Největší dárek je společný čas - uneseni

Největší dárek je společný čas

by - 14.12.22

 
společný polibek u Atomia v Bruselu

Čas. To nejcennější, co máme. Nikdo neví, kolik ještě.

Jestli mi ho ještě zbývá hodně, chtěla bych se jednou ohlídnout a říct si, že jsem si ten čas prožila fakt dobře. Že mám na co vzpomínat. A že jsem krásný vzpomínky nadělila i svýmu okolí.

Proto mi velký smysl dávají zážitkový dárky. Takový, kde darujete někomu společný čas. S vámi, s někým, koho má rád nebo klidně jen tak sám se sebou. Protože čas pro sebe je těžce důležitej, ale lehce se na něj zapomíná.

My plno takových dárků dostali a plno jich i rozdali. Už několik let chci udělat takový shrnutí, co se takhle dá dát, co nám udělalo radost nebo co bychom ještě chtěli. Pro vás to může být fajn vánoční inspirace. Výhoda je, že tyhle dárky seženete absolutně na poslední chvíli. Klidně ještě na Štědrý den ráno.

kvetoucí pražská Botanická zahrada na jaře

Botanická zahrada

Hned první položkou v seznamu popřu předchozí větu, protože pražská Botanická zahrada posílala dárkový vstupenky fyzicky. Fakt mi loni normálně přišly poštou. Letos už to na eshopu vypadá, že mají i e-vstupenky. V každym případě Botanická je nádherná snad ve všech ročních obdobích a já tam hrozně ráda chodim. Vybrat samozřejmě můžete jinou botanickou zahradu nebo třeba zoologickou, kterou máte rádi a je v příhodné vzdálenosti.

návštěva Národního divadla s dětmi

Národní divadlo

Dárek, který udělal radost dokonce i mojí babičce a ta už opravdu, ale opravdu nic nechce, všechno si šetří nebo je to pro ni přece zbytečný. Do Národního se ale se svojí sestrou vypravila. Volit můžete samozřejmě i další divadelní scény dle vkusu obdarovanýho. Výhoda těch starších, větších a zavedenějších je bohatší výběr žánrů i kusů.  

Pokud z toho chcete udělat jako fakt velký zážitek třeba pro drahou polovičku, můžete koupit lístky do nějaký věhlasný evropský nebo světový scény. Prostě do divadla, jehož návštěva je sama o sobě zážitek. Taková milánská La Scala by mohla být velká paráda, ale stačí klidně i Vídeň. Já jednou Davida podarovala lístkama na operu v Drážďanech.

výstava v pražském DOXu

DOX a jiné galerie a muzea

Radost mi udělaly taky lístky do pražskýho DOXu a vlastně budu mít radost z jakýchkoli vstupenek do muzeí, galerií nebo památek v ČR, ale tohle už není úplně pro každýho.

ubytování ve Winternitzově vile od Adolfa Loose - hlavní salon

Ubytování v architektonických klenotech

Jsou ale památky, kde se můžete i ubytovat. Což já řadím do kategorie největších zážitků. Přece jen tu architekturu chvíli opravdu žít je něco jinýho než tam strávit hodinu na komentovaný prohlídce. Já tyhle dárky miluju nejvíc.
S Davidem jsme byli takhle ubytovaný ve funkcionalistický Winternitzově vile. Zahrát si na jednu noc na majitele něčeho tak nádhernýho, byl absolutní sen. Stejně skvělý bylo i ubytování na Ještědu, kde se ubytujte v pokoji Retro, který je zařízen podle originálního návrhu O. Binara. Rozhodně to umocní váš zážitek, když to máte takhle komplet, ale úžasný je to tam i tak.

Ubytovat se dá i na různých zámcích a jiných památkách. Namátkou mě napadá třeba Chateau Kotěra od mýho velmi oblíbenýho architekta Jana Kotěry. Tam jsme zatím nebydleli, ale byli jsme aspoň v restauraci. Zkuste pogooglit „ubytování na zámku“, najdete zajímavý věci (třeba nocování na hradě Kost). Pokud jste spíš na netradičnější ubytování, noc můžete strávit i v protiatomovym krytu. A rodině s dětma (tohle bysme třeba velmi ocenili), uděláte zase velkou radost ubytovánim v Safari parku ve Dvoře Králové.

bruslení na zamrzlém Máchově jezeře

Wellness víkend

Pro konzervativnější povahy, co mají rádi tenhle ten odpočinek a nezačne jim po půl dni v sauně a páře cukat v oku, jsou tady různý wellness víkendy. Pokud to chcete low costovějc, zkuste poukázku na nějakou proceduru. Davidovi jsem kdysi nadělila vstupy do saunovýho světa a setkalo se to celkem s úspěchem.

Já wellness úplně nezvládám, ale jednou jsem nám nadělila romantický víkend na Mácháči a když jsme to máchání v bazénu, páření v páře a rožnění v sauně proložili procházkou a bruslenim na zamrzlym jezeře, bylo to velmi fajn. Vinaře by mohl potěšit pobyt v nově otevřenym hotelu vinařství Thaya u Znojma a rodiny s dětma zase hodně potěšíte jednou nocí v Aquapalace. To byl loni nejlepší dárek celých Vánoc.

rodinný výlet do Užhorodu

Letenky a cestovatelský zážitky

Náš oblíbený rodinný hit k životním jubileům. Tátu jsme vzali do Paříže, ségru do Černobylu a dědu do jeho rodiště Užhorodu. Náklady na oslavence jsme si rozpočítali a bylo to vždycky skvělý, i když organizačně náročný, co si budem.

návštěva oslí farmy

Zážitky s oslíky, lamami a jinou zvířenou

Dnes už se toho dá pořídit dost. Můžete se vydat na procházku s kozou, lamou nebo třeba oslem. Primárně tohle baví hlavně děti, ale ňuňat si roztomilý zvířata většinou baví i rodiče. My před pár lety navštívili oslí farmu a bylo hrozně zajímavý se o oslech něco dozvědět, nakrmit je, očistit, zkusit si jednoho vést a děti se na něm mohly i svézt. Myšleno, že jsme se vydali na procházku, ne že jsme objeli pár koleček v ohradě. V covidový době to byl vyloženě balzám na nervy a vzpomínám na to hrozně ráda.

Další podobný zážitky se zvířaty nemáme, ale hrozně ráda bych někdy vyrazila na lamí nebo velbloudí farmu.

Kapitánem lodi na den

Kdysi jsme hrozně chtěli strávit dovolenou v Holandsku ježděnim po kanálech. Jenže pak přišly děti a tohle bylo odloženo na dobu, kdy se naučí pořádně plavat. V Praze ale existuje možnost stát se na den kapitánem lodi a vyjet si po Vltavě. Zkoušky netřeba a když se půjčuje, nebude asi úplně nejsložitější tu loď uřídit. Podle mě dokonalý zážitek, o kterym mluvíme už několik let a furt jsme nebyli schopný si to objednat. Ale fakt chcem.

chlupatá křesílka na Ještědu a já

Kurz břichomluvectví

Trocha tý legrace na závěr. Kurz břichomluvectví jsem dostala letos od Davida k narozkám a i když jsem ten online kurz zatím vůbec neotevřela (a nevim, jestli otevřu), pobavilo mě to velmi a vykouzlí mi to úsměv několikrát do měsíce, když si na to vzpomenu. Ale je otázkou, jak by na podobný ujetosti reagovali jiný osoby. Třeba tchyni bych asi něco takovýho radši nedávala.

A jsme u konce. O řadě ze zmiňovaných dárků jsou i články na blogu, na který se můžete prokliknout. Když ještě na něco natrefim, přidám na konec. Jestli vás napadne něco, co bysme měli zažít nebo co se líbilo vám a nemělo by to ve výčtu chybět, napište to do komentářů nebo třeba pošlete mailem. Ráda doplnim.

Tak ať pod stromečkem letos najdete to, co si přejete, nebo to, o čem jste ještě ani nevěděli, že vlastně chcete. No, prostě ať máte radost a krásný zážitky.

Může se vám líbit

0 comments