Bez oběda a uprostřed čarodějů (portugalská Coimbra) - uneseni

Bez oběda a uprostřed čarodějů (portugalská Coimbra)

by - 13.1.21


Vydat se do portugalskýho univerzitního města Coimbra v průběhu adventu, možná nebylo nejlepší načasování. Nevim, od kdy do kdy trvají v Portugalsku semestry, ale rozhodně to tam vypadalo jak po vymření. Normálně tu chcípl pes. Možná se studenti už rozjeli za rodinama, možná dřepěli na přednáškách, v každym případě na ulicích nikdo moc nebyl a studentský podniky byly zavřený a opuštěný. Tehdy mi to přišlo jak takový univerzitní ghetto. Když nejsou studenti, neni tu na univerzitnim kopci vlastně nic.

Ne, že by mi opuštěný města až tak vadily. Rozhodně mi vadí míň než ty přeplněný. Ale moc se tam nedá najíst, což se dvěma malýma dětma a absencí svačiny představuje trochu problém. Takže jo, z tohohle výletu si nejvíc pamatujeme zoufalý bloudění uprostřed monumentálních fakult medicíny a umění bez známky jedinýho rohliku. A to všechno v době oběda.



Většinou jdou turistický atrakce a jídlo tak nějak ruku v ruce. Tady buďte připraveni, že ne. Univerzitní budovy jsou na kopci, za jídlem budete muset sjet z kopce dolu. Naštěstí nás nasměrovali v prodejně lístků na prohlídky, což byla snad jediná věc, která se tam v širokym okolí dala koupit. Takže šup dolu do restaurace - Calado e Calado, kousek od hotelu Astoria, jsem to schválně našla a zavzpomínala si. A s plnýma břichama potom zase zpátky na kopec a už teda na tu kulturu.



Univerzita v Coimbře byla založena roku 1290 a od roku 2013 je taky na seznamu UNESCO, takže pro mě povinná zastávka. Starobylost ale není tim hlavnim kritériem zapsání. V žebříčku nejstarších univerzit si Coimbra sice vede slušně, ale takovejch vlastně v Evropě je. Unikátní je právě ta komplexnost univerzitního města ve městě. Prostě něco totálně jinýho než naše Karlova univerzita s budovama rozesetýma po celý Praze. A ještě celá univerzita tak nějak symbolicky shlíží na všechny ty nevzdělaný chudáky dole pod kopcem. Jako výhledy jsou odtud poměrně impozantní.

Co vidět v Coimbře?

Pokud budete mít čas a nebudete mít hlad, samotný univerzitní komplex toho nabízí hodně (koukněte zde). Vědecký muzeum bude určitě velmi zajímavá věc a taková botanická zahrada založená v 18. století taky nebude marná. Pokud (jako my) příliš času mít nebudete a ještě budete mít hlad, vezměte jen trasu „Palace of Schools“, která vás nechá nakouknout do něj nejvýznamnějších a nejvyzdobenějších univerzitních budov. A že teda Portugalci umí zdobit pořádně.

Tam někde dole je vchod do knihovny

Překrásná je třeba monumentální tříposchoďová barokní knihovna, ze který bůhví proč, nemám žádný fotky. Myslim, že se tam nesmělo fotit, jinak si to zpětně nedovedu vysvětlit, protože to bylo jedno z těch míst, kde jsem – slovy Davida – „byla hodně mimo“. V praxi to znamená, že se kochám a nedávám pozor na děti. V knihovně je na 60 tisíc svazků z doby mezi 16. a 18. stoletim. Jako na nějaký to počtečníčko při kávě to úplně není, ale krásy to jsou mraky.

A nádherná je i kaple svatého Michala. Tam si užijete hodně azulejos a vůbec toho portugalskýho zdobeníčka. Navštívíte samozřejmě i další místa jako královský palác nebo velká síň a užijete si i nějakých těch výhledů na město.

Ale přiznávám, že z našich portugalských UNESCO zastávek mi Coimbra přišla taková nejslabší. Určitě to částečně bylo tim hladověním, ale stejně. Jo, a nesmim zapomenout, že portugalský vysokoškoláci nosí hábity jak z Harryho Pottera, takže vlastně pro všechny fandy je to asi povinná zastávka. Město plný čarodějů.

PS: Další články o naší návštěvě Portugalska najdete tady – třeba ten o portugalské inspiraci Harryho Pottera, templářskym Tomaru, městě s nevyslovitelnym názvem nebo nejkrásnějším oceanáriu. Jo a samozřejmě je tu i Porto!

Čarodějný studenti


A kus nádherný kaple


A druhej kus

Hotel Astoria asi nepatří k největšim památkám města.

Ale mně se ten barák hrozně líbil.


A výhled z univerzity - někde uprostřed můžete vidět hotel Astoria


Čekáme na prohlídku knihovny






Může se vám líbit

0 comments