Kláštery Český Krumlov – nejlepší místo, kam můžete vyrazit (nejen) v Krumlově a (nejen) s dětmi - uneseni

Kláštery Český Krumlov – nejlepší místo, kam můžete vyrazit (nejen) v Krumlově a (nejen) s dětmi

by - 27.3.19


Dojmy z cest jsou strašně nevyzpytatelný a závisí na ohromnym množství proměnných. Jestli se dobře vyspíte, najíte, jestli to samý platí pro zbytek posádky, hormonální nerovnováha, fáze měsíce, počasí, jestli natrefíte na blbce, jestli stojíte ve frontách, jestli vám někdo šlápne na kuří oko a mohla bych pokračovat do nekonečna. Nalijme si čistého vína, ale prodírat se milionem turistů se dvěma kočárky, nepatří k zážitkům, který bych si o volných víkendech přála jezdit do Českýho Krumlova opakovat. Proto i můj minulý článek nebyl ke Krumlovu úplně přívětivý.

Prostě jsem to nechápala. Přišlo mi, že je u nás plno jiných pěkných měst, kde žádnou přetlačovanou hrát nemusíte, tak proč jezdit zrovna do Krumlova? Ale pak to přišlo. Krásný den bez použití ostrých loktů v těch kouzelných krumlovských kulisách a najednou to do sebe všechno zapadlo. Je to tam. Já si ten Krumlov normálně zamilovala. Stačilo strávit den v Klášterech Český Krumlov.


Daleko od hlučícího davu


Doslova ve stínu turisty okupovaného zámku se nachází rozsáhlý klášterní komplex, kde plyne čas úplně jinak, kde na vás dýchne úplně jiná atmosféra, všechno je tu takový klidný a trochu magický. Prostě jako v klášteře. Dříve tu žili minorité a klarisky (a taky bekyně neboli jeptišky-nejeptišky, víc si o nich přečtěte v článku o Bruggách), pak se jim ovšem za okny prohnalo pár století s mnoha dějovými zvraty, rušení klášterů při josefínských reformách (nashle klarisky) a finální tečka přišla na 600. narozeniny kláštera v roce 1950. Komunista tyhle věci prostě uměl. Stejně jako starat se o památky vyloženě v rukavičkách, takže si dovedete představit, jak to tu dopadlo, a buďme rádi, že to nespadlo. V roce 2014 se ale započalo s komplexní revitalizací celého areálu a dnes je zde muzeum. A přesně tohle klášterní muzeum jsme nedávno navštívili. A přesně tohle klášterní muzeum může za to, že jsem teď z Krumlova tak nadšená.


Muzeum hrou


Abychom se ale nechápali špatně. Slovo muzeum Kláštery úplně nevystihuje. Na slově muzeum jsou totiž nánosy prachu stejně jak na těch muzejních vitrínkách. Hlavně se ničeho nedotýkat, pěkně si přečtěte popisky a ticho bude. Místo, kam s dětma povětšinou jít nechcete, páč čucháte průser. Přitom jde muzea dělat tak, aby to bavilo všechny. A aby se návštěvníci něco dozvěděli, protože o to by mělo jít především.

Přesně tohle vychází v Krumlově na 100% a nejskvělejší je na tom hlavně jedna věc. Jde to i bez drahý techniky. Základem totiž je si všechno moc prožít, vyzkoušet si to, moc si na to sáhnout. To prostě řekne víc než pouhý popisky a vitrínky. I když ty samozřejmě taky být musí. Gotickou madonu děckám na hraní prostě nedáte. Jen chci říct, že Krumlov je krásným příkladem, jak to jde dělat jinak i s omezenými prostředky. On už jen ten přístup zaměstnanců. Jsem zvyklá na kustody, od kterých slyšíte tak akorát: „Pssssssst!!!“ V Krumlově jsou kustodi spíše průvodci, kteří se vás ujmou a ukážou vám, kde co v expozici je, co si tu můžete vyzkoušet, vyrobit, na co sáhnout. Prostě s návštěvníkem komunikují. Nehledě na to, že se i starají, aby ty interaktivní prvky fungovaly a bylo z čeho tvořit a na co sahat. Což bývá na podobných místech kámen úrazu.


Co tu vlastně uvidíte?


A teď konečně k těm expozicím, které v Klášterech Český Krumlov najdete. Zjednodušeně bychom to mohli rozdělit na expozici pro rodiny s dětmi (Interaktivní expozice lidských dovedností) a pro dospělé (Život a umění v českokrumlovských klášterech). Dětská část přibližuje, jak se žilo ve středověku a dozvíte se třeba o skladování potravin, bylinkách, hračkách nebo o tom, jak to bylo ve středověku s knihami. Vlastně se tak nějak dozvíte, k čemu všemu tehdy kláštery byly dobrý.

Expozice pro dospělý je už víc pro dospělý. Mnoho krásných uměleckých děl, na které se sahat samozřejmě nesmí, ale i zde jsou tu a tam nějaké interaktivní prvky a navíc i pracovní sešity pro děti. Ono upřímně stačí, že mají děti něco hledat a už to je hodně vděčný. Vyzkoušeno třeba v katedrále v Antverpách. Tam mají hezké pracovní listy pro děti taky.

Kromě tohohle všeho probíhají v Klášterech různé akce. V době naší návštěvy tu byl postní jarmark, takže jsme mohli ochutnat různé dobroty (za mě byl nejlepší ten cider!). Koukněte na program na web nebo na facebook. A navíc je tu ještě řemeslná ulička, kde si taky můžete něco vyrobit (řemeslné dílny najdete tady). Prostě je tu toho moc! Rozhodně máte program na celej den. My vlastně tentokrát ani jinam do Krumlova moc nevyšli, což je pro mě zřejmě základ dobrýho vztahu. Protože přesně ta amosféra, kterou najdete v Klášterech a blízkym okolí, Krumlovu sluší nejvíc.

Najdete tu i model Českýho Krumlova
Zrovna tahle část mě dost zajímala. Kdyby mě to tak děti nechaly v klidu přečíst. Tak příště...

Udělejte si svůj bylinkový čaj!

Udělaly, odvezly, vypily...



Když už jsme se tak vyfintily, je nutná pořádná dokumentace.

Všechny tyhle šaty si tu můžete vyzkoušet

A taky jednu pořádně těžkou košili


Občerstvení je taky nutnost


Místní speciální platidlo 



Sůl do koupele jsme taky vyráběly, ostatně vyráběly jsme snad všechno, co šlo

Obrazy ze soli taky


Sklepení a expozice o tom, jak se dřív skladovaly potraviny

Si sdělujou dojmy asi

Takže přijeďte, je to tu boží!



Může se vám líbit

0 comments