Město ve tvaru hvězdy / italská Palmanova - uneseni

Město ve tvaru hvězdy / italská Palmanova

by - 23.2.22

centrální náměstí v italském městě Palmanova
 
Inspirací k psaní může být i hnusný počasí. Měla jsem sice nakouslýho něco úplně jinýho, ale všudypřítomný déšť a vítr mě zanesl do města Palmanova v severní Itálii. Tehdy nám tam počasí bylo nakloněné tak, že jsme museli vytáhnout holiny i deštník. Ani jedna z věcí není standardní výbavou našich cestovních zavazadel, ale deštníky jsou naštěstí standardní výbavou našeho auta a s těma holinama mě asi nějak při balení osvítilo nebo co.

V Itálii jsme se tehdy ocitli neplánovaně. Celý tenhle výlet byl až na pár pracovně nutných bodů série spontánních rozhodnutí, ale kalkulovala jsem s možností, že se ocitneme někde u moře v počasí ne úplně vhodnym na bosý nohy a ty holiny by se mohly na běhání po pláži v listopadu vcelku hodit. Nakonec to putování proběhlo po trase LublaňIdrija – Postojnské jeskyně – GradoAquileia – Palmanova – Terst – Záhřeb a tenhle článek je takový poslední dílek skládačky a tip na další zajímavý místo co vidět, až pojedete do severní Itálie k moři.

italské město Palmanova v dešti

I když Palmanova je město, které je zajímavější ze vzduchu než ze země. Je totiž postavené ve tvaru devíticípé hvězdy a vzniklo kvůli obraně Benátské republiky ze severu a východu. Město bylo kompletně vybudováno na zelené louce a představuje vrcholný doklad renesančního městského plánování, postaveném na přísné racionalitě a ideálních tvarech. Upřímně řečeno vyprojektovat a postavit kompletní město je snem leckterýho architekta doteď, ale jen málokomu se to podaří. Navíc život má tendenci do těchto architektonických vizí házet vidle. Čas maže a mění narýsované čáry, život se přelévá sem a tam a hradby postupem staletí přestávají mít svůj smysl.

Proto je taky Palmanova tak unikátní, protože v téhle prakticky původní podobě se zachovalo jen velmi málo míst. Města se rozšířila, hradby šly k zemi a jejich místa zaplnily široké bulváry. Unikátní je i to, o jak rozsáhlý podnik šlo a jak rychle byl realizován. V roce 1587 se benátská vojenská administrativa rozhodla vytipovat vhodné místo pro postavení ideální bastionové pevnosti. Roku 1593 (symbolicky v den výročí bitvy u Lepanta) byl položen základní kámen, v lednu 1594 bylo na stavbu povoláno 7480 dělníků a za tři roky byla pevnost už obranyschopná.

půdorys města Palmanova ve tvaru hvězdy, screenshot z navigace v telefonu

Do města vedly a stále vedou tři brány a všechny cesty se sbíhají na centrálním náměstí uprostřed. V podstatě šlo o uskutečnění plánů na ideální renesanční město podobné tomu, jak ho navrhoval například Filarete. Navrhování utopických měst se vůbec věnovala řada renesančních architektů včetně velikána Leonarda da Vinci. Ten je sice dnes nejvíce znám jako malíř, ale v podstatě se zabýval snad vším, čím se zabývat šlo, včetně vojenského inženýrství a architektury. Proto se také můžete setkat s tím, že Palmanova je jakési Leonardovo město a bylo inspirováno jeho pracemi.  Zde je ale přání spíše otcem myšlenky a nejspíš i marketingovou strategií. Co si budem, génius da Vinci prostě prodává.

Hradby jsou dnes městu prakticky k ničemu, takže se proměnily v místo oddechu a relaxace. Stal se z nich park, který můžete projít po značených stezkách nebo objet na kole. Tuhle okružní procházku nebo projížďku bych si dala moc ráda, protože jak jsem psala, Palmanova svoje krásy ukazuje hlavně ze vzduchu. Proto má smysl celý opevnění aspoň obejít, abyste získali nějakou představu. Jenže jak jsem taky psala, měli jsme pěkně hnusně a na velké chození to fakt nebylo, i když aspoň na krátkou procházku k hradbám jsme se vydali.

hradby města Palmanova v severní Itálii

Jinak jsme zvládli jen oběd, prohlídku kostela a expozici různých renesančních strojů na náměstí. Mimochodem dost mi tu utkvělo, že v nabídce v restauraci U dvou delfínů měli pizzu UNESCO. Samozřejmě jsem si ji musela dát a vlastně jsem ještě nezmínila, že Palmanova byla roku 2017 přidána na seznam UNESCO jako součást zápisu Benátskéobranné stavby 16. a 17. století.

Palmanova ovšem není jediné město ve tvaru hvězdy, i když v téhle kategorii je rozhodně číslo 1. Fascinující hvězdný tvar má například Naarden, místo posledního spočinutí Jana Amose Komenského. Na další hvězdná města se můžete kouknout do tohoto nebo tohoto článku. Třeba se vám někdy poštěstí kolem nějakýho z nich letět letadlem.

ulice města Palmanova v sevrní Itálii

pohled z centrálního náměstí k jedné z bran města Palmanova
Z centrálního náměstí vidíte až k bráně do města

starý půdorys města Palmanova
Palmanova kdysi, repro dle: www.messynessychic.com

letecký pohled na půdorys města Palmanova ve tvaru hvězdy
Palmanova dnes, repro dle: visitworldheritage.com

mapa hradeb města Palmanova proměněných v park

dnešní hradby města Palmanova v severní Itálii
Hradby dnes

expozice starých strojů na centrálním náměstí města Palmanova


Palmanova, interiér hlavního kostela

expozice strojů na hlavním náměstí severoitalského města Palmanova

expozice strojů na centrálním náměstí města Palmanova

Deštová Palmanova, restaurace U dvou delfínů
Deštivé uvítání, vpravo zmiňovaná restaurace U dvou delfínů

Pizza UNESCO! Příště bych volila jinou, trochu těžká kombinace pro můj žaludek.


jídlo v italské restauraci
Ale jinak všechno velmi fajn

severoitalské město Palmanova náměstí


Může se vám líbit

0 comments