S radostí skočit do roku 2022 / Naše plány a sny v rodinném fotokalendáři - uneseni

S radostí skočit do roku 2022 / Naše plány a sny v rodinném fotokalendáři

by - 17.11.21

titulní fotka našeho fotokalendáře na rok 2022

 Víte, co je bucket list? Nebo jste se snad někdy setkali s bačkorovým seznamem? Zjednodušeně řečeno je to takový seznam přání, seznam věcí, které chcete během života stihnout. Používá se to ale i pro kratší časové úseky. A my se dneska koukneme na to, jak si vytvořit vlastní rodinný bucket list na rok 2022. Bucket list, který budete mít pořád před očima, který vám bude pořád připomínat, cože to sakra chcete stihnout. Bucket list totiž nacpeme do rodinného fotokalendáře z vašich vlastních fotek.

Seznamy jsou fajn věc. Aspoň mně pomáhají. Když totiž úkoly, přání a sny zůstávají zapsaný jen v mojí hlavě, snadno na ně zapomenu. Stává se z toho: co jsem to jen chtěla? Pokud jsou ale někde vyloženě viditelné, definované, prostě leží černý na bílym, je mnohem složitější se jim vyhnout a je mnohem větší pravděpodobnost, že se splní. A tak jsem si řekla, že si s dětma sepíšeme, co chceme v příštím roce zažít a vložíme to do fotokalendáře, který budeme mít po celý rok 2022 před očima.

Pojďme se tedy podívat, jak na to. Článek vznikl ve spolupráci s firmou Tiskařík. Na jejich stránkách si můžete podobný fotokalendář vytvořit. Doporučuji taky kouknout na článek „Jak si uchovat vzpomínky“, kde najdete různé tipy na fotoknihy, alba, památníčky. Teď se bude hodit dvojnásob.

karty s jednotlivými měsíci a přáními


Jak na rodinný bucket list?

Tohle je ta nejjednodušší část. Připravte si dvanáct kartiček s názvy jednotlivých měsíců, udělejte si pár hodin čas a prostě si jen povídejte, co chcete dělat v lednu, co v březnu. Prohlíželi jsme fotky v mobilu za posledních 12 měsíců, koukali do archivu stories na instagramu, vzpomínali, co bylo fajn a co bychom chtěli překlopit i do budoucna. Přece jen ty děti v tom vymýšlení potřebují trochu pošťouchnout, jinak jsou dost zaseklý v přítomnosti. My zapsali zhruba 3-4 aktivity ke každému měsíci.

karty s jednotlivými položkami bucket listu a hotvý fotokalendář

Jak si vytvořit fotokalendář?

Další důležitý krok je výběr fotek. Jedna titulní na kalendář a pak jedna ke každému měsíci. Snažila jsem se hledat vždy fotky z toho konkrétního měsíce. Potom jsem hledala ilustrační fotky k jednotlivým aktivitám. Do kalendáře je možné vkládat obrázky i k jednotlivým dnům, což mi přijde lepší než jen písmenka. Takhle prostě vidíte, že si máte udělat výlet za sněženkami nebo jet do autokina. Všechny fotky jsem uložila do jedné složky.

Když máte tohle připraveno, jdete na web tiskařík.cz, zvolíte „Fotokalendáře“ a potom „nástěnné poznámkové, americký“. Tam už si potom vyberete motiv, který se vám líbí nejvíc a můžete začít tvořit. V kalendáři jsou předvyplněné veškeré svátky. Ty jsem mazala (nechala jsem jen Vánoce a Velikonoce) a místo nich vložila naše plány s konkrétní fotkou. Šikovné je, že si tam můžete doplnit svátky a narozeniny celé široké rodiny nebo jiné významné dny. Takže na ně pak třeba nezapomenete. Práce se systémem je opravdu jednoduchá a intuitivní, ale pokud byste si s něčím nevěděli rady, mají na webu také tipy a triky, kde je plno informací, které vám s orientací a tvorbou pomůžou.

titulní fotka našeho fotokalendáře - naše rodina na výletě

Co je v našem rodinném bucket listu na rok 2022?

Normálně je nápadů plno, ale když si pak máte sednout a najednou je napsat na papír, začnete tápat. Tady tedy pro inspiraci ty naše.

Leden – stavět sněhuláka, sáňkovat, jít do Kočičí kavárny, lyžovat

přání na leden - sáňkování

Únor – vyrábět dárky k narozkám, jít na karneval, jít do divadla

přání na únor - karneval

Březen – udělat si výlet za sněženkami, namalovat si kytičky, jet do autokina na Strahov, jít do Chuchle do zookoutku

přání na březen - udělat si výlet za sněženkami

Duben – tvořit velikonoční zajíčky, ozdobit vajíčka, udělat si lodičky a jít je pouště k potoku

přání na duben - tvořit velikonoční zajíčky

Květen – jet do Rakouska, jít do přírody pozorovat kytky, jít do Botanické zahrady, udělat si výlet na kole

přání na květen - pozorovat květiny

Červen – pozorovat ptáky, kreslit motýly, jít na zmrzlinu, jet do Vraňan pro jahody, výlet do Solvayových lomů

přání na červen - jít na zmrzlinu

Červenec – jet k moři, chata s holkama, jet do Dalešic, jet se koupat do Oslavan

přání na srpen - jet k moři

Srpen – jet do aquaparku, jet do Stříteže, výlet do jeskyně, výlet do Znojma do Granického údolí

přání na srpet - výlet do Znojma do Granického údolí

Září
– jít do školy, udělat si výlet do lesa, nasbírat kaštany a udělat si zvířátka, jet na Šumavu

přání na září - dělat kaštanová zvířátka

Říjen
– tvořit z listů, vyřezat si dýně, udělat si halloweenský karneval

přání na říjen - vyřezat si dýně

Listopad – zahrát si společně hru, loučit se s přírodou, vyrábět vánoční ozdoby, jet do Sladovny Písek, vyrobit adventní věnce

přání na prosinec - užít si klidný advent a Vánoce

Prosinec – napsat Ježíškovi, upéct cukroví, ozdobit stromeček, koukat na ohňostroje
 
Seznam není nějaké dogma. Když si něco nesplníme, nic se neděje. Spíš je to taková inspirace a má nás to k těm hezkým věcem pošťouchnout. Žádný depky z toho, že neplníme plán. Tenhle fotokalendář jsem udělala hlavně pro radost a hezký zážitky. Ostatně hezký bylo už jen to tvoření. Tak jsem zvědavá, kolik se nám toho podaří splnit. A co vy? Pustíte se taky do svého bucket listu na rok 2022?



Může se vám líbit

0 comments