Vánoční Antverpy - uneseni

Vánoční Antverpy

by - 25.12.23

 
vánoční strom na náměstí v Antverpách

Cestovat v období kolem vánočních svátků může být celkem peklo. Všichni se přesouvají za rodinami nebo naopak co nejdál od nich. Letenky stojí majlant. Na druhou stranu je to doba vánočních trhů a kouzelné výzdoby. Města pyšnící se historickou architekturou vypadají v tomhle období pohádkově. Ještě když je popráší sněhová peřina.

Jedním z míst, kam kupodivu bývají letenky z Prahy každoročně poměrně levný i v době vánočních svátků, je Brusel. Vysvětluju si to tim, že v centru Evropské unie prostě přes svátky nikdo být nechce. A jelikož Belgie není zrovna rozlehlý stát, máte z Bruselu v dosahu další krásná města jako Bruggy nebo Antverpy. A přesně na průzkum téhle trojice jsme se jednou po Vánocích vydali.

ulice v Antverpách

Den v Antverpách

Let z Prahy do Bruselu byl poměrně brzy ráno a ubytovat jsme se mohli až odpoledne. Chodit s dětma, kufrem a tehdy ještě kočárem po městě se nám dvakrát nechtělo, a tak jsme se rozhodli si na dva dny půjčit auto a z bruselského letiště zamířit přímo do Antverp (další den jsme dali moje vysněný Bruggy). V zásadě jsem si předem nedělala žádný rešerše, v plánu bylo pouze se vydat do nakladatelství Plantin-Moretus, které je na seznamu UNESCO, někde se najíst a cournout se po centru. Ani mi nedošlo, že Antverpy jsou město, se kterým je nedomyslitelně spjat barokní malíř Peter Paul Rubens.

Peter Paul Rubens, obraz Snímání z kříže v antverpské katedrále

Peter Paul Rubens, barokní superstar

Dnes by si Rubensovy krasavice nejspíš vysloužily přednášku o kardiovaskulárních chorobách a krém proti celulitidě, v 17. století byl ale Rubens věhlasná a žádaná značka a také mimořádně produktivní dílna. Jeho obrazy dnes tak najdete skoro v každé světové galerii, ale jeho opravdu nejlepší díla najdete v katedrále Panny Marie v Antverpách. Alespoň dle mého názoru.

Určitě v tom hraje roli i umístění v působivém prostoru katedrály, v každém případě jsou obrazy Vztyčení kříže a Snímání z kříže absolutní mistrovství. Díky ústřední diagonále jste vtáhnutí do děje, jednou vnímáte pohyb směrem vzhůru a obrovský vypjetí sil, podruhé u Snímání z kříže zase vnímáte pohyb dolů a máte pocit, jako by na vás padal celý svět. Zároveň se tu píše množství dalších mikropříběhů, prožitků a emocí. Tahle emocionálně vypjatá díla se prostě vyplatí vidět na vlastní oči.

Peter Paul Rubens, obraz Vztyčení kříže v antverpské katedrále


V antverpské katedrále jsou ještě dvě falší Rubensova díla a množství dalších uměleckých pokladů. V době naší návštěvy tu byla i moderní instalace reagující na uprchlickou krizi, která byla v božím místě milosrdenství hodně působivá. Pokud jde o Rubense, tak další díla můžete vidět v Rubensově domě, kde jsme tedy nebyli. Dle webu je ovšem aktuálně v rekonstrukci. To ovšem není všechno a kam dále v Antverpách za Rubensem se dočtete zde.

Peter Paul Rubens, detail obrazu Snímání z kříže


Nakladatelství Plantin-Moretus

My ovšem neměli času nazbyt a po krátké procházce centrem (a hlavně po obědě) jsme se vydali ke zlatému hřebu Atverp. Alespoň podle seznamu UNESCO. Mimochodem i zde máte šanci natrefit na nějakého toho Rubense.

Nakladatelství a tiskárna Plantin-Moretus vznikla v 17. století a po tři století byla nejvýznamnějším podnikem svého druhu v Nizozemsku. V tehdejší době to znamenalo být centrem vzdělání a mít silné vazby na evropské vzdělance a umělce. Jednoduše řečeno tu vydávali v podstatě všechno, co za něco stálo, dělali to velmi kvalitně a k výzdobě děl spolupracovali s prvotřídními umělci (včetně Rubense). A samozřejmě měli i prvotřídní vybavení. Právě tři století knihtisku se otiskly do jejich nakladatelství, ze kterého je dnes muzeum, kde si můžete prohlédnout kompletní vybavení někdejší tiskárny: tiskařské lisy, sady raznic a matric, sazárnu, ohromné knihovny, kanceláře… Zároveň muzeum dokumentuje i historii celé podnikatelské rodiny a samozřejmě je tu veškeré reprezentativní vybavení, jelikož místo podnikání bylo i místem žití.

nakladatelství Plantin-Moretus


Stojí za to si to tu projít, i když s sebou máte děti a na nějaký bedlivější studium a rozjímání nemáte prostor. Fajn bylo, že pro děti tu byl malý koutek s omalovánkami a vystřihovánkami. Ty mi sice daly aspoň kousek času na to rozjímání a klidné zkoumání, ale zároveň jsme hned druhý den v Bruselu museli sehnat pastelky, aby holky mohly dále vybarvovat. Tehdy jsem byla ještě amatér, který si s sebou na cesty nezabalil pastelky! Od tý doby už tuhle chybu nedělám, protože pastelky a ještě lépe i omalovánky umí být záchrana v mnoha situacích. Třeba když v restauraci čekáte na jídlo.

dětský koutek v muzeu Plantin-Moretus

A jestli máte ještě chvilku

Zaběhněte se podívat k Sint-Annatunnel, což je historický podchod, kde mají dřevěné eskalátory. Doporučuju zařadit zvláště, pokud budete v Antverpách s dětmi. Bude jim to připadat zábavný. Pokud budete bez dětí (nebo se staršími dětmi), zkusila bych muzeum módy a nějaký ten shopping. Antverpy jsou totiž město dost proslulý módou. Absolventi zdejší Královské akademie výtvarných umění kdysi se svojí módní avantgardou dobyli světová přehlídková mola.

A pokud budete z Antverp mířit dál, koukněte tady na blogu taky na článek o Bruggách a Bruselu.

PS: Když jsme odcházeli, jeden z hlídačů v Plantin-Moretus na nás promluvil česky. Říkal, že do Česka často jezdí a byl hrozně rád, že si svoji češtinu mohl aspoň trochu potrénovat. Tak schválně, jestli ho při své návštěvě potkáte (pokud tam tedy ještě pracuje).

ulice v Antverpách

katedrála v Antverpách


interiér katedrály v Antverpách


instalace reagující na uprchlickou krizi v antverpské katedrále
Instalace reagující na uprchlickou krizi v antverpské katedrále


Panna Marie v antverpské katedrále

umělecká instalace v antverpské katedrále

nakladatelství Planitn-Moretus
Nakladatelství Plantin-Moretus

dvůr nakladatelství Plantin-Moretus




Může se vám líbit

0 comments