Kam za vánoční atmosférou / 5 tipů na adventní výlety s dětmi - uneseni

Kam za vánoční atmosférou / 5 tipů na adventní výlety s dětmi

by - 28.11.23

 
Já s dětmi a betlém ve skanzenu v Přerově nad Labem

Vánoce, Vánoce přicházejí a my se jako každý rok chceme s dětmi trochu naladit. Kromě pečení cukroví, vyrábění vánočních přáníček nebo jedlých dárků a všelijakého tvoření se vydáváme na výlety s vánoční atmosférou. V tomhle článku najdete několik tipů na adventní výlety, které s dětmi rádi doporučujeme. A vlastně i něco, co až tak nedoporučujeme. Uvařte si svařák/čaj/horkou čokoládu a směle do čtení.

foukané skleněné ozdoby z Poniklé ve výrobním procesu

Skanzen Přerov nad Labem

Kde jinde hledat tradiční české Vánoce než ve skanzenu? Skanzeny ze svojí podstaty přibližují lidem tradice a někdejší život, takže logicky přesně tady najdete doslova Vánoce jako z pohádky. My máme zkušenost s předvánočním skanzenem v Přerově nad Labem, kde byly v chaloupkách vystavené všelijaké betlémy, stromečky, formičky, ozdoby, cukroví a dozvěděli jste se tu o vánočních zvycích a tradicích úplně všechno. Pro děti navíc byly připravené i tvůrčí dílničky, kde se například zdobily perníčky.

V přerovském skanzenu také dělají mikulášskou nadílku. Na aktuální akce se podívejte na jejich webové stránky. Návštěvu skanzenu ještě doporučujeme spojit s obědem v restauraci Na Jitrách. Dětský kouteček sice nemají, ale pro děti mívají omalovánky, skvěle vaří a celkově je to hodně příjemný rodinný místo, kam se rádi vracíme. A pokud máte Přerov nad Labem z ruky, zkuste vyhledat skanzen ve vašem okolí. Určitě tam také bude nějaký vánoční program.

Vánoce ve skanzenu v Přerově nad Labem

Poniklá

Perličkové ozdoby z Poniklé se dostaly až na seznam nehmotného dědictví UNESCO a bylo mým velkým přáním se sem podívat. To se mi povedlo letos koncem září, což bylo na vánoční atmosféru trochu předčasné, na druhou stranu jsme si tu návštěvu užili bez davů a na exkurzi jsme byli sami.

Tradice ruční výroby vánočních ozdob ze skleněných foukaných perliček sahá v Poniklé až do 70. let 19. století a, jak se na exkurzi dozvíte, výroba se od té doby moc nezměnila. Vzhled samotných vánočních ozdob se s dobou samozřejmě vyvíjel a dnes se kromě tradičních vzorů vyrábí i moderní designové kolekce. Vše si můžete prohlédnout ve firemním obchůdku, kde mají i kreativní dílničku a svoje ozdoby si tu můžete z perličkových komponentů vytvořit. Držet se můžete osvědčených vzorů nebo tvořit vyloženě dle vlastní fantazie.

tvoření v dílničce v Poniklé


Dílnička je malá, takže teď před Vánoci tam bude nejspíš k nehnutí, ale tvořivé sety s návodem si lze koupit i domů (mají i v eshopu na webu – hledejte hobby sety). Doporučuju začít menší obtížností, snažit se dát dohromady zvonek nebo konvičku je o nervy (vyzkoušeno za vás). Před Vánoci je vzhledem k velkému zájmu nezbytné exkurze rezervovat. Kousek od prodejny je potom i krámek Nad věcí, kde mají skvělou kávu (liberecká pražírna Nordbeans) a před krámkem je ještě parádní hřiště. Holky tu z toho byly tak nadšené, že jsme sem jeli hned dva dny po sobě.

perličkové ozdoby v krámku v Poniklé

Šumavské sklárny

Konec září je obecně náš oblíbený čas nákupu vánočních ozdob. Nějak nám to často vychází, že se v tu dobu ocitneme někde, kde se vánoční ozdoby vyrábí. Kupu skleněných baněk na stromeček jsme takhle koupili ve sklárnách v Anníně a sklárny obecně jsou další dobrý tip, kam se během adventu vydat na výlet a na nákupy.

Zlaté časy šumavského sklářství jsou nenávratně pryč, ale několik jich zde stále ještě funguje. Sklárna v Anníně byla založena roku 1796 a patří k nejstarším dosud fungujícím provozům v České republice, i když to s ní taky vypadalo bledě. Jednu dobu zde fungovala jen brusírna a vlivem jakýchsi majetkových poměrů, nepoměrů a změnou majitele se brusírna přesunula do nedalekého Rajského dvora a v Anníně jsou tak „sklárny“ dvě. Obě se tváří jako jediné pokračování annínské tradice a z naší návštěvy nám přišlo, že vztahy tu jsou trochu napjaté.

vánočná ozdoby z Annína

V první z nich najdete muzeum a prodejnu. Dle webovek by se tu mělo i foukat, ale to se během naší návštěvy nedělo. V druhé vás vezmou na exkurzi, kde se dozvíte i něco o historii a ukážou vám i broušení skla. Navíc tahle annínská sklárna si zahrála i v Policii Modrava. Webovky jsem vypátrala zde.

Další šumavskou sklárnu ještě najdete ve Stachách. Tam to na mě sice nepůsobilo až tak vánočně, baňky tu měli poněkud střízlivý a bez vánočního kýče, ale zase si tu můžete svůj skleněný výtvor vlastnopusně vyfouknout. Pro děti super zážitek. Akorát raději upozornění – jeden den vyfukujete a druhý den si výrobek můžete vyzvednout.

foukání skla ve sklárně Stachy

Muzeum betlémů Karlštejn

Klasika všech klasik. Muzeum s velkou kolekcí betlémů všech možných tvarů, materiálů a velikostí včetně různých kuriózních a také mechanických, které si můžete spustit. Během adventních víkendů a mezi vánočními svátky tu jsou pro děti také připravené tvořivé dílničky, takže si ještě odnesete nějaký ten poklad domů.

Každoroční vánoční výstava s betlémy bývá také v pražské Betlémské kapli. Taky jsme byli, je to určitě hezké, ale oproti Karlštejnu jsme se tu potkali s výrazně větším množstvím lidu. Pokud máte možnost návštěvy v nějaké neexponované časy, dejte si to, o víkendu bych zkusila spíš ten Karlštejn. Výhodu tady je, že hrad Karlštejn je otevřen celoročně, takže prohlídku můžete s Muzeem betlémů spojit. Akorát se nezapomeňte pořádně oblíct. Hrady bývají v zimě fakt vymrzlý.

Muzeum betlémů na Kalštejně expozice

Výlet za vánočními světýlky

Trend posledních let jsou různé světýlkové výstavy a vánoční výzdoby. Už několik let má naprosto kouzelnou vánoční výzdobu Třebíč a procházka mezi všemi těmi světýlky je navíc úplně zadarmo. Mapku všech světelných instalací najdete zde.

Vím, že krásná výzdoba byla loni v parku ve Světlé nad Sázavou, kam jsem se hrozně chtěla podívat, ale nepovedlo se mi to. Letos se bohužel nemůžu dogooglit, jestli bude zas.
Hodně se ale rozšířily různé placené výstavy světýlek. Taková Světla vyprávějí už najdete v pěti českých městech. V Praze potom ještě Lumina Park a letos ještě Winter Wonderland v Letňanech.

vánoční Třebíč

A kam spíš ne?

Určitě budou lidi, který to milujou, ale za mě je teda Vánoční dům v Karlových Varech totální svatyně vánočního kýče a v kombinaci s předvánočními davy je to totální noční můra. Hlavně mi to přišlo spíš jako projekt s cílem odrbat z návštěvníků co nejvíc peněz. Zaplatíte vstupný (550 Kč za rodinnou vstupenku!), abyste v podstatě procházeli obchoďákem plným vánočních cetek, který si můžete (a máte) koupit. Kdyby šlo aspoň o nějakou originální českou tvorbu nebo něco rukodělného, ale jsou to samý cetky z Číny. Muzeum medvídků, což je spíš taková přehlídka prachu a roztočů, je už spíš jen takový ospravedlnění toho vstupnýho. Nebo to prostě někdo neměl kam dát.

medvěd ve svatebním v muzeum medvídků

Další vánoční místa na blogu

Pokud vám tahle inspirace nestačila, na blogu je několik dalších článků s vánočními místy. Na adventní trhy jsme jednou vyrazili do Řezna, což je město na seznamu UNESCO, kde je toho mnoho k vidění i v nevánočním čase. Absolutně kouzelnou atmosférou dýchá i německé Krušnohoří, kde je i Seiffen, město ze všech nejvánočnější. Bývá tu plno turistů, ale stojí to za to. No, a od 26. 12. jsou zase k vidění třešťské betlémy, které byste aspoň jednou v životě, dokud je ta tradice ještě živá, měli vidět.

Vánočních míst je určitě mnohem víc a budu ráda, když do komentářů doplníte další. Přeji vám všem krásný a hlavně klidný adventní čas a díky za čtení!

skanzen v Přerově nad Labem
U betléma ve skanzenu v Přerově nad Labem


kovář ve skanzenu
Ze skanzenu jsme si odvezli čerstvou podkovičku.


výroba ozdob v Poniklé
Výrobní proces ozdob v Poniklé

výroba ozdob v Poniklé



perličkové ozdoby z Poniklé, co jsme si koupili
A tyhle nám letos budou zdobit stromeček!

Tahle vlastnoručně vyrobená hvězdička taky

sklárna Annín
Sklárna-brusírna Annín - ta z Policie Modrava

sklárna Stachy
Sklárna Stachy


Naše vlastnopusně vyfouknuté zvonečky

vánoční výzdoba Třebíč
Třebíč


Lumina Park Praha loni


Muzeum betlémů Karlštejn
Muzeum betlémů Karlštejn



dílničky v Muzeu betlémů Karlštejn

vánoční dům Karlovy Vary
A nakonec karlovarská svatyně vánočního kýče. Děti to samozřejmě chtěly koupit všechno :)






Může se vám líbit

0 comments