Sedím vysoko, vidím daleko (rozhledny a vyhlídky) - uneseni

Sedím vysoko, vidím daleko (rozhledny a vyhlídky)

by - 27.6.18

na výletě s dětmi

Na rozhledny jsem nikdy moc nebyla. Vylézt na kopec a koukat do kraje sice není k zahození, ale nějak zvlášť jsem to nevyhledávala. I když třeba vylézt na Letnou na pivo a koukat na Prahu se mi líbilo vždycky. Čim víc ale fotim, tim víc mě to táhne nahoru. Nejen kvůli těm fotkám, ale prostě ráda koukám do kraje. Vůbec je to báječný pocit, když se vyškrábete do kopce nebo do schodů a otevře se před vámi celý svět. A navíc jsou rozhledny a vyhlídky skvělý cíl výletů s dětmi.

Nevím, jestli jsem byla na těch nejkrásnějších a nejlepších v českých krajích, ale tady je můj rozhlednovo-vyhlídkový seznam. 


výhled z hory Říp

1. Říp

Možná je to klišé, ale myslím, že na Říp by se měl vyškrábat aspoň jednou každý Čech. Tady to přece všechno začalo. Přiznám, že mi to trvalo poměrně dlouho, ale nakonec jsem nahoru vyskotačila a těch krásných výhledů do kraje bylo po cestě víc než dost (článek o výletu na Řípu najdete tady). A když stojíte na tom kopci a koukáte na tu jistojistě úrodnou placku, co se rozprostírá na všechny strany, tak i chápete, proč se tady ten Praotec Čech vlastně usadil. Taky by mi to najednou přišlo jako dobrej nápad.


výhled z vyhlídky Tetín

2. Vyhlídka Tetín

S českými pověstmi je spojené i druhé místo našeho seznamu – Tetín. Tahle vesnice patří k nejstarším v Český republice a její vznik bývá spjat s bájnou Krokovou dcerou Tetou neboli sestrou Libuše „Vidím-město-veliké“. A aby těch slavných jmen nebylo málo, byla tu zavražděna svatá Ludmila, babička svatého Václava. Hrad, ve kterém byla uškrcena svým vlastním závojem, dávno odvál čas, ale dnes je odtud naprosto dechberoucí výhled na Berounku.


výhled na Máchovo jezero od hradu Bezděz

3. Hrad Bezděz

Naši středověcí předkové nebyli blbí a věděli, že když si o hrozících nájezdech cizinců nemůžete přečíst na internetu, je dobrý mít pořádný výhled do kraje. Pokud se vydáte na jakýkoli hrad, pravděpodobně narazíte i na pěknou vyhlídku. Bezděz založil nejspíš v 60. letech 13. století Přemysl Otakar II. a po jeho smrti se stal vězením jeho syna Václava a ovdovělé královny Kunhuty. Zemi tehdy spravoval kralevicův poručník Ota Braniborský a choval se k ní poněkud macešsky. O téhle době je také Smetanova opera Braniboři v Čechách, ale dost už historických odboček. Z Bezdězu je nádherný výhled na Máchovo jezero a není se co divit, že to tu Karel Hynek Mácha miloval (kuk na článek o našem pobytu u Mácháče).


výhled z rozhledny Žalý v Krkonoších

4. Rozhledna Žalý

A co by to bylo za seznam, kdyby chyběly Krkonoše. Nevezmu vás teda na Sněžku (mimochodem tam bych se v dohledné době ráda vyškrábala, ale rodina mi ten plán poněkud sabotuje), ale na horu Žalý. I když možná vlastně tahle naše rodinná vycházka na Žalý, která chvíli připomínala reality show „Survivor“, je důvod, proč se mnou na Sněžku už nikdo nechce. Pokud půjdete po značený cestě a ne skrz lesy a černý sjezdovky, bude to ale určitě fajn procházka. Kromě rozhledny, která tu stojí už od 19. století, tu najdete i horskou boudu s fajn borůvkovými knedlíky.


Prokopské údolí, vyhlídka nad Klukovickým koupalištěm

5. Prokopské údolí (vyhlídka nad Klukovickým koupalištěm)

A jedna čistě srdcová záležitost. V Prokopskym údolí jsou jistojistě i hezčí vyhlídky, ale tuhle já mám nejblíž a něco jsem se tam nachodila. Nalevo pod vámi je bývalý Klukovický mlýn, který bohužel neúprosně chátrá (nechcete ho někdo koupit a opravit?), napravo bývalé Klukovické koupaliště. Občas tu projede vlak, díváte se, jak se na vrcholcích skal na druhé straně údolí prochází lidi a vůbec si nepřipadáte jako v rušné Praze. Ideální místo na rande (pokud s sebou teda nemáte dvě děti).

A ještě tři místa, kde jsem nebyla, ale chtěla bych být!



výhled z Ještědu

1. Ještěd

Tak začneme tím, kde jsem vlastně byla. Ještěd byl první výlet, na který jsme se s Davidem vydali společně – lanovkou nahoru a pěšky po sjezdovce dolu. Mě ovšem strašně láká strávit víkend v hotelu Ještěd. Za prvé jsem fanda architektury a tenhle hotel a vysílač od Karla Hubáčka je prostě perla. A za druhé ten výhled! Z restaurace, z pokoje, z postele a procházky po okolí k tomu.
Aktualizace: Sen o Ještědu se splnil. Bylo to úžasný a víc o pobytu v hotelu Ještěd se dočtete tady.


vyhlídka Máj

2. Vyhlídka Máj

Z vyhlídky Máj je prý nejkrásnější pohled na Vltavu, což ví celá Praha, Středočeský kraj a vlastně i každý uživatel instagramu. Ostatně tam jsem na tuhle nádhernou vyhlídku poprvé narazila a chtěla se tam vydat. Pak jsem se ovšem doslechla, že tenhle nápad má každý víkend značný množství lidí, což ty romantický výhledy poněkud kazí. Inu, budeme si muset přivstat nebo nějak vychytat všední den. O jednom podařeném výletu na vyhlídku Máj si můžete přečíst na blogu u Jany, od které jsem si vypůjčila i fotku. Její popis je přesně ten důvod, proč jsme se na tenhle výlet ještě nevydali.


Repro dle: www.mapy.cz, jako autor uveden otakar hmmmmm


3. Mariina vyhlídka v Českém Švýcarsku

Jeden ze symbolů Českýho Švýcarska, kde jsem pro jistotu taky nebyla a ráda bych to napravila. A myslím, že zrovna z Mariiny vyhlídky, která tu poblíž Jetřichovic stojí v různých provedeních již 150 let, bude výhled na tohle právem populární místo stát teprve za to.


Jestli si chcete užít vyhlídky na maximum, přihoďte do batohu dobrý turistický dalekohled. Měl by být lehký, odolný a binokulární. V číslech se samozřejmě nevyznám, ale podle lidí povolanějších je pro turistiku ideální zvětšení 7–10x, průměr čoček by se měl pohybovat v rozmezí 42–50 mm. 

Máte nějaký svoje oblíbený rozhledny a vyhlídky? Budu ráda, když se o svoje oblíbená místa podělíte do komentářů. Inspirace totiž není nikdy dost. Krásným (nejen) výletům (a výhledům) zdar!

PS: Aktuálně jsme dost zamilovaný do šplhání na kostelní věže, tak o tom možná někdy příště.



výhled z hory Říp
Říp

Tetínská vyhlídka
Tetín

vyhlídka na Máchovo jezero
Já, moje tehdy nová prasátka házející kabelka a Mácháč v pozadí

na rozhledně Žalý
Přežili, na Žalý vylezli a i nějaký úsměvy rozdali

výhled z rozhledny Žalý
Výhled je odtud fakt k nezaplacení

chátrající Klukovický mlýn v Prokopském údolí
Bývalý Klukovický mlýn


Může se vám líbit

2 comments