Mám takový dinosauří období - uneseni

Mám takový dinosauří období

by - 15.7.20

dinopark Kleinwelka v Německu dobře dostupný z Liberce


Během života to potká každýho. Jestli to nebudete mít vy, bude to mít vaše ségra, brácha, dcera, vnuk nebo aspoň to dítě od sousedů. Dinosauří období. Zajímalo by mě, jestli už někdo uspokojivě vědecky vysvětlil, proč děti v určitý fází svýho života začnou být ujetý zrovna na dinosaury. Prostě to tak je a dá se na tom stavět i docela dobrej byznys. I když teda doufám, že opravdickej Jurskej park nikdy nikdo dohromady nedá. Z těch filmů mi to nepřišlo jako úplně dobrej nápad.

Já si v dětství dinosauřim obdobím prošla poměrně intenzivně a holky to před nějakou dobou taky chytly. Proběhlo plno dinosauřích výletů, aktivit a do bytu se nastěhovalo plno dinosauřích věcí. A tak nějak mám pocit, že když se o svoje dinosauří výletní tipy podělim, mnoha lidem by to mohlo být k užitku.

dinopark Kleinwelka v Německu dostupný z Liberce
Sauriepark Kleinwelka

Kam tedy za dinosaury?

Dinoparky se naštěstí zatím skládají z více či méně zdařilých dinosauřích modelů, který v některých případech i zahýbou hlavou nebo vydají nějaký ty zvuky, žádný opravdický příšery. Nejprovařejnější je síť DinoPark, kterých je po ČR několik a už se dokonce rozšířily i do dalších států. V Čechách je najdete v Praze, Plzni, Liberci, Ostravě a Vyškově. My byli ve Vyškově, kde mě to moc nezaujalo a doporučuju tam spíš zoologickou. Potom v Praze, kde je dinopark na střeše nákupáku Harfa a kde to mám poměrně i ráda. Dost jsem ocenila, že tam mají i jedinýho dinosaura, který byl nalezen v ČR, burianosaura augustai. Nakonec jsme nedávno zvládli i pobočku DinoParku v Liberci, která mě poněkud odrazovala, jelikož je uvnitř nákupního centra, ale kupodivu se nám tu nakonec z těch českých dinoparků líbilo nejvíc. Je to totiž koncipované víc jako herna a navíc skrz expozice vede i malý dobrodružný dinotrail pro děti, který si můžou proběhnout. Bydlet v Liberci, pořizuju permanentku.

Bezpochyby nejkrásnější setkání s dinosaury proběhlo ale v Saurierparku Kleinwelka kousek od Budyšína a tim pádem i poměrně kousek od českoněmeckých hranic. Z Prahy se to dá i na otočku, my to spojovali s pár dny na Ještědu. Skvělý je, že dinosauři tu nejsou v žádných ohrádkách, neoddělujou vás od nich žádný provazy a cedulky „Nesahat“, což je věc vcelku nevídaná. Některý z nich jsou součástí herních prvků, takže si můžete sjet třeba tobogán z diplodoca. Celý to je, jak kdybyste se stali součástí obrazů Zdeňka Buriana. Krajina plná dinosaurů. A jako největší gól mi přišlo, že to nevzniklo jako promyšlenej byznys plán, jen si prostě jeden Východní Němec v sedmdesátkách začal místo trpaslíků na zahradu modelovat dinosaury a nějak se to chytlo.

dinopark Vyškov
Dinopark Vyškov

Párek kostí v muzeu

Velmi vděčný jsou taky nějaký ty dinosauří kosti, na který je bohužel naše domovina poněkud skoupá. Pokud byste chtěli vyjet do zahraničí, tak hotová země zaslíbená jsou Spojený státy. Muzeum přírodní historie v New Yorku má tolik a tak obřích koster, že z toho pomalu nebudete moct spát. Jako teprve tady tváří v tvář vám dojde, jak obrovský ty potvory byly.

V Chicagu ve Fieldově muzeu mají zase největší kostru t-rexe, kterýmu láskyplně říkají Sue. Bohužel když jsme byli v Chicagu s dětmi, probíhaly na Sue jakési kosmetické úpravy, takže randíčko nebylo k mání. To jsme si tehdy ale vynahradili v Coloradu, kde jsou na dinosaury bohaté lokality a na opravdickou dinosauří kost si tam můžete sáhnout přímo na místě nálezu.

I v Čechách se ale nějaké ty expozice najdou a vlastně jich je i vcelku dost. Aspoň v Praze. Zkuste určitě navštívit Trilopark, kde vám ukážou, že trilobiti se uměli schoulit do klubíčka jako ježek nebo vás nechají sáhnout si na opravdickou mamutí stoličku. Není to klasické muzeum, ani zábavní park. Je to prostě takový interaktivní program, kde se děti něco dozví, něco objěví, něco vytvoří, prostě taková hra na paleontology. Vynechat samozřejmě nesmíte ani pravěkou expozici v Národním muzeu a zkusit můžete i Chlupáčovo muzeum v Praze, kde maj právě i jednu pěknou kostřičku. 

Pokud chcete vidět opravdické, obrovské, dechberoucí, originální dinosauří kosti, vydejte se poněkud překvapivě ne do muzea, ale opět do nákupáku. Koukám, že nákupní centra jsou nejen chrámy, ale začínají být i muzea naší doby. V pražském POP Outletu kousek od letiště najdete Dinosauria Museum Prague, kde uvidíte opravdovou kostru diplodoca. Rodinný vstupný vás sice bude stát ledvinu, ale zase chápejme, že ta kostra diplodoca zadarmo nebyla a jen tak někde ji neuvidíte. Koster tu je pár, ale v našich podmínkách jsou tyhle exponáty opravdu unikát. Celé je to navíc doplněno řadou interaktivních a edukativních prvků a taky neuvěřitelnou sbírkou minerálů a trilobitů. Berte to ale spíš jako návštěvu muzea a ne jako zábavní park, jinak budete zklamaní, i když různé herní prvky tu taky jsou.

obrovská kostra dinosaura v Přírodovědném muzeu v New Yorku
Muzeum v New Yorku a superobří dinosaurus

Za trilobity

Poměrně fajn věc můžou být taky geoparky, kde se seznámíte s vývojem planety Země. My na jeden narazili ve slovinskym městě Idrija, kde bylo všechno moc hezky popsaný, dinosaurus nechyběl, nějaký trilobiti taky byly a navíc jsme se tam dozvěděli o českym geoparku Železné hory, což třeba mě zaujalo poměrně dost. Ještě jsme to taky nezvládli, ale plno lokalit, různý naučný stezky a prvohorní a druhohorní zážitky to prostě chceš. V Praze případně vyražte do Prokopského údolí, který bylo na trilobity taky velmi bohatý. Teď už je to poněkud probraný, ale když budete mít kliku, šutr se zkamenělym kusem živočicha nebo rostliny taky najdete. Možná budete muset přivřít oko a zapojit trochu fantazie, ale děti budou z takovýho nálezu vedle.

návštěvnické centrum geoparku ve slovinském městě Idrija
Slovinská Idrija a informační centrum geoparku

Ještě pár dinosaurů jako bonus

Samozřejmě nás neminuly ani různý dinosauří knížky, který mě povětšinou moc nebaví číst. Nejradši mám asi Řekni mi Dinosauři s milionem otázek a odpovědí a hlavně samolepkama. No a potom Dinosauři od Emilie Dziubak, jejíž ilustrace teď miluje asi každý. Moc hezký jsou taky kartičky z malýho nakladatelství Bylo nebylo. Tam jsem se třeba dovzdělala o tom českym dinosaurovi burianosaurovi.

Ale hlavní pecka, co nám pomalu zachránila karanténu, jsou sety na výrobu dinosaurů ze sádry. Výhodou je, že pokud tohle koupíte, máte formu už navždy a můžete si zřídit dinosauří manufakturu. Sádru koupíte za pár šupů, akrylky už stojí víc, ale taky vás to nezruinuje. Velmi fajn je třeba tento set, my máme teda jen verzi s t-rexem a t-rexů plnej byt. Ještě lepší je pak set Mould & Paint (něco takového a viděla jsem to i prodávat v dinoparku v obchodě), který jsem ségře v roce 2010 přivezla z Chicaga, a jelikož máma ví, co se bude jednou hodit, pečlivě set uložila, když ségra z dinosauřích střevíců vyrostla. Z těch formiček se dají dělat magnety na lednici a nalepovací magnety taky koupíte leckde (třeba Stoklasa má). Prostě zábava na doživotí zaručena. Ten přes deset let starej dinosauří set se furt vyrábí a koupíte ho třeba na britskym Amazonu.

Dinosauřích hraček je samozřejmě bambilion, ty jsem přihodila tak bokem, ale pokud byste měli tipy na nějaký další hlavně tuzemský nebo jen kousek přeshraniční dinosauří výlety, sem s nimi. Ráda je do článku doplnim, ať nám to tu slouží jako takovej hezkej dinosauří rozcestníček.


Tipy od vás a děkuji za ně


Jeden krásnej tip na Istrii najdete dole v komentáři a další najdete na blogu u Hanky. Úžasně vypadá dinopark v rakouských Alpách cca hodinu od Salzburgu. Z muzeí s dinosauřími kostmi pak doporučujete: Galerie de Paléontologie et d'Anatomie Comparée v Paříži, berlínské Museum für Naturkunde, londýnské Natural History Museum a vídeňské Naturhistorisches Museum.

kreativní set na výrobu sádrových dinosaurů
Dinosauří magnetky v procesu a připravený vydat se do světa

dinopark na Rujaně
Pomoc zase dinosauři! Ani na Rujaně jsme si nenechali ujít dinopark

dinosauří klouzačka, dinopark Kleinwelka, Německo
Tady by se chtěl sklouznout každý - Saurierpark Kleinwelka

dinopark Kleinwelka v Německu
V Kleinwelce jste dinosaurům doslova na dosah

dinopark Kleinwelka v Německu

dinopark Kleinwelka v Německu
Obrázky jak od Buriana

dinopark Kleinwelka v Německu

dinopark Kleinwelka v Německu
A tady vidíte, jak ty příšery přichází k životu

dinopark Kleinwelka v Německu
V Kleinwelce maj taky takový dobrodružný "Jurský park" úsek. Nejdřív projdete zbořenou zdí...

dinopark Kleinwelka v Německu
...potkáte ožranýho dinosaura...

dinoprak Kleinwelka v Německu
...narazíte na dinosauří stopu, hovno a všude kolem se začnou ozývat divný zvuky...

dinopark Kleinwelka v Německu
...až dorazíte do bunkru s prázdnou dinosauří klecí. Tady už holky chtěly brát nohy na ramena.

narozeninový dort s dinosaurem
Dinosauří musel být i narozeninovej dort

dinosauři v Přírodovědeckém muzeu v New Yorku
A dinosauři v New Yorku

tyrannosaurus Sue z Chicaga
Chicagská Sue

dinosauří stopy na nalezišti v Coloradu
Stopy v Dinosaur Ridge, Colorado

pravá dinosauří kost v nalezišti
A dinosauří kost přímo v místě nálezu...strašně zajímavý, protože tu projíždíte paleontologický lokality, kde toho pořád je hodně k nalezení

dinopark Vyškov
Dinopark Vyškov

dinopark Harfa
Dinopark Harfa

dinopark Liberec
Dinopark Liberec
Dinosauria museum v Praze
Dinosauria museum v Praze




Může se vám líbit

4 comments