Drážďany s dětmi - uneseni

Drážďany s dětmi

by - 28.3.24

 
historické centrum Drážďan a břeh Labe

Drážďany, město krutě poznamenané bombardovánim za druhé světové války a nájezdy divokých Čechů na Primark. I když už Primark nějaký ten pátek stojí v Praze na Václaváku, Drážďany pořád vypadají jak česká kolonie. Můj vztah k městu byl v posledních letech spíše vlažný. Přišlo mi, že kromě galerií, kde jsem už byla, a těch několika znovupostavených památek mi vlastně nemá co nabídnout. Po poslední návštěvě tenhle názor, ale hodně přehodnocuji. S dětmi mi naopak Drážďany přijdou jako báječná lokalita, kde je aktivit tak na týden.

Semperova opera v Drážďanech

Proč se vydat na pár dní do Drážďan?

Občas nás někam zavedou úplný přízemnosti. Třeba hračkářství. Smyths Toys jsme objevili v Berlíně a když jednou takhle nedošla včas hračka, která nutně měla dojít, protože to byl ten největší sen, a v ČR to nebylo k sehnání, vydal se David na otočku věc koupit do obchodu Smyths Toys do Drážďan. Vrátil se s tím, že hračkářství je absolutně skvělý, mají tam všechno, navíc levnějc a že tam někdy s dětmi musíme jet.

Příležitost se naskytla po cestě k moři do Dánska a nakonec jsme se tu rozhodli strávit rovnou tři dny. Usoudili jsme, že kromě hračkářství je tu míst, která stojí s dětmi navštívit, víc než dost. Všechna místa uvedená v tomto článku jsme ani nezvládli během té jedné návštěvy. V Drážďanech jsme s dětmi byli už dříve například v rámci našeho pobytu v Altenbergu a na závěr článku najdete ještě výčet míst, která nám zůstávají do budoucna.

zámek Moritzburg

Moritzburg

Začneme mimo Drážďany v blízkém zámku Moritzburg. Modří už vědí, že je to ten legendární zámek, kde se natáčely Tři oříšky pro Popelku s Libuškou Šafránkovou. Na schodech tu najdete opuštěný střevíček, do kterého se snaží nasoukat nohu všichni, co jdou kolem. K Moritzburgu by stálo za to napsat samostatný článek, těch možností je tu hodně. Dá se jít do zámku, který obklopuje rozsáhlý park, jehož součástí je i malá zoo. Já bych se někdy v budoucnu ještě ráda podívala do domu německé umělkyně Käthe Kollwitz, o které jsem psala v článku o protiválečném umění.

zábavní park Oskarshausen u Drážďan

Oskarshausen

Za městem ještě chvíli zůstaneme, opačnym směrem se kousek od Drážďan nachází zábavní park Oskarshausen. Nejde o nějak extra rozlehlé či výjimečné místo, ale děti návštěvou rozhodně neurazíte. Vstup sem je zdarma, na některé atrakce se platí, ale dá se koupit fun pas a pak už na většině atrakcí neplatíte nic. Upozorňuji, že je tu zakázána konzumace vlastního jídla. Vouchery na fun pasy se celkem často rozdávají (aspoň já ho potkala párkrát na parapetu ve školce) a na něčem zábavní park vydělávat musí. Kromě toho tu jsou různé dílničky, milion serepetiček a muzeum iluzí, které se platí zvlášť. Počítejte, že i s voucherem na fun pas tahle návštěva úplně levná nebude.

obrovské hračkářství Smyths Toys v Drážďanech

Hračkářství Smyths Toys

Draho vás vyjde i hračkářství Smyths Toys v nákupním centru Elbe Park. Hraček tu je v nabídce tolik, že se děti nebudou moct rozhodnout, co by chtěly dřív. Ceny řady hraček jsou výhodnější než u nás, takže to sem dávám i jako tip na vánoční nebo narozeninové nákupy.

poklady v klenotnici Grünes Gewölbe v Drážďanech

Grünes Gewölbe, jedna z nejbohatších klenotnic Evropy

A teď k poněkud jiným, neplastovým pokladům. Grünes Gewölbe je jedno z těch míst, kde jsem z českýho překladu zoufalá. Název Zelená klenba mi totiž evokuje tak akorát průchod s popelnicema a ne jednu z nejbohatších klenotnic Evropy. Dokonce tak bohatou, že se stala dějištěm jedné z největších uměleckých loupeží posledních let. Zmizely tehdy šperky odhadem za miliony a miliony euro, přičemž historická hodnota byla samozřejmě nevyčíslitelná. Navíc médii proběhla zpráva, že to celý měl na svědomí gang trpaslíků.

Jelikož holky detektivní případy milují, přišlo mi jako dobrý nápad do Grünes Gewölbe zajít. Samotné historické prostory i vystavené poklady jsou absolutně fascinující a navíc tu můžete obhlédnout i místo činu a podívat se, co jak bylo a co se podařilo najít a vrátit. Vstupenky do historické Grünes Gewölbe je nutné koupit na určitý časový slot. Dále je potom možné jít do nové klenotnice, kde jsou všechny možné drahé a kuriózní předměty vystaveny v klasických vitrínách. Pro děti je určitě zajímavé i tohle, to řemeslo je neuvěřitelný a jsou tu fakt totální kuriozity jako miniaturní řezby na třešňových peckách. Součástí vstupenky jsou pak i další místa Rezidenčního paláce jako Zbrojnice nebo věž, ze které je nádherný výhled na Drážďany.

koupání v Labi v Drážďanech

Břeh Labe a mušle

Svlažení ve vodě přijde za horkého letního dne vhod. Břeh Labe je v tomto směru v Drážďanech dosti přívětivý, takže si tu můžete okoupat nohy, ti stateční z vás případně i vykoupat. Navíc se tu dají najít i mušle, takže s dětmi absolutní ideál. Máčet nohy v řece v historickém centru s výhledem na nejznámější památky je skvělý zážitek.

dětské muzeum Svět smyslů v Muzeu hygieny v Drážďanech

Muzeum hygieny

Název zní sice trochu obskurně, ale v zásadě jde o vědecké muzeum a jeho hlavní expozice je věnovaná dobrodružství jménem člověk. Pro děti je tu část zabývající se smysly, kde můžete zkoumat, sahat, čichat, poslouchat, koukat, jen to ochutnávání chybí. Aspoň si nevybavuju, že bychom tam něco olizovali. Muzeum jsme navštívili během našeho pobytu v Altenbergu. Článek o pobytu v Altenbergu můžete brát jako pokladnici dalších tipů, kam se vydat v okolí Drážďan.

Staří a nový mistři

Za uměním jsme v Drážďanech s dětmi zatím nebyli, ale nelze to tu nezmínit. V nádherném Zwingeru najdete staré mistry včetně Raffaelovy proslulé Sixtinské madony. V budově Albertinum nedaleko Frauenkirche vás čekají zase noví mistři, což je 19. století a dále. Tady bych zvláště upozornila na dílo Caspara Davida Friedricha.

břeh Labe v historickém centru Drážďan

Co dalšího navštívit s dětmi v Drážďanech

Kousíček od Frauenkirche je také Muzeum dopravy. Název opět nezní moc přesvědčivě, ale opět by mělo jít o expozici s interaktivními a herními prvky, kde to děti bude bavit. V Drážďanech je také zoologická zahrada, což je vždycky sázka na jistotu.

Já bych se někdy velmi ráda podívala do drážďanské Markthalle a Zpívajícího domu. Oboje najdete ve čtvrti Neustadt, která je celkově modernější, hipsterštější, prostě celkově víc cool a víc žije. Pokud budete chtít dobrý kafe, budete nejpíš muset taky sem. My pochodili v podniku Lucky Cat Coffee. Je to i pražírna, tak můžete odjet domu se suvenýrem.

David zase chtěl hrozně vidět takzvanou Skleněnou manufakturu Volkswagenu. Což sice není můj šálek kávy, ale jestli máte děti, co milujou auta, určitě za tenhle zážitek budou milovat i vás.

káva v drážďanském Lucky Cat Coffee

Kde v Drážďanech s dětmi spát a kde jíst

Úplně na závěr si ještě neodpustím doporučení hotelu, protože byl naprosto exkluzivní – na břehu Labe, kousek od centra, rodinný pokoj jsme měli velmi velkorysý včetně ledničky a jídelního stolu, byl tu bazén, ale hlavně ty snídaně! Já miluju hotelový snídaně a v zásadě toho k nim ani moc nepotřebuju. Stačí mi fakt, že tu snídani pro mě někdo připraví a že si můžu vybrat z pár možností. Ale tady ovšem byly různý specialitky včetně spreewaldských okurek a uzenýho lososa. Nepopírám, že do Drážďan se chci vypravit znovu i kvůli tomu hotelu - takže Maritim Hotel Dresden, fakt báječný to tu bylo.



Velmi příjemně nás překvapila i italská restaurace Kahnaletto. Loď kotvící na břehu Labe kousek od Semperoper vypadala i podle zpraseného jména italského malíře Canaletta, který proslul svými pohledy na Drážďany jako klasická turistická past. Ale tak děti, nouze, hlad, prostě jsme šli a můžeme doporučit. Nezastírám, že je to tu dražší a poněkud nóbl, ale místo a hlavně to jídlo stálo za to. Celkem mě to tu vystřelilo z kecek a nebyl problém se domluvit na nesofistikovaném jídle pro děti (jako těstoviny s máslem).

Prostě krásný jsme to v Drážďanech měli. Sice to nebyl zrovna budgetový pobyt, ale užili jsme si to velmi, takže pokud si budete chtít dopřát, hotel i restauraci doporučujeme všema deseti.

hotel Maritim Drážďany
Hotel Maritim z protějšího břehu Labe

hotel Maritim interiér
Uvnitř hotelu

zahrady Moritzburgu
Romantický majáček v Moritzburgu

zoopark Moritzburg
Zoopark v Moritzburgu

Popelčin střevíček na zámku Moritzburg
Popelčin střevíček

Muzeum hygieny čich
Muzeum hygieny

Muzeum hygieny v Drážďanech expozice o sluchu

dýňové slavnosti v Oskarshausenu
Dýňová sezona v zábavním parku Oskarshausen

drážďanská čtvrť Neustadt


výhled na Drážďany
A jeden výhled na Drážďany na závěr



Může se vám líbit

0 comments