Rakouské památky UNESCO - uneseni

Rakouské památky UNESCO

by - 30.7.22

 
Městečko Dürnstein v údolí Wachau - rakouská památka UNESCO

Jednou do Rakouska, pořád do Rakouska. Tahle země je silně návyková. Krásná příroda, nádherný památky, řízky jak sloní ucho a výborný víno. Taky vymakaný dětský hřiště. Rakousko ten turismus prostě umí a k rodinám s dětmi je hodně přátelský. Navíc ty jejich penziony. Nikde se mi nebydlí tak dobře, nikde se necítim tak jako doma.

Rakousko aspiruje na druhou zemi, kde budu mít navštívený všechny UNESCO památky. A to si zaslouží rozcestníkový článeček, kde se dozvíte nějaký základní informace a když vám nebudou stačit, proklikáte se dál.

Aktuálně má Rakousko dvanáct památek zapsaných na seznam UNESCO. Poslední tři zápisy jsou z roku 2021 a dalších deset míst je na čekací listině, takže brzy může být zase všechno úplně jinak.


Uhrturm v Grazu - rakouská památka UNESCO


Graz – historické centrum a zámek Eggenberg

Graz neboli Štýrský Hradec většina Čechů mine na svý každoroční cestě do Chorvatska. Jen málokdo se tu zastaví, přičemž zastávka je to poměrně zajímavá. Celý město jako na dlani budete mít ze zámeckýho vrchu Schlossberg, kde je i proslulá hodinová věž Uhrturm. Nahoru si to můžete vyšlápnout po svých, výtahem nebo lanovkou. Dolu můžete skrz kopec sjet po megaklouzačce, na což jsme si netroufli, ale jestli máte větší a odvážnější děti, bude to pro ně určitě velký zážitek. Hodně zajímavý je v Grazu taky umělý ostrov Murinsel, kde si určitě dejte aspoň kafe, který bylo na rakouský poměry velmi dobrý.


Neziderské jezero na kole

Neziderské jezero

Skvělý tak, že sem jedeme letos znova. Úplně na to stejný místo, do stejnýho penzionu. Akorát tehdy jsem byla na začátku prvního těhotenství, teď sem jedeme s dětma. A právě s dětma mi přijde Neziderský jezero skvělý. Je to placka všech placek, žádný famózní výhledy na hory nečekejte. Ale taky to znamená pro děti velmi přívětivý terén na kola, výlety na lodičce, koupání, pozorování vodního ptactva, stylový majáček v Podersdorfu a pro rodiče skleničku dobrýho vína jako bonus. Jo, a taky je u Neziderského jezera největší zábavní park v Rakousku, tak to letos asi testneme taky.

Přečtěte si celý článek o Neziderském jezeru.


Hranice Římské říše – Dunajský limes

Tohle jsou takový ty trochu nešťastný multizápisy, kde bývá trochu problém pochytat, co tam všechno patří, a hlavně, co z toho za to stojí. Na jaře po cestě od Attersee jsem vybrala zastávku ve městě Wels, že by tam nějaký ty Římani být měli. Což teda byli, ale neprocházela tudy ta vojenská hranice, takže zapsaný v UNESCO to není. Budu teda muset najít nějakou jinou římskou vojenskou pevnůstku. Podél Dunaje je těmihle římskými pozůstatky Rakousko protkaný celý.


Hallstatt rakouská památka UNESCO


Hallstatt-Dachstein – Kulturní krajina Solné komory

Jedna z nejslavnějších, nejnavštěvovanějších a nejfotografovanějších vesniček na světě. To je Hallstatt. Takový hit, že si dokonce v Číně postavili jeho kopii, když to mají přes půl světa. Místo je to opravdu kouzelný, i když s tím množstvím turistů už je to kouzelný míň. My tu byli v dubnu mimo sezonu a lidí tu na nás bylo tak akorát. Návštěva zdejších solných dolů je ovšem zážitek a celá oblast Solné komory za to stojí. Tam nešlápnete vedle. Po těch horách a kolem jezer bych teda já osobně mohla chodit klidně i furt.

Přečtěte si článek o Hallstattu.


výhled na Salzburg - rakouská památka UNESCO


Historické centrum Salzburgu

Ze Salzburgu jsme byli nadšený maximálně. Tam chceme někdy sami bez dětí kvůli všem těm kulturním a muzejním zastávkám, co bychom si v klidu rádi prošli. Navíc to město má úžasnou atmosféru. Fakt nás dostalo. Ale i s dětma skvělý. Vlastně úplně báječný. Vystačilo by to na dalších několik dní. Opět báječný výhledy na město ze zámeckýho kopce, kam se dostanete lanovkou. Monumentální salzburský dóm a místo zrození těch pravých a nejlepších Mozartových koulí, který si tu u Fürsta rozhodně dejte.

My jsme většinu salzburského dne strávili v zámku Hellbrunn, což taky stálo za to. Jsou tu naprosto neuvěřitelný vodní atrakce a legrace ze 17. století, který jinde nepotkáte. Takový hodně oldschool zábavní park. Taky je u zámku zoologická (prý moc pěkná), ale tu už jsme nestihli. Prostě je tu toho moc, tak snad příště.


palác Hofburg v noci, centrum Vídně rakouská památka UNESCO


Historické centrum Vídně

Vídeň je moje velká srdcovka. Taky to byl cíl mýho prvního samostatnýho výletu do zahraničí, když mi bylo osmnáct. A taky je to jedno z měst, kde nevíte kam skočit dřív. Ať už jedete s dětma nebo bez nich. Když jsem bez dětí, tak samozřejmě mezi moje nejoblíbenější záliby patří procházení muzeí a galerií. Skvělé výstavy bývají hlavně v Albertině a v Kunsthistorisches muzeu. To má mimo jiné i úžasnou stálou expozici. Pak tu je celá muzejní čtvrť a…no, fakt tu je toho pro uměnímilovný lidi mnoho.

Stojí samozřejmě za to se projít po Ringstrasse, ke Svatoštěpánskýmu domu a okolo Hofburgu. To už se dá i s dětma. V okolí Hofburgu je navíc i dost zeleně, kde se dá posedět, a je tu taky skleník s motýly. Za mě nejlepší, kde jsem byla. Přece jen je to historická stavba a těch motýlů tam kolem nás lítalo opravdu hodně. S dětma pak taky zajděte do oceanária Haus des Meeres. A samozřejmě je tu Prater a ještě Přírodovědecké muzeum, ale tam jsme se ještě nedohrabali.

Přečtěte si článek o mojí první cestě do Vídně.


zoologická zahrada Schönbrunn ve Vídni


Palác a zahrady Schönbrunnu

Schönbrunn je pro mě hlavně zoologická. Nejstarší na světě, takže fakt unikát všech unikátů a já sem chodim hrozně ráda. S dětma jsme tu byli už dvakrát, což je, myslim, překvapivě úplně stejně, jako jsme s nima byli v pražský zoo. Na tý vídeňský se mi strašně líbí souhra starého a nového. Prostě je tu pořád to staré jádro, stará dispozice, která je citlivě adaptována, aby vše vyhovovalo moderním standardům, ale zároveň jsme o to staré a cenné nepřišli.

Krásný jsou samozřejmě celé zahrady Schönbrunu a palác samotný. Pokud chcete zvládnout oboje, počítejte s celodenním výletem.

Přečtěte si článek o paláci Schönbrunn a zdejší zoologický (pozor - obsahuje roztomilý fotky zvířátek).


prehistorická kůlová obydlí u Attersee


Prehistorická kůlová obydlí v Alpách

Tahle památka je z kategorie návštěvnicky slabších. Jak název napovídá, jde o kůlová obydlí prehistorického lidu, z čehož se logicky dochovaly jen nějaký archeologický nálezy a zbytky kůlů pod vodou. Historicky je to bezpochyby cenný, ale jak na pyramidy na to zírat nebudete. Opět jde o multizápis, takže na některých místech toho k vidění bude více, jinde méně. My byli u Attersee, kde mají takové informační stánečky, jak to kdysi vypadalo.

Přečtěte si článek o Attersee a o tom, co vše se tu dá dělat.


vlak na horské dráze Semmering


Horská dráha Semmering

Ovšem tohle je megafascinující. Div vědy a techniky. Tunely a viadukty, po kterých vlaky překonávají alpský hory. Jednou bych si tuhle trasu ráda projela vlakem, protože je to prý zážitek za milion. My Semmering navštívili jako pěší, což je taky dost dobrá volba. Je tu plno tras a okruhů, které vás po viaduktech provedou. Dobrá volba je taky zajít na vyhlídku 20 Schilling Blick, pohled tak pěkný že se kdysi dostal na dvacetischillinkovou bankovku. A jo, stojí to za to. A jo, vlaky jezdí skoro furt, takže si ty výhledy užijete se všim všudy.

Přečtěte si o horské dráze Semmering.


Slavná lázeňská města Evropy

Nejnovější zápis, který pokrývá věhlasná evropská lázeňská města – mimo jiné i naše Karlovy Vary, Františkovy a Mariánské lázně, takže tenhle zápis mám splněn u nás v Čechách. Rakouským zástupcem je tady Baden bei Wien. Zdejší teplé sirnaté prameny byly známy už za Římanů.


vinice ve Wachau


Kulturní krajina Wachau

A tim kulturní je myšleno vinařská, protože právě víno tohle údolí kolem Dunaje zásadním způsobem utvářelo. Navíc je tu na každym kopci nějaký klášter nebo aspoň zřícenina, kde mají velmi bohatý sbírky nebo aspoň nádherný výhledy po okolí. Celou tuhle nádheru můžete obdivovat třeba i během plavby po Dunaji se skleničkou v ruce. Víno z Wachau patří mezi moje nejoblíbenější a tady to byla fakt dovolená snů. Kdyby ch vám měla doporučit jedno místo, který navštívit, volila bych Dürnstein s nebesky modrym kostelíčkem.

Přečtěte si o naší návštěvě Wachau.


Původní bukové lesy Karpat a dalších oblastí Evropy

Tenhle zápis je roztahaný prakticky po celý Evropě a bukový lesy mám odškrtnuty už z Rujany. Z Rakouska sem patří Národní park Kalkalpen (Vápencové Alpy) a Dürrenstein-Lassingtalská divočina. Obě ty oblasti vypadají, že stojí za výlet. Ostatně jako dalších asi bambilion míst v Rakousku, co ani na UNESCO seznamu nejsou. Však jak jsem psala na začátku. Jednou do Rakouska, pořád do Rakouska.

Může se vám líbit

0 comments