DIY vánoční dárky / Velmi pitelné vydání - uneseni

DIY vánoční dárky / Velmi pitelné vydání

by - 25.11.20

 

Předvánoční články už jsou na blogu tradicí. Hlavně ty tvořicí mě baví psát, vás baví je číst a letos jsem se těšila, že zase něco připravim. Přece jen v tomhle předvánočnim čase dřepíme doma víc, než je běžně zvykem a jestli s vámi doma dřepí i děti, pravděpodobně hledáte způsoby, jak jejich energii směrovat nějak kreativně. Třeba vyrábět drobný dárky lidem, se kterými teď nemůžete trávit tolik času, kolik byste chtěli.

Když mě oslovilo nakladatelství Smartpress, zda bych si u nich nechtěla vybrat nějaký ty knížky a dát o nich vědět svým čtenářům a sledujícím, neváhala jsem minutu a za druhou minutu jsem měla nápad na článek. Kuchařka a kreativní inspirace v jednom, kniha Láska prochází kuchyní od Denisy Bartošové, je přesně to, co se mi na letošní vánoční článek perfektně hodí.

Přišla zásilka a já se s holkama nadšeně pustila do vaření, pečení a tvoření. Pekly jsme sladký, slaný, dělaly nutellu, o čemž teda psát nebudu, ale byla to příjemná náplň covidových karanténních dní, protože jedině v kuchyni jsem měla pocit, že mám život tak nějak pod kontrolou a celý to bylo takový útulný, bezpečný a prostě dobrý.


Jako vánoční dárky jsem ale chtěla udělat věci, který se poměrně jednoduše předávaj, dobře skladujou a prostě můžou ležet bez úhony pár hodin třeba pod vánočnim stromkem. Což bych s paštikou úplně nepodnikala. A taky, aby splňovaly moji představu vánočního dárku, protože krabice sušenek je u stromku poněkud divná, krabice čaje už je ok, i když to vlastně nemá žádnou logiku. Nakonec jsou z toho samý nápoje, kterýma ale určitě uděláte kýbl radosti.


Dárek první – čaj

Vlastnoručně vyrobený pytlíky s čajem mi přijdou jako dárek fakt geniální, protože s tim vedle nešlápneš a babičku potěšíš. V knížce si teda suší vlastní bylinky, my bychom toho s holkama v listopadu už moc nenasušily, takže jsem nakupovala. Směřovala jsem to teda spíš ovocně (sušený jablka, pomerančová kůra, šípky, rakytník…), jelikož jsem věděla, že holky z toho budu míchat ty svoje lektvary hlava nehlava a z výrazných bylin by mohly vzejít děsivý kombinace. Vyspělejší stvoření to můžou vzít víc bylinkářsky a míchat k sobě bylinky, který dohromady mají i nějaký ty léčivý účinky.


Potřebujete tedy: sušený ovoce/kytky/bylinky, nezažehlovací vlizelín (koupíte třeba u Stoklasy, tam teď otevřeno maj), šicí stroj nebo jehlu a nit, provázek, sešívačku a kus čtvrtky.

Vlizelín nastříháte na pruhy cca 6 x 20 cm. Na nějaký velký přesnosti si tady hrát nemusíte. Pruh přehnete napůl, po obou stranách sešijete (nejlíp na stroji, ale dá se i v ruce), aby vznikla kapsička. Tu jednoduše naplníte čajovou směsí (stačí lehce přes půlku) a zavážete provázkem. Aby to bylo ještě víc od srdíčka, vystřihla jsem ze čtvrtky malý srdíčka a ke konci provázku je přicvakla sešívačkou.

Pytlíky s čajem pak můžete uložit do ozdobných plechovek/krabiček/čehokoliv. My polepily a pomalovaly papírový svačinový pytlíky. Pro tenhle předvánoční čas upřímně doporučuju koupit děrovačku – sněhovou vločku. Využijete třeba i na výrobu vánočních přání.




Dárek druhý – zázvor s medem a citronem

Zatimco u prvního dárku makaly hlavně děti, tady se bude muset činit hlavně dospělí a trouba. Nebo sušička na ovoce, jestli ji máte.



Na cca 4 skleničky po 300 ml potřebujete: 500 g zázvoru, 2 chemicky neošetřené citrony, 2 chemicky neošetřené limety, 1 kg kvalitního medu. Tyhle údaje vyloženě opisuju z kuchařky, protože já tady jela od oka.



Zázvor omyjete, oloupete a škrabkou naškrábete na tenký plátky, který dáte sušit do trouby na 50 stupňů na hodně hodně dlouho. Prostě, až to není mokrý. Pak omyjete limety a citrony, rozkrájíte je na čtvrtky, ty pak na tenký plátky a zase sušíte. Klidně si na to vyhraďte celý víkend, stát u trouby nemusíte. Když máte dosušeno, plníte sklenky sušenou směsí a zaléváte medem. Sklenice jsme tentokrát ozdobily jednoduchýma vánočníma nálepkama. Dobrou službu by určitě udělaly třeba i slupovací barvy na sklo.




 

Dárek třetí – jahodový likér

A nakonec něco krapet ostřejšího. Na Vánoce sice všude voní vaječňák, ale jelikož mám mrazák plnej jahod, rozhodla jsem se využít jahody. Výsledek je víc než dobrej a k vánoční pohodě se podobný sladký pitíčko víc než hodí.



Na cca litr likéru jsem dala 500 g mražených jahod (originální recept používá 500 g čerstvých na dva litry, takže klidně můžete míň, záleží, jak moc to chcete jahodový), 400 ml Havany (nebo jinýho bílýho rumu), 200 g cukru a sedmičku bílýho vína. Originální recept počítá s jinýma mírama, ale já si ze sedmičky Havany chtěla umíchat i pár cuba libre a navíc víno v 0,7 lahvi povětšinou chutná líp jak víno z litrovky.

Postup je jednoduchej. Jahody (zmrzlý) jsem hodila do velký lahve, ve který běžně dělám utopence, zalila je rumem a nechala 14 dní odpočívat v lednici. Poté jsem vše přecedila a jahody trochu vymačkala. V kastrolu jsem svařila víno s cukrem, aby směs trochu zredukovala, nechala vystydnout a potom přilila k jahodovýmu rumu.



Flašky poměrně jednoduše a efektivně ozdobíte krajkou. Buď ji můžete na lahve přilepit (herculesem nebo oboustrannou lepicí páskou), nebo okraj prostehovat bavlnkou, zavázat a udělat lahvím „sukýnky“. Šablona na křídla je součást knížky, tak jsem to měla jednoduchý. Vy si budete muset nakreslit svoje nebo zapátrat na internetu (zkuste hledat něco jako „printable angel wings“ nebo „angel wings template“). A pak už jen na zdravíčko.

Všem čtenářům přeji krásný a klidný advent. A pokud mě chcete potěšit a inspirovat, napište mi, jaký DIY dárky letos děláte vy. Potěšíte mě taky, když nakouknete na web nakladatelství Smartpress. A tip pro moje blízký (jelikož přání odsud se často plní): Svobodná hra, Mayové nebo Recyklovaná kuchařka. Pusu posílám!



Může se vám líbit

0 komentářů