Stralsund a tři věci, pro který mám slabost - uneseni

Stralsund a tři věci, pro který mám slabost

by - 26.2.20

pohled na historické centrum Stralsundu z kostelní věže


Jestli mám pro něco slabost, je to cihlová architektura. Asi máme prostě v Čechách moc omítky, takže jak na mě někde vykouknou červený cihly, jsem ztracená. Nejlíp když se k tomu přidá ještě nějaká ta voda, trocha mořskýho vzduchu, ryba k obědu v pěkný restauraci a v ulicích takovýho města bych mohla prochodit střevíce.

Severoněmecký Stralsund přesně takový město je. Vede odtud úctyhodně dlouhej most na ostrov Rujana, takže jestli se na něj někdy vydáte trochu vykoupat nebo vyfoukat, přes Stralsund určitě pojedete (o našem pobytu na Rujaně se dočtete v tomhle článku). Doporučuju si ve Stralsundu udělat delší zastávku nebo se sem rovnou vydat na samostatný celodenní výlet. Abych řekla pravdu, jeden den stejně nestačí a k vidění je tu toho víc než dost.

výhled z věže kostela Panny Marie ve Stralsundu

Nejkrásnější výhled je z kostelní věže

Jestli mám pro něco slabost, jsou to kostelní věže. Přesněji řečeno lezení na kostelní věže a vyhlídky z nich. Ony jsou vždycky ty soustavy schodů a prapodivných žebříků poměrně dobrodružná věc, když to lezete s malýma dětma. Chvílema máte pocit, že zdechnete, chvílema, že se určitě přizabijete, ale když vylezete nahoru a vidíte pod sebou celý město, je to pocit, kterýmu se jen tak něco nevyrovná. Výstup na věž kostela Panny Marie (Marienkirche) ve Stralsundu byl z těch náročnějších záležitostí, ale ten výhled byl jeden z nejkrásnějších mýho života. Vidíte odsud až na Rujanu včetně celýho toho dlouhatánskýho mostu.

Kostel byl zbudován koncem 13. století a je jedním z typických příkladů cihlový gotický architektury. Jeho věž byla několikrát poškozena bleskem a následně přebudována a poměrně zajímavý je, že v letech 1549-1647 šlo o nejvyšší stavbu na světě. Roku 1647 věž zasáhl další blesk, ta pak dostala svojí nynější barokní podobu a o svoje výškový prvenství přišla. Ony ty věže někdejších nejvyšších budov obecně celkem padaly, tady k tomu najdete zajímavou tabulku. Dnes je věž 104 metrů vysoká, což asi takhle – Petřínská rozhledna má 65,5 metru, takže z toho si můžete odvodit, jaká makačka to nahoru na Marienkirche asi bude. Ale řikám vám, stojí to za to. Akorát asi volte jiný oblečení než sukni. Část lezete po žebřících a opravdu hodně tam fouká, takže moje krásná letní plisovaná sukně mi poměrně často vlála nad hlavou.

oceanárium ve Stralsundu

Krásy podmořských světů

Jestli mám pro něco slabost, jsou to oceanária. Možná proto, že u nás nemáme moře, ale obecně mě prostě koukání na rybičky a vodní živočichy hrozně fascinuje a uklidňuje. Prostě tohle já radši než klasickou zoologickou. Zatím nejvíc nás oslnilo oceanárium v Lisabonu, to je fakt bezkonkurenční, ale to ve Stralsundu je v těsnym závěsu. Expozice tady ukazují život v Severnim moři a klade důraz na ekologickou výchovu. Prostě je tu ukázáno, jak člověk mořským zvířatům škodí, třeba i hlukem, a je tu plno podnětů k zamyšlení, co pro mořský svět můžete udělat. Třeba když už kupujete mořský ryby, dát přednost těm z udržitelnýho rybolovu. Poznáte je podle takový tý modrý značky s rybičkou a písmeny MSC. 

Kromě mořských ryb je tu i řada herních prvků včetně těch vodních, který najdete na střeše hned vedle tučňáků. A teda koukat od tučňáčího bazénu na historický město to je pořádná paráda. Velká paráda musí být také Mořské muzeum, kde mají zase domov mořské želvy a podvodní živočichové tropických krajů a Středozemního moře. Velká bomba je, že tohle muzeum sídlí v budově středověkýho kláštera, což je pro nepoužívaný klášter rozhodně originální uplatnění. Místo mnichů želvy.

Jenže klášterní moře a oceanárium je v jednom dni už docela velký sousto, takže to si necháváme na příští návštěvu. My přijeli dopoledne, prohlídli si Marienkirche, vylezli na věž, prošli centrum města, kde jsme taky zakotvili na oběd, a pak se vydali do oceanária, kde jsme byli skoro až do zavíračky. Mimochodem v Marienkirche maj i dětský kouteček. To jsem v kostele ještě neviděla, ale nápad to není vůbec blbej. A na oběd bych vás zavedla na hlavní náměstí Alter Markt do Wulflamstuben. A dejte si třeba matjesy. Ostatně pro ty mám od návštěvy Rujany velkou slabost taky.

s dětmi na věži kostela Panny Marie ve Stralsundu
Nahoře na věži. Fučelo tam fakt dost

most na Rujanu, pohled z věže kostela Panny Marie ve Stralsundu
Ale ten výhled! Tady most na Rujanu

výstup na věž kostela Panny Marie ve Stralsundu
Schody a žebříky, těch si tu užijete!

interiér kostela Panny Marie ve Stralsundu
Interiér Marienkirche

dětský koutek v kostele Panny Marie ve Stralsundu
A kreslicí koutek

interiér kostela Panny Marie ve Stralsundu

kostel Panny Marie ve Stralsundu
Takhle ta věž tak vysoká nevypadá...

radnice ve Stralsundu
Překrásná radnice

historické náměstí ve Stralsundu
V tom překrásnym starym cihlovym domě je ta mnou doporučovaná restaurace

matjesy v restauraci ve Stralsundu
Mňam!!! I na děti jsou fajn zařízený, pastelky, prostírání s krávou, dětský jídla...

ulice Stralsundu
Ale kdyby se vám náhodou stýskalo po domově, je tu Zlatá Praha!

ulice Stralsundu

tučňáci na střeše oceanária ve Stralsundu a historické centrum
Tučňáci na střeše oceanária

roztomilý tučňák
Roztomilouš

medúza v oceanáriu ve Stralsundu

oceanárium ve Stralsundu

ryba v oceanáriu ve Stralsundu

vodní a herní prvky na střeše oceanária ve Stralsundu
A ještě nějaký to hraní na střeše oceanária



Může se vám líbit

0 comments