Co vidět ve městě Buddhova zubu kromě Buddhova zubu, kterej stejně neuvidíte (Kandy, Srí Lanka) - uneseni

Co vidět ve městě Buddhova zubu kromě Buddhova zubu, kterej stejně neuvidíte (Kandy, Srí Lanka)

by - 13.2.19


Srí Lance už jsem pár článků věnovala (jako doslova pár – tuhle a támhle), ale k tý jediný UNESCO památce, kterou se mi tam podařilo navštívit, městu Kandy, jsem se ještě nedostala. A to už jsme tam byli před lety. Fakt jsme se teď o sobotnim večeru při prohlížení fotek doma nasmáli. No, ale když už se Srí Lanka objevila v článku s top destinacemi roku 2019, je načase s ní srovnat účty. A jelikož už mi paměť zas tak neslouží a o historii a dějinách umění Srí Lanky mám dost mlhavý představy, hodim sem prostě pár míst, který bych vám v Kandy doporučila neminout.


Chrám Buddhova zubu


Tahle položka je jasná. Díky Buddhovu zubu je Kandy tam, kde je. Mít Buddhův zub je něco jako mít Kristovu krev (že jo Bruggy). Přitahuje to hodně lidí, hodně se staví a vznikají tak parádní věci. Samozřejmě nepočítejte s tím, že Buddhův zub uvidíte. Je ukrytý ve zlatý schráně a i ta zlatá schrána se ukazuje jen někdy a tehdy taky očekávejte pěknou tlačenku. Při vstupu do samotného chrámu počítejte s bezpečnostními kontrolami, jelikož se tu v roce 1998 odehrál teroristický útok. Taky počítejte s tim, že si před vstupem do chrámu musíte sundat boty. Kdysi mi takový sundavání a odkládání bot přišlo jako vysoce traumatizující záležitost (víte, jak Carrie takhle přišla o fungl nový boty od Blahnika), dneska už jsem zocelená koberci dětských koutů. V každym případě tam maj na boty za poplatek šatničku. A vůbec počítejte s tim, že na Srí Lance prostě musí boty občas dolu, takže Blahnika si tam radši neberte.


Jezero a ostrov na něm


Hned vedle chrámu Buddhova zubu a královskýho paláce je jezero, které nechal vybudovat roku 1807 král Šrí Vikrama Rádžasinha. Uprostřed jezera je ostrůvek, kde měl údajně mít svůj harém. Aspoň tak praví legenda, kterou si pamatuju. Další legenda praví, že byl ostrov spojen s královským palácem tunelem. No, dneska se na něj můžete dostat lodičkou, ale nebyli jsme. V každym případě je to kolem jezera pěkná procházka.


Batika


Ke sbírání informací o Kandy a Srí lance vůbec mi tehdy posloužil průvodce Lonely Planet a jako vždy i server Tripadvisor. Právě tam jsem taky našla Jaymali Batiks Studio. Abychom si rozuměli, jedním ze suvenýrů, který si ze Srí Lanky můžete odvézt, je batika. Ale jako ne takováta hnusná batika, kterou si vaše teta kdysi krášlila oblečení. Na Srí Lance jsou s batikou schopný fakt čarovat. Kandy je takovym batikovym centrem a obchodů, dílen i továren na batiku je tu dost. Některý se daj i navštívit a můžete se tu s celym výrobnim procesem seznámit. Kdybych sem někdy v budoucnu zavítala, zrovna tu výrobu bych obhlídla ráda.

Pokud byste měli čas, zkuste obchodů a dílen obejít víc, ať můžete srovnat ceny a kvalitu. Možná nakoupíte levněji než u Jaymaliho. Ceny byly dost evropský, ale zas na druhou stranu bylo evropský i chování majitele, který nám nic nevnucoval a netlačil na nás (na Srí Lance věc nevídaná). Jaymaliho obchod je navíc v kandyjský tržnici a to byl sám o sobě docela zážitek. Což mi připomíná, že bych konečně ten obraz mohla nechat zarámovat a pověsit.


Hotel Helga’s Folly


No, a ještě jeden podnik západního nebo spíš trochu psychedelickýho střihu. Při placení se vám z evropských cen budou kroutit prsty, ale když jsem si v Lonely Planet přečetla o tomhle podniku, musela jsem tam jít. Trochu ujetá paní Helga da Silva (představuju si ji jako Cruellu de Vil ze 101 dalmatinů), která vyrostla ve světě koloniálních čajových konviček, hollywoodských drbů a marxistických revolucí (jo, tak to stojí na webu hotelu), v Kandy vytvořila tajný útočiště pro umělce a celebrity. Nebo aspoň tak se to prezentuje. No, minimálně Stereophonics tam byli a složili o tom píseň Madame Helga. A tajný to místo taky je, protože tuktukář, kterýho jsme si najali, aby nás tam dovezl, se po cestě ztratil. No, prostě na ubytko bych to nedoporučovala (ty ceny), ale pokud máte chuť si dát drink v lehce surrealistickym baráku jednoho z členů Adamsovy rodiny, jste u Helgy správně.


Botanická zahrada a turistolapky


Když to vezmu kolem a kolem, tak botanický zahrady asi potkáte jinde vyprděnější, ale měli jsme čas, takže jsme si šli prohlédnout tu v Kandy. Zase tady to bylo s plno exotickýma rostlinama a opicema k tomu. V každym případě to doporučuju víc než různý Spice Garden, na který se vás bezpochyby budou snažit v Kandy utáhnout. Vstup je sice zadara, ale pak se vám budou snažit narvat množství zázračných ajurvédskejch produktů a tak. Nás do jedný nakonec zatáhl řidič, kterého jsme si najali, aby nás odvezl z Kandy do Colomba na letiště, a myslim, že za to, že jsme si žádnou ajurvédu nekoupili (a on byl bez provize), nás chvíli nenáviděl. Vynahradili jsme mu to teda v krámu s dřevěnýma věcma a u slonů. Jako podobná turistická past fungujou i různý představení tradičních kandyjských tanců. Samotný tance by měly bejt fakt pěkný, ale provedení je prý často dost nevalný kvality. Prostě jde jen o to zkásnout turisty.

A tím bychom byli se Srí Lankou prozatím vyrovnaný. Prozatim, páč dost UNESCO památek tam na mě pořád čeká. A co vy? Chystáte se, byli jste, co se vám líbilo nejvíc?




















Může se vám líbit

0 comments