Kde kdysi stál náš dům / Königsmühle - uneseni

Kde kdysi stál náš dům / Königsmühle

by - 28.1.22

zaniklá osada Königsmühle v Krušných horách

Fascinují mě ruiny, zříceniny a opuštěná místa. Zálibu v tajemných a starých místech ostatně na světlo hodně vynesli už romantici na přelomu 18. a 19. století. Každý určitě vzpomene na Máchu, který se v toulání po zříceninách vyžíval, dost si o tom psal a taky kreslil. Karel Hynek Mácha podle mě taky hezky pojmenoval to, co nás na opuštěných stavbách tak fascinuje.
 
„Duchové zde druhdy přebývajících, jakoby na temné peruti, obletují nás a o dávných mi vypravují časích; - temná půlnoc zříceniny tyto v bývalý změní zámek a někdejší obyvatelé jeho při slavných se scházejí hodech; a to vše tak živě vidím, procházeje se v zříceninách těchto, tak živě.“

zaniklá osada Königsmühle v Krušných horách

Jako byste se skrze tahle místa mohli dotknout minulosti, letmo ji zažít, prožít, uchopit dávno ztracený čas. Čas, který je nehmotný, neviditelný, ale tady přesto zřetelně cítíte jeho přítomnost. Nejvíc fascinující jsou v tomhle ohledu místa, který lidi opustili najednou a ve spěchu. Oběd, který už nikdo nedojedl, nákup, který už nikdo nezaplatil, rozestlané školkové postýlky. Asi nejprofláklejším turistickým místem tohoto druhu je ukrajinské město Pripjať a celá zóna kolem jaderné elektrárny Černobyl (taky jsem tam byla, na fotky a článek koukněte sem). Tady se z toho už stala vyložená turistika a tyhle stopy času se tu už vyloženě aranžují kvůli hezčím fotkám na instagram. V tomhle článku se můžete dočíst, že některé černobylské panenky neokousal zub času, ale spíš touha postapokalyptickym estetičnu.

pozůstatky mlýna v zaniklé osadě Königsmühle v Krušných horách

V našich končinách podobně masivní balení kufříků proběhlo s vyhnánim Němců po druhé světové válce. Do některých domů se brzy nastěhovali noví obyvatelé. Pokud vaše rodina pochází ze Sudet, možná vaši předci a příbuzní taky bydleli nebo stále bydlí v nějaké té nemovitosti po Němcích. Možná po nich mají věci. Tak to prostě bylo. Některé osady se ale dosídlit už nepodařilo a zvláště v pohraničí řada vesnic zanikla úplně. Tam po jistou dobu kvetoucí vesnice nebyly úplně žádaný, takže je většinou armáda srovnala se zemí.
 
Jednou z takových zaniklých osad je Königsmühle v Krušnohoří, kde kdysi žila asi padesátka lidí, kteří museli po roce 1945 odejít. V Königsmühle se od roku 2012 koná land artový festival. Díla zdobí osadu po celý rok a připomínají život, který tady kdysi byl a najednou zmizel. Navíc tím, že pozvaní land artoví umělci by měli tvořit jen z materiálu dostupného na místě, tak upevňují ještě více genia loci zaniklé vesnice a upozorňují nejen na její smutnou historii, ale i dějiny celého regionu.

land artová instalace v zaniklé německé obci Königsmühle

Königsmühle bývalo drsné místo k životu. I dnes se sem nedostanete autem, musíte pěkně po svých, což je ale jedině dobře. Přece jen ta pouť, kterou sem musíte vykonat stejně jako lidé kdysi, tvoří velkou součást kouzla místa. Rodačka z Königsmühle, paní Rosemarie Ernst, o vesnici řekla: „Ano. Byl to konec světa. Hlavně v zimě. Lidé byli úplně odříznutí od světa.“ Zřejmě díky tomu, že sem nevedla žádná solidní cesta, aby mohla přijet těžká technika, unikla vesnice zboření. Vnitřky domů sice byly rozebrány, ale obvodové zdi zůstaly.

cesta do zaniklé německé osady Königsmühle v pohraničí

Energie tohohle místa je úžasná. Je to takový zvláštně kouzelný svět, trochu strašidelný, trochu tajemný a vlastně tak nějak neuchopitelný. Každý návštěvník ho asi vnímá jinak. Děti samozřejmě nejvíc vnímaly tu tajuplnost, já zase ty smutné dějiny, ale také sílu odpuštění a smíření. Jak jsem se dozvěděla od
@akrasbra na instagramu, k jednomu z torz domů prý stále chodí paní, kterou tehdy vysídlili. Nejspíš paní Rosemarie Ernst. Zasadila u něj růže.
 
PS: V nejbližší obci Háj se prakticky nedá parkovat. My zde byli obytňákem v době lockdownu, tak jsme za poplatek mohli využít parkoviště prázdného penzionu. Nejbližší veřejné parkoviště je u Skiareálu Klínovec. Do osady je to odtud cca 3 km.

zaniklá osada Königsmühle v Krušných horách

land artová instalace v zaniklé osadě Königsmühle

zaniklá německá osada Königsmühle v pohraničí

land artová instalace v zaniklé osadě Königsmühle v Krušných horách

zaniklá sudetská osada Königsmühle

land artová instalace v zaniklé vesnici Königsmühle

and artová instalace v zaniklé vesnici Königsmühle

zaniklá německá osada Königsmühle v Krušných horách

zaniklá osada v Königsmühle v Krušných horách



Může se vám líbit

0 comments