavně, což ocení ty děti, mají Italové fakt nejlepší zmrzlinu. Pistáciová z Cremamore byla fakt top.


PS: O některých městech, které jsme během pobytu na Gardě navštívili, jsem už napsala články a tady jsou odkazy – Brescia, Mantova poprvé, Mantova podruhé, VeronaBenátky a Vicenza.


Sirmione

Jamaica Beach v Sirmione

A jinde na Gardě...

Pohled na jezero v dáli z Lonato del Garda

Bazén pro sichr

A boty!

Kafe děti neocení, ale dortíky určitě jo



A zmrzlina!

Může se vám líbit

0 comments